Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Slappna av och umgås blir enklare med en babyvakt.
Slappna av och umgås blir enklare med en babyvakt.
Slappna av och umgås blir enklare med en babyvakt.
Slappna av och umgås blir enklare med en babyvakt. Foto: Shutterstock

Så väljer du babyvakt – dessa är bäst i test enligt mammorna själva

En babyvakt är bästa hjälpmedlet när man vill njuta av kvällarna samtidigt som barnet sussar på annan plats, såsom gäststugan, på övervåningen eller hotellrummet. Vi listar vad du ska tänka på när du köper ny babymonitor, samt vilka som är bäst i test enligt mammorna själv.

Om man till exempel ska sova över hos vänner och har ett barn som går och lägger sig före föräldrarna, kan det vara smidigt med en babyvakt (även kallad babymonitor eller babywatcher). På så sätt kan föräldrarna befinna sig i en annan del av huset eller trädgården, men ändå ha koll på det sovande barnet. En babyvakt passar även bra om man bor i ett flervåningshus och är rädd att inte höra barnet.

Vad är en babyvakt och hur fungerar den?

Babyvakten består av två enheter: Babyenheten och föräldraenheten. Babyenheten har en ljudkänslig mikrofon och aktiveras så fort barnet ger ifrån sig ljud. Ljudet skickas vidare till föräldraenheten som är utrustad med högtalare. Det finns även babyvakter med video, där babyenheten även är utrustad med en videokamera och föräldraenheten med en display.

Läs också: Stor sömnguide: Bästa sömntipsen för din bebis (och dig!)

Viktigt att tänka på när du köper en babyvakt

Det finns vissa frågor att ta hänsyn till innan du väljer den perfekta babyvakten för din familj:

• Har den röstaktivering? Röstaktivering (VOX, Voice operated exchange) innebär att föräldraenheten avaktiveras när babyenheten inte registrerar något ljud. Detta görs dels för att spara ström, dels för att inte störa föräldern med ljus eller ljud när det inte behövs.

• Räcker det med ljud, eller vill du ha videoövervakning? Det finns två typer av babyvakter, dels de som ”bara” har en ljudfunktion, dels finns så kallade babywatchers. Babywatchers har, förutom ljud, även en bildfunktion. Nackdelen med en babywatcher är att den, förutom att sluka mer batteri, även har betydligt kortare räckvidd än de bästa babyvakterna med enbart ljudfunktion. Dessutom är det lätt att man som förälder mest sitter och iakttar bebisens minsta rörelse istället för att njuta av den korta stunden av egentid.

• Hur stor räckvidd behöver du? Hur långt avstånd mellan babyenheten och föräldraenheten är ett måste för dig? En babymonitors mottagare påverkas av allt ifrån väggar, golv och tak till annan elektronik (i synnerhet trådlösa apparater).

• Vad behöver du i batteri- och drifttid? Babymonitorer har antingen medföljande litium-batterier eller plats för laddningsbara batterier av AA-typ. Moderna babyvakter har ofta en ECO-funktion vilket innebär att babyvakten kan gå i viloläge och på så sätt spara ström och förlänga driftiden. Bättre babyvakter har även en varningslampa eller liknande som indikerar när batteritet håller på att ta slut.

• Vad vill du ha för priset? Babyvakter kan delas in i tre olika prisklasser. Billigast är enklare analoga ljud-babyvakter, sedan digitala och mer välutrustade babyvakter och dyrast är babywatchers. Vilken av dessa kategorier som är mest prisvärd beror på vad du värdesätter för egenskaper i en babyvakt.

• Behöver ni tvåvägskommunikation? Vissa bebisar lugnas av att de hör förälderns röst. Då kan tvåvägskommunikation vara praktiskt eftersom det tillåter föräldern att prata med bebisen utan att behöva gå till bebisens rum.

• Har den fästanordning? Att en babyvakt kan monteras upp eller fästas på väggen eller sängen anses ofta praktiskt, men är det ett måste för dig?

• Är lugnande ljud och ljus ett plus? En uppskattad funktion är möjligheten att kunna spela upp lugnande vaggvisor eller sätta på en nattlampa. Sådana funktioner är vanligast på mer exklusiva babymonitorer.

Babyvakterna som är bäst i test (enligt mammorna)

Vi frågade mammorna i vår Facebookgrupp mamapower om vilken babyvakt som var deras favorit, och alla verkade nöja sig med enbart ljud. Här är deras tips.

