Är min son beteendestörd?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Är min son beteendestörd?

Min son är 16 månader som är glad emellanåt, men han har en vilja av stål. När jag tar något av honom så skriker han och stortjuter. Säger jag nej struntar han helt i mig och fortsätter.

Han vill riva ner allt och kastar saker och ibland blir han så arg att han knyter händerna och skakar.

Min mamma säger att det är ett onormalt beteende, att han skulle ha någon typ av beteendestörning, vilket gör mig både arg och rädd.

Han sover också väldigt dåligt på nätterna. Som du förstår blir jag jättetrött av det ständiga nattvaket och mitt tålamod kunde ju vara bättre.

Låter det som om han har en störning av något slag?

Ulrika

Svar

Det är ett kämpigt liv ni har just nu, både du och din son. Du är trött av allt nattvak och av att ständigt behöva säga nej och gå in i konflikter med honom. Din son är inne i en period av upptäckarlusta och trots och älskar att hitta på bus och utmana dig. Och så tror du att mer tålamod skulle räcka. Det tror inte jag.

Jag tror att du ska använda dig av den ilska du känner då han utmanar dig. Det räcker inte att säga nej till dessa våra allra mest envisa och viljestarka barn. Vi måste aktivt hindra dem.

När du märker att han är på väg att riva ner en lampa eller blomkruka, så tar du ordentligt tag i honom och lyfter bort honom därifrån. Sedan tittar du honom i ögonen medan du håller i honom och använder dig av ilskan du har och säger mycket bestämt: Nej, du får inte göra så! Sedan får han bli hur arg som helst, men du måste hålla i honom tills det gått över.

Jag tror inte alls att din son har någon beteendestöning, utan bara att han är ett mycket envist och viljestarkt litet barn. Det är säkert också därför han vaknar på nätterna, eftersom barn med vilja av stål ofta gör så.

Sådana här barn behöver mycket envisa föräldrar som inte ger sig. Att försöka tala dem till rätta när de är så här små, det går inte.

Malin Alfvén

Artikeln publicerades 2007.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!