Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Alla hjärtebarnsdag firas 14 februari
Alla hjärtebarnsdag firas 14 februari
Alla hjärtebarnsdag firas 14 februari
Alla hjärtebarnsdag firas 14 februari Foto: Unsplash

Alla hjärtebarns dag: ”Hela familjen drabbas när ett barn föds med hjärtfel”

Den 14 februari är det alla hjärtans dag. Men det är också alla hjärtebarns dag – en betydligt viktigare händelse. mamas LISA NYLÉN är en av många anhöriga som kommer att uppmärksamma detta.

”Den 8 mars 2007 föddes mitt första brorsbarn. En oerhört efterlängtad bebis för alla i vår familj. Men Oscar föddes med ett blåsljud på hjärtat och de första veckorna oroade vi oss över om han skulle överleva.

När han var knappt 3 månader opererades denna lilla sparv (tänk vilket litet hjärta han måste ha haft!) och idag är han en snart 12-årig dansälskande kille med ett unikt ärr på bröstet.

”När ett hjärtsjukt barn föds är det inte bara barnet som drabbas. För de nyblivna föräldrarna, syskonen och de närmast anhöriga väntar en psykisk påfrestning med tvära kast mellan hopp och förtvivlan och en många gånger olidlig väntan på besked”, skriver Hjärtebarnsfonden.

Precis så är det, kan jag intyga.

Tack vare Hjärtebarnsfonden överlever 95 procent av de barn som föds med hjärtfel. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Foto: Hjärtebarnsfonden, Istock

I Sverige föds det tre barn med hjärtfel varje dag. Ungefär hälften av dem behöver opereras för att överleva. Tack vare stora framsteg inom barnhjärtkirurgin överlever numera 95 procent av barnen och får ett långt liv.

– Hjärtebarnsfonden vill göra livet bättre för alla som lever med ett medfött hjärtfel, säger Johan Björkman, ansvarig för insamling och kommunikation.

”Swisha för hjärtebarnen istället för att köpa geléhjärtan”

Den 14 februari är det alla hjärtans dag – en dag då många väljer att visa lite extra kärlek i form av gåvor, fina middagar eller godis. Men det är också alla hjärtebarns dag, en betydligt viktigare dag i kalendern, enligt mig.

På alla hjärtebarns dag hoppas Hjärtebarnsfonden att fler ska få upp ögonen för deras verksamhet. Så här står det på deras event på Facebook:

”Häng med och gör något meningsfullt på alla hjärtans dag, och ge ditt stöd till kampen mot medfödda hjärtfel. Swisha 14 kronor (eller mer, typ 28, 42, 56…), den 14 februari klockan 14 till nummer 9005877. Nu gör vi något jättebra tillsammans!”

Så istället för att köpa geléhjärtan till kollegorna eller tre rosor till din käresta – swisha för hjärtebarnen! Det kommer jag att göra.”