1. Philips Avent Babyvakt 

Denna smarta och allsidiga babyvakt fick flest röster av mammorna i vår Facebook-grupp. Räckvidd inomhus upp till 50 meter. Räckvidd utomhus upp till 330 meter.

Mer info – köp här (länk till Babyland)

Babyvakten från Philips Avent är en favorit, tvåvägskommunikation, vaggvisefunktion och nattlampa är några smarta funktioner. Foto: Pressbild

2. Babyvakt Padwico 850 

En babyvakt med modern och snygg design, med allt du önskar dig hos en babyvakt. Störningsfri teknik, tvåvägskommunikation, låg strålning och extra lång standbytid. I föräldraenheten finns även justerbar känslighet och vibrator. 

Mer info - köp här (länk till Babyland)  

Padwicos babyvakt är poppis bland småbarnsföräldrar. Foto: Pressbild

3. Neonate Babyvakt BC-4600D

De två enheterna är små och kan placeras där de behövs som bäst. Inbyggd nattlampa ger ett behagligt ljus som inte stör barnets sömn.

 Mer info – köp här (länk till Jollyroom)  

Neonate babyvakt får bra betyg av mammorna. Foto: Pressbild

4. Capidi babyvakt

Capidi är ett mycket användarvänligt babylarm. Här står hållbarhet, enkelhet och säkerhet i fokus. Babylarmet har få knappar, bara att starta upp och börja använda. Den senaste teknologin i babyvakten möjliggör för produkten att hålla lägst strålning på marknaden. Framtaget i samarbete med marknadsledande systerbolaget Padwico.

Mer info – köp här (länk till Babyland)

Många mammor tipsade om denna användarvänliga babyvakt från Capidi. Foto: Pressbild

 

3 andra babyvakter, testade av Vi Föräldrar

Vi Föräldrar har testat babyvakter. Foto: Vi Föräldrar

5. Philips Avent 580

Räckvidd: 330 meter.

Ljud/video: Ljud.

Larm om kontakten bryts: Ja.

Ström/batteri föräldraenhet: Ström eller ­uppladdningsbart batteri, t ex mobiltelefonbatteri.

Ström/batteri babyenhet: Ström eller ­batterier.

Justera ljudkänslighet: Ja.

Övriga funktioner: Nattlampa, stjärnhimmel­projektion, ­vaggvisor, fukt- och temperaturmätare, vibrationsfunktion, tvåvägskommunikation, ljudnivå­indikator.

Temperatur: Tål mellan 5 och 40 plusgrader.

Mer info – köp här (länk till Jollyroom) 

Babyvakt med stjärnhimmel! Foto: Pressbild

6. Neonate BC-6900-D

Räckvidd: 800 meter.

Ljud/video: Ljud.

Larm om kontakten bryts: Ja.

Ström/batteri föräldraenhet: Ström eller ­uppladdningsbara batterier.

Ström/batterier babyenhet: Ström eller ­uppladdningsbara batterier.

Justera ljudkänslighet: Ja.

Övriga funktioner: Vibrationsfunktion, temperaturmätare, ­natt­lampa, tvåvägs­kommunikation. Kan koppla tre babyenheter till en föräldraenhet (=koll på tre barn).

Temperatur: Tål mellan minus 20 och 50 plusgrader.

Mer info – köp här (länk till Jollyroom)

Med den här babyvakten kan du ha koll på tre barn samtidigt. Foto: Pressbild

7. Capidi Babyvakt

Räckvidd: 800 meter.

Ljud/video: Ljud.

Larm om kontakten bryts: Ja.

Ström/batteri föräldraenhet: Ström eller ­uppladdningsbara batterier. Kan även laddas via USB.

Ström/batteri babyenhet: Ström eller ­uppladdningsbara batterier. Kan även laddas via USB.

Justera ljudkänslighet: Ja.

Övriga funktioner: Vibrationsfunktion, ljudnivåindikator. Möjlighet att ­designa framsida med bild eller foto.

Temperatur: Tål mellan minus 20 och 50 plusgrader.

Mer info – köp här (länk till Babyland)

Capidi erbjuder möjlighet att designa framsidan själv. Foto: Pressbild / mama

Av: Lisa Nylén och Johanna Klöfvemark

Du kanske också vill ha tips på vilken typ av säng du ska köpa till bebisen?
Eller vad du ska packa ned i BB-väskan!