Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Professor James McHale och barnpsykolog Malin Bergström om hur vi kan vara bra föräldrar, oavsett hur vår familjekonstellation ser ut och om vi bor med den andra föräldern eller inte. Foto: Department of Psychology at USF St. Petersburg/ Unsplash/Stefan Tell

Professorns råd: Det viktigaste ni som föräldrar kan göra för ert barn

Alla vill vi vara ”bra” föräldrar. Men hur ska man egentligen göra? 

mama har pratat med professor James McHale som är den ledande experten inom ”coparenting” och forskaren och barnpsykologen Malin Bergström. Här ger de sina bästa konkreta tips och avslöjar de vanligaste fällorna och misstagen.

Thérèse Bilby

Forskning visar att små barn påverkas om samarbetet mellan föräldrarna fungerar dåligt. Den amerikanske professorn James McHale drog slutsatsen i en studie redan 1995, då han även lanserade begreppet coparenting i tidskriften Developmental Psychology. Sedan dess har han arbetat med just coparenting och ofta med familjer som inte är de mest normtypiska, utan till exempel homosexuella par, flergenerationsfamiljer, och unga föräldrar som aldrig varit ett par men fått barn ihop. 

Tillsammans med forskaren och barnpsykologen Malin Bergström reder han här ut hur vi kan vara bra coparents och vad det viktigaste vi kan göra för våra barn är.

Expressen Premium - Digital prenumeration

mama är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill