Barn på bröllop – mysigt inslag eller upphov till bråk med släktingarna?

Barns vara eller icke vara på bröllop brukar vara en het potatis när det är dags att skicka ut inbjudningarna. mama frågade en bröllopskoordinator hur man ska tänka inför att bjuda barn på bröllopet.

Många av de blivande brudpar som väljer barnfria bröllop blir ifrågasatta av släktingar och vänner som vill ta med sina avkommor. Ibland kan det till och med komma kommentarer som att brudparet "inte gillar barn".

Lisa Larsson. Foto: Malin Lindner

– Det där är så fräckt. Det är ju brudparet som bjuder in till bröllopet. Bjuder man in till en vanlig fest är det ingen som säger något, säger bröllopskoordinatorn Lisa Larsson, mamma till Bon, 4,5, och med en bebis i magen.

Vad ska man svara de som gnäller?

– Det handlar inte om att man inte gillar barn. Säg till gästerna att ni vill att de kommer och njuter av dagen med er. Man är inte 100 procent närvarande när man har med sina barn.

Anlita en gemensam barnvakt

Att påpeka att det kommer finnas alkohol på bröllopet är också ett trumfkort, tipsar Lisa:

– Är det en fest där det finns mycket alkohol, som det ofta gör på bröllop i Sverige, så är det kanske inte en plats där barn ska vara.

Om man har egna barn eller tycker att det är okej att gästerna tar med sina finns det några smarta knep att ta till så att såväl vuxna som barn kan njuta av festligheterna.

– Om barnen är med på middagen tycker jag att man ger dem deras huvudrätt när de andra äter förrätt och sedan kan de få gå från bordet. Att lära upp barn att sitta på en lång middag behöver man inte göra på ett bröllop, säger Lisa Larsson och tillägger:

– Anlita gärna en nannyverksamhet som tar hand om barnen under middagen och festen.

Anpassa bröllopet efter barnen

Att anpassa bröllopet efter barnen är också en idé, om man som brudpar känner sig okej med det.

– Jag har ett bröllop i sommar där brudparet har tre barn och vill att andra också ska ha med sina. Då anpassar vi menyn och har chokladfontän, som brukar uppskattas. Vi kommer att göra i ordning ett rum där barnen kommer att kunna pyssla och titta på film, med en ansvarig person som agerar barnvakt.

Att låta barnen leka av sig medan ni vuxna äter middag är ingen dum idé! Foto: Imgorthand

Om man är gäst och vet med sig att ens barn inte accepterar vilken barnvakt som helst, hur ska man tänka då?

– Då är det bättre att ta med en egen barnvakt som barnet känner och man själv är trygg med. Man kan fråga brudparet om det är okej att ta med någon som är i ett annat rum och inte deltar i bröllopsmiddagen, säger Lisa Larsson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!