Ju längre barn kan åka i en bakåtvänd bilbarnstol desto bättre.
Ju längre barn kan åka i en bakåtvänd bilbarnstol desto bättre. Foto: Shutterstock

Bakåtvänd bilbarnstol – hur länge?

Barn åker säkrast bakåtvänt i bil. Men hur vet man att barnet har vuxit ur sin stol och att det är dags att byta till en framåtvänd bilbarnstol? Dessutom: 6 viktiga saker att tänka på när du köper en bakåtvänd bilbarnstol.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Hoppa direkt till tipsen: Köpa bilbarnstol – 6 saker som är viktiga att tänka på

Helst ska barn sitta bakåtvända i bilen så länge som möjligt: först i ett babyskydd och därefter i en bakåtvänd bilbarnstol upp till 4 eller 5 års ålder, gärna ännu längre.

För bakåtvänt är säkrast vid en olycka, oavsett vad man har för bilbarnstol eller bil.

Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Helena Stigson är trafiksäkerhetsforskare vid försäkringsbolaget Folksam och har varit med om att utforma branschens rekommendationer om barnsäkerhet i bil (läs mer längre ner).

— Man vinner väldigt mycket i säkerhet om man låter barnet sitta bakåtvänt till 4 års ålder. Kan man vänta till 5 år eller ännu längre är det bra, säger Helena Stigson.

Framåtvänd bilbarnstol – när kan man byta till det?

Att rekommendationen för hur länge barn ska åka bakåtvända utgår från ålder, och inte från barnets längd, beror på hur barns kroppar är utformade.

– Det är mer än bara längden som spelar roll. Hur man klarar den påfrestning som en frontalkrock innebär handlar också om kroppens fysik, som huvudets tyngd, nackmuskulaturens utveckling och nackkotornas uppbyggnad. Ett litet barns huvud har till exempel en annan form än en vuxens. Ju äldre barnet blir, desto mer lik blir kroppen en vuxens. Barn utvecklas så klart olika, och det finns ingen magisk gräns som är samma för alla barn, men för att ha en enkel rekommendation har vi i branschen enats om att utgå från ålder, det vill säga att barn ska åka bakåtvänt i minst 4 år, men gärna längre, säger Helena Stigson.

När är bilbarnstolen urvuxen?

Att barnet behöver sitta med benen böjda betyder inte nödvändigtvis att bilstolen är för liten. Istället är det barnets öron man ska ha koll på:

— Bilbarnstolen har blivit för liten när kanten på övre delen av örat sticker upp över kanten på bilbarnstolen. Bilbarnstolars mått kan variera lite. Vissa är godkända för barn upp till 105 centimeter och andra till 25 kilo. Men generellt blir stolen för liten när barnet är strax över en meter långt, säger Helena Stigson.

Jan Wenäll, forskningsingenjör vid VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Jan Wenäll, forskningsingenjör vid VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, instämmer. Längden på barnet är viktig.

— När barnet är för långt för sin bilbarnstol får man antingen skaffa en större bakåtvänd stol eller så måste barnet åka framåt. Man får nästan gratulera dem som har kortvuxna barn, för de barnen har möjlighet att åka bakåtvända längre.

Därför är bakåtvänt säkrast

I den bästa av världar, säger Jan Wenäll, borde passagerare i de flesta typer av fordon sitta fastspända med ryggen mot fordonets färdriktning. Det har att göra med det kraftiga trauma mot halsen och områdena kring halsen som kan uppstå vid en krock när man sitter vänd framåt.

— Huvudet slungas framåt. Det finns inget som stoppar huvudet förutom halsen, som blir som ett rep som ska fånga in huvudet. Det är särskilt farligt för barn eftersom deras huvuden är jämförelsevis stora och tunga i förhållande till resten av kroppen. Det gör att skadorna kan bli mycket svårare för ett barn än för en vuxen. En bakåtvänd bilbarnstol fångar barnets nacke och rygg vid en olycka.

Vanligt att vända för tidigt

En enkät från Folksam och Kantar Sifo (2019) visar att 69 procent av 4-åringarna och 87 procent av 4,5-åringarna åker bil framåtvända. Har de alla blivit för stora för sina bakåtvända bilbarnstolar?

Sannolikt inte, visar undersökningar som Folksam har gjort. Det handlar ofta om att föräldrar upplever att barnet sitter obekvämt i sin bakåtvända stol, enligt Helena Stigson.

— Föräldrar säger att det har blivit trångt och att stolen känns för liten. Men för barn behöver det inte vara ett problem att sitta hopvikta med benen. De kan sitta så i timmar. Det kan vara vi vuxna som tror att de inte kan sitta så.

– Andra vanliga anledningar till att man vänder barnen framåt är att de vill sitta som äldre syskon eller att de mår illa av att åka bakåtvänt.

Det är inte livsfarligt om ett barn sitter lite obekvämt i sin bilbarnstol, säger forskningsingenjören Jan Wenäll vid VTI.

— Ett ben eller en arm som sticker ut någonstans avlider barnet inte av. Det viktiga är att barnet inte är så långt att huvudet sticker upp för mycket ovanför den övre kanten på stolen. Då kan huvudet lättare träffas av föremål vid en olycka.

Bakåtvänd bilbarnstol i framsätet

Är det trångt för barnets ben kan det underlätta att ha bilbarnstolen i framsätet. Ur säkerhetssynpunkt är det ingen skillnad om den bakåtvända bilbarnstolen är placerad i baksätet eller framsätet. Huvudsaken är att krockkudden är urkopplad om barnet sitter i framsätet.

