Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hur ska man fixa födelsedagsfirandet i corona-tider? mama-läsarna ger här sina bästa tips.Hur ska man fixa födelsedagsfirandet i corona-tider? mama-läsarna ger här sina bästa tips.Hur ska man fixa födelsedagsfirandet i corona-tider? mama-läsarna ger här sina bästa tips.
Hur ska man fixa födelsedagsfirandet i corona-tider? mama-läsarna ger här sina bästa tips. Foto: Unsplash

Inställt barnkalas? Så firar du ditt födelsedagsbarn i corona-tider

Visst gör det ont i mammahjärtat när man måste ställa in sitt barns födelsedagskalas in the name of corona? Därför har vi samlat massor av tips på hur ni gör barnets födelsedag till en minnesvärd upplevelse ändå.

Vi bad mammorna i vår Facebook-grupp mamapower om tips på alternativa firanden så här i corona-tider, då vi inte ska umgås med andra. Och vilka tips vi fick! 

OBS!

Restriktioner kan ändras snabbt och skiljer sig åt i olika delar av landet. Håll alltid koll på de senaste coronarestriktionerna på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Så skapar ni en minnesvärd födelsedag i corona-tider

I stället för kompiskalas:

Låt kompisarna, en och en, gömma sitt paket på en bestämd plats i närheten av er bostad. En av er vuxna får stå i närheten och hålla koll. Sedan får födelsedagsbarnet gå ut och leta efter paketen, ringa upp varje kompis via videosamtal och öppna presenten. Kul för både födelsedagsbarn och gäst. Bonus: Göm godispåsar som gästerna får hitta i samband med att de lämnar sina presenter.

”Min dotter blev bjuden på firande av en av sina bästisar. I stället för kalas fick alla gäster komma förbi mellan klockan 14 och 16 och lämna paket. Födelsedagsbarnet var ute i trädgården så vi kunde stå på andra sidan staketet, på några meters avstånd, och gratta barnet och småprata med föräldrarna en stund. Det piggade verkligen upp i isoleringen!” /Louise

Foto: Unsplash

Skapa en gruppvideochatt med föräldrarna till de barn som skulle ha kommit, där alla sjunger för födelsedagsbarnet. Om någon vill lämna present kan det göras utanför dörren, med en speciell ring- eller knacksignal, så får barnet gå och öppna efter en stund. Lär skapa en del spänning! Bonus: Be alla gäster skriva en liten hälsning till födelsedagsbarnet, så drar man ut lite på presentöppningen.

Gör en skattjakt åt födelsedagsbarnet, helst utomhus, där ni gömmer presenter. Vid varje steg finns ett paket samt en ledtråd som leder vidare till nästa. En ”station” kan även vara en lek eller något ätbart, så drar ni ut på det.

Bjud över kalasgästerna en och en och låt dem kasta sina presenter till barnet (japp, bra om det inte är ömtåliga grejer!) – samtidigt som barnet får kasta tillbaka godispåsarna. Lär bli mycket skratt eftersom det inte är helt lätt att vare sig pricka eller fånga.

Födelsedagskalas i coronakarantän? Videosjungning kan vara ett sätt!Födelsedagskalas i coronakarantän? Videosjungning kan vara ett sätt!Födelsedagskalas i coronakarantän? Videosjungning kan vara ett sätt!
Födelsedagskalas i coronakarantän? Videosjungning kan vara ett sätt! Foto: Unsplash

Är det äldre barn kan familjen ha ”mini-spa” med ansiktsmask, gurkor på ögonen, tända ljus och lugn musik. Kanske kan mamma eller pappa ge lite fotmassage eller måla naglarna på födelsedagsbarnet.

Om det har planerats för pyjamasparty får helt enkelt hela familjen dra sina madrasser till födelsedagsbarnets rum, ta på sig pyjamasar och ligga och skvallra halva natten, tillsammans med en stor godisskål.

I stället för släktkalas:

”Videoparty. Vi kommer sända live när vår äldsta på 3 år öppnar sina presenter och senare när vi äter tårta. Vi har en privat grupp för att lägga ut bilder på våra barn, så det faller sig naturligt att sända där.” /Cristine

Se till att hela familjen fokuserar på barnet hela dagen (bort med mobilerna!). Fixa skattjakt, läs favoritsagorna precis så många gånger som barnet önskar, ha födelsedagsfika med tårta under bordet, ät baklängesmiddag där ni börjar med dessert, sedan äter huvudrätt och sist förrätt.

