Barnbok om bantning upprör

Barnboken "Maggie goes on a diet" vänder sig till 4-8-åringar och beskriver en överviktig 14-åring som blir mobbad, men vars liv förändras när hon börjar banta och träna. Svenska läkare är inte imponerade.

Övervikt hos barn är ett svårt ämne – både att diskutera och att göra något åt. I dagarna kommer en av höstens snackisböcker, ”Maggie goes on a diet” av Paul M Kramer.

Boken vänder sig till 4–8-åringar och handlar om 14-åriga Maggie som blir mobbad på grund av sin övervikt. Vändningen kommer när Maggie bestämmer sig för att banta och träna, vilket leder till ett nytt liv som stjärna i skolans fotbollslag. 

Både i USA och Storbritannien har boken väckt protester hos oroliga föräldrar. ”Det är en bok som föräldrar borde försäkra sig om att barnen inte får tag i. Den är en tidsinställd bomb”, säger Christine Gibson, vars 16-åriga dotter Anna dog i anorexi förra året. 

Författa­ren själv säger sig vara djupt förvånad och kommenterar: ”Min avsikt var att skriva en berättelse som uppmuntrar barn att vara nöjda med sig själva, upptäcka nya, bättre sätt att äta och att lära sig att träna.” 

På Rikscentrum Barnobesitas vid Astrid Lindgrens sjukhus jobbar psykologer tillsammans med sjukgymnaster, dietister, sjuksköterskor och läkare. ”Vi som jobbar seriöst med överviktiga barn under åtta år vill inte ha någon dramatisk viktnedgång, utan att de ska följa sin kurva”, säger Anna Janson, barnläkare.

Även om syftet är gott kan tjat från oss föräldrar göra saken värre. Om du är orolig för ditt barns vikt, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100, ­kontakta din vårdcentral eller prata med skolsköterskan. 

Källor: ABC News, Metro, Daily Mail.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!