Svårt hitta bakåtvänd barnstol utomlands

Den som rest utomlands kan ha lagt märke till att barn i många andra länder ofta placeras framåtvända i bilen tidigare än barn i Sverige. Utomlands kan det också vara svårt att hyra bil med en bakåtvänd bilbarnstol för ett lite större barn. Varför är det så?

Konventioner, tror Jan Wenäll. Olika länder har utvecklat olika traditioner.

Helena Stigson håller med; Sverige har en lång tradition av bakåtvänt bilåkande för barn.

— Det är mycket tack vare en professor på Chalmers som var verksam på Volvo Personvagnar. Han tittade på hur man sitter i en rymdraket och lyckades få genomslag för detta med att barn ska sitta vända bakåt, säger hon. 

 

Köpa bilbarnstol – 6 saker som är viktigt att tänka på

När man ska köpa bilbarnstol finns det några saker som är extra viktiga att tänka på. Foto: Shutterstock

Eftersom det är viktigt att barnet kan använda den bakåtvända bilbarnstol i många år är det bra att tänka till lite extra före köpet. Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare, och Jan Wenäll, forskningsingenjör, ger råd. 

När bebisen blir starkare i nacken och kan sitta på egen hand, ofta runt 6-9 månader, är det dags att byta från babyskydd till en bakåtvänd bilbarnstol. Här är några saker som är bra att känna till när det är dags att köpa ny bilbarnstol:

1. Välj en stol med lång rygg. Tänk på att stolen ska funka ända upp till 4 års ålder, gärna längre. Välj en stol med en så lång stolsrygg som möjligt. Det finns stolar med långa ryggar som därför funkar extra bra för längre barn.

2. Köp inte en bilbarnstol som är avsedd för både bakåtvänt och framåtvänt åkande. Det finns bilbarnstolar som kan monteras både bakåtvända och framåtvända, men experter avråder från dem. Eftersom barn ska sitta bakåtvänt till minst 4 års ålder eller tills stolen är urvuxen innebär det att en sådan stol kommer att vara för liten när det är dags att åka framåtvänt:

”Då är det dags att byta till en framåtvänd bältesstol istället, som är bättre anpassad till ett större barn”, säger Helena Stigson och tillägger: ”Risken med en bilbarnstol som går att vända framåt är att de vuxna lockas att vända barnet framåt när det egentligen är för tidigt.”

3. Titta på bilbarnstolen före köpet. Åk gärna till en fysisk butik för att kunna titta på bilbarnstolen. ”Det är viktigt att stolen fungerar i ens bil, så det finns en fördel med att åka till en fysisk butik och testa”, säger Helena Stigson.

4. Köpa begagnad bilbarnstol går bra, men den ska inte vara äldre än tio år. Om man kan är det bra att köpa av någon man känner så att man är säker på att bilbarnstolen inte varit med om en krock. Inspektera stolen noga. Här är några saker att kika extra på:

- Bilbarnstolen ska inte vara synligt påverkad av solljus.

- Det får inte finnas slitage på bältesbanden.

- Kontrollera att bälteslåset fungerar som det ska.

- Bilbarnstolen ska inte ha kärvande isofixlås.*

- Kontrollera att basen till bilbarnstolen går lätt att låsa upp och att inget på basen är trasigt.* Isofix är ett fästsystem för bilbarnstolar som bygger på en internationell standard.

5. Läs bruksanvisningen noga. Följ anvisningarna för hur bältet ska fästas och gör inte egna bältesdragningar.

”De modernaste barnstolarna, där får jag själv tänka till ordentligt innan jag monterar dem. Barnstolarna är jättebra men ibland komplicerade. Det är lätt att göra fel. Funkar det inte att följa bruksanvisningen, åk tillbaka till affären och fråga, säger Jan Wenäll.

Läs också: Åka bil utan bilbarnstol – hur gör man då? 

 

Test av bilbarnstolar

Försäkringsbolaget Folksam har utfört flera tester av bilbarnstolar.  

 

8 av 10 åker bakåtvänt vid 3 års ålder

2019 åkte 8 av 10 treåringarna bakåtvänt. Det är fler än 2006, då 6 av 10 treåringar gjorde det. Det innebär att det aktiva arbete som gjorts av myndigheter, bilindustri och andra aktörer för att öka medvetandet om bakåtvänt åkande har gett resultat, menar Helena Stigson på Folksam. Och det spelar roll:

– Det är fem gånger större risk för treåringar att skadas vid en olycka om de sitter framåtvända jämfört med om de sitter bakåtvända.

Antalet barn som dödas i trafiken har minskat stadigt de senaste decennierna och är numera några enstaka per år.

 

Vad säger lagen?

Lagen säger att barn under 135 cm måste sitta i en ”godkänd skyddsanordning” i bil, vilket betyder babyskydd, någon form av bilbarnstol, bälteskudde eller liknande. Lagen säger inget om hur länge ett barn bör sitta bakåtvänt.

 

Så åker barn säkert i bil

Så här lyder rekommendationerna för barn i bil:

Barn från 0 till 4–5 år:

Barnet ska åka bakåtvänt till 4 eller 5 års ålder. Kan man ha bilbarnstolen i framsätet? Ja, men då måste passagerarsätets krockkudde vara urkopplad.

Barn från 4–5 till 12 år:

När den bakåtvända bilbarnstolen är urvuxen åker barn upp till 12 år säkrast i bältesstol, på en bälteskudde eller i ett så kallat integrerat barnskydd. Barnet ska vara minst 140 cm långt för att sitta i framsätet med en aktiv krockkudde.

Rekommendationerna har tagits fram i samarbete mellan myndigheter, bilindustri, bilbarnstolstillverkare, NTF samt försäkringsbolaget Folksam. 

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + hudvårdskit från SENSAI för 199 kr. Köp nu!