Är jag självisk som vill resa utan min dotter?

Resa bort från sin 2-åring i några veckor – är det själviskt? Barn- och föräldrapsykolog Malin Alfvén ger råd.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Är jag självisk som vill resa utan min dotter?

Jag har en dotter på 2 år som bor varannan vecka hos mig och varannan hos sin pappa. Det har sett ut på detta sätt sedan hon var 1 år gammal. Vi har en fungerande kontakt, jag och pappan, och vi kan vara väldigt flexibla, allt för att det ska vara bra för vår lilla flicka.

Jag har nu funderingar på att resa till Centralamerika och vara borta i cirka tre veckor, men jag är i valet och kvalet… Jag är rädd för hur vår flicka ska reagera på att jag är borta i 3 veckor, eftersom hon är så liten.

Jag tycker att jag får så många olika åsikter och råd från människor omkring mig att jag börjar bli knäpp. En del tycker att det är helt okej och talar för att jag ska göra denna resa medan andra anser att jag är helt knasig som ens kan tänka tanken att vara borta ifrån henne i 3 veckor! Jag känner mig som en dålig och självisk mamma som inte vet bättre… Jag har alltid rest mycket och det är en stor del av mig. Jag har även haft med vår dotter på resor, men nu vill jag resa ensam. Är jag hemsk som känner så?

Vi delade på föräldraledigheten vilket har medfört att hon idag är lika mycket bunden till oss båda. Det sista jag vill är att skada henne genom att göra denna resa. Med hänsyn till vad alla omkring mig tycker och tänker, vill jag vända mig till er för råd.

Ressugen

Svar

Nej, du är varken självisk, hemsk, dålig eller knäpp som tänker att du ska resa bort från din dotter i tre veckor. Du vet ju att det kommer gå bra, påstår jag.

Du vet hur bra det har varit för er alla tre med delad föräldraledighet. Du vet hur bra det fungera med växelvis boende för er alla tre. Du vet att din dotter klarar sig utan dig i tre veckor, eftersom du har planerat din resa så. Det är ni föräldrar som bäst kan avgöra vad som är bra för henne, menar jag. Det är ni som känner henne bäst och ni vet att du kan vara borta i tre veckor.

Visst kommer ni att längta efter varandra, men längtan är inget farligt och hon har pappa hos sig hela tiden. Ni kan ju tala i telefon/skypa med varandra då och då. Det fungerar bra även med 2-åringar. Visst kommer hon att gråta och sakna dig. Men saknad är inte heller farligt. Och du kommer ju tillbaka till henne. Det har du ju gjort hela tiden. Det vet hon.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog

Artikeln publicerades 2009.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!