”Våra tjejer fyller 6 år på lördag och i stället för presenter och kalas kommer jag och pappan att fixa i ordning deras rum. Det blir en liten makeover med nya möbler, tavlor och annat piff. De får sova i gästrummet natten till födelsedagen och ser just nu lika mycket fram emot det som själva dagen. Barn har ofta inte så höga förväntningar som deras föräldrar tror.” /Mikaela

Skattjakt utomhus går utmärkt att göra även i corona-tider.Skattjakt utomhus går utmärkt att göra även i corona-tider.Skattjakt utomhus går utmärkt att göra även i corona-tider.
Skattjakt utomhus går utmärkt att göra även i corona-tider. Foto: Unsplash

”Jag kommer att be våra nära och kära att skicka grattishälsningar till vår 3-åring genom att spela in en video. Jag kommer sedan att spara dessa och göra en film av dem.” /Zenajda

Att få ett kort eller en liten present med posten är väl drömmen för alla barn? Be släktingarna att posta något litet som barnet får hitta i brevlådan. 

”Min mamma brukade ibland ha dockteater när någon av oss fyllde år och det minns jag fortfarande som något extra kul. Man kan också bygga en koja och fika där, eller låta hela familjen tälta i vardagsrummet.” /Liv

”Släktingar och kompisar kan skicka videohälsningar där de utmanar födelsedagsbarnet till en rolig challenge/utmaning som hen kan göra hemma. Barn bruka tycker att sådant är kul på Youtube, så föräldrarna kan spela in när utmaningen utförs och skicka tillbaka till uppdragsgivaren.” /Pryscilla 

”Vi har planerat en heldag med aktiviteter för vår blivande 4-åring! Hen kommer vakna på morgonen till att lägenheten har blivit en enda stor hinderbana. Dessutom har hen fått bestämma vad vi ska fika och äta hela dagen. Vi sprider även ut presenterna över dagen så att det blir en kalas-heldag.” /Paula

Favoritmat hela dagen lång är ett sätt att göra födelsedagen i corona-tider lite extra god.Favoritmat hela dagen lång är ett sätt att göra födelsedagen i corona-tider lite extra god.Favoritmat hela dagen lång är ett sätt att göra födelsedagen i corona-tider lite extra god.
Favoritmat hela dagen lång är ett sätt att göra födelsedagen i corona-tider lite extra god. Foto: Unsplash

Klä upp er superfint hela familjen: Tjusiga klänningar, kostymer, finskor och gnistrande smycken, så känns dagen extra speciell.

”Vårt barn fyllde år i mars. Vi firade henne med att bara vara familjen och vi hade en helt underbar dag. På morgonen mös vi med lång härlig frukost med pannkakor. Sedan hämtade vi tårtor som levererades till bilen medan vi betalade med swish. Vi åt massa tårta och kakor och hon fick öppna paket. Vi hade pyntat med ballonger och en piñata och hoppade studsmatta allihop. Sen grillade vi på kvällen, hyrde film och åt popcorn. Jag tror faktiskt inte att hon saknade något, hon sa i alla fall att det hade varit en toppendag.” /Jennifer

”Jag tänker att man kan ta tillfället i akt också! Den där födelsedagen under corona-pandemin kommer vi minnas för alltid. Skriv ett brev till barnet om hur situationen är i landet och för er familj, lägg undan det och läs upp det på en födelsedag om tio år. På födelsedagen kan ni rita en teckning tillsammans som sparas ihop med brevet. Ta en massa selfies från den här födelsedagen. Ansiktsmåla varandra. Plocka fram dekorationer ur gömmorna och låt alla ”go crazy” med pyntet. Sätt er ner på kvällen och skriv ner hur dagen var. Samla teckningar, brev och annat från dagen i en låda. Om ett par år kommer ni att kunna se tillbaka på den där märkliga födelsedagen, kanske med såväl glädje som vemod och allvar.” /Elin