Artikeln innehåller annonslänkar

En åkpåse fungerar på liknande sätt som en overall. Vi listar 14 drömköp – både klassiska, lyxiga och billiga åkpåsar!
En åkpåse fungerar på liknande sätt som en overall. Vi listar 14 drömköp – både klassiska, lyxiga och billiga åkpåsar! Foto: Istock, Elodie

14 superfina och varma åkpåsar till barnvagnen – våra utvalda favoriter!

Vad ska man tänka på när man köper en åkpåse till vagnen? Vi listar sex saker att ta hänsyn till före köpet, och tipsar om 14 underbara åkpåsar som passar både vinter, vår och höst.

När kylan kommer kräver promenaderna plötsligt betydligt mer för att hålla värmen – både i och utanför vagnen. En åkpåse fungerar på samma sätt som en overall, den ska helst vara både vind- och vattentät, och fodrad med mjukt värmande material. Kombinera en lättare åkpåse med filtar och fårskinn, eller kör fullt ut på en bra, isolerad åkpåse som håller oväder och vind borta. 

Bra att tänka på när du ska köpa åkpåse

Ska åkpåsen användas i en sitt- eller liggdel?
Eller både och? I en liggdel kan du oftast stänga till och komma undan det mesta av snö och regn, men i en sittdel behöver du tänka på att åkpåsen ska tåla betydligt mer eftersom den är öppen.

Passformen.
Det säljs mängder av olika åkpåsar i olika modeller. Ta en extra minut och kontrollera att den passar just er vagn innan du klickar på köp. 

Konstruktion.
Fundera över vilken typ av stängning ni föredrar; dragkedja, knappar eller kanske kardborre? Är åkpåsen anpassad för säkerhetssele? Finns det upphängning för att undvika att påsen hasar ner i en sittdel?

Lång kall vinter?
Bor ni långt norrut eller någonstans där vintrarna är långa och kalla kan det vara smart att köpa en välisolerad, extra varm åkpåse. Bor ni å andra sidan i stan passar det kanske bättre med en av lättviktsdun eller där fodret går att ta loss.

Glöm inte bort stoppningen!
Är ni allergiska eller kanske veganer? Det finns åkpåsar som är stoppade med såväl syntetiskt material som ull eller dun. 

Akta ftalaterna!
Under 2016 testade danska konsumentrådet åkpåsar och fann att många innehåller cancerframkallande eller hormonstörande ftalater. Tänk därför på att leta efter åkpåsar märkta med miljömärket Svanen, EU-blomman eller GOTS. Köper du äldre åkpåsar eller fyndar på second hand kan det vara smart att tvätta åkpåsen innan ni ger er ut på promenix.

Åkpåse-inspiration! 14 åkpåsar för olika behov och årstider

1. Ullig drömpåse från Nordlys 

Ullig åkpåse från Nordlys. Foto: Nordlys

Åkpåse med insida helt klädd i oklippt lammull med sidor som går att veckla ut till mysig lekmatta. Halkfri baksida och smidig öppning för selen.
Läs mer och köp åkpåsen från Nordlys här.  

2. Svart och fluffig åkpåse från Petite cherie 

Svart åkpåse från Petite cherie. Foto: Petite cherie

Fluffig variant helt i polyester med insida av varm fleece. Ovansidan går att plocka av om ni går inomhus, och baksidan är dels utrustad med antiglid och förberedd för fempunktsbälte.
Läs mer och köp åkpåsen från Petite cherie här.  

3. Vattentät åkpåse från Kuling

Kulings åkpåse i leopard. Foto: Kuling

Med en vattenpelare på 15000 mm, tejpade dragkedjor och helt ftalatfritt ytskikt klarar ni vår-, höst- och vintervädret utan problem. Pälskragen är avtagbar och påsen är tvättbar i 40 grader.
Läs mer om och köp åkpåsen från Kuling här.

4. Prickig åkpåse från Buddy & Hope 

Lätt åkpåse från Buddy & Hope. Foto: Buddy & Hope

Åkpåse i Oeko-Tex®-certifierad polyester, stoppad med lättviktsdun, förberedd för sele och med ett antiglidskikt på baksidan för bra grepp mot vagnen.
Läs mer och köp åkpåsen från Buddy & Hope här. 

5. Dyr men gosig åkpåse från Voksi 

Lyxig åkpåse från Voksi. Foto: Voksi

Extra lyxig variant från Norska Voksi. Värmereglerande ulltäcke i mjukt bomullsfoder med medföljande förlängningsdel för att passa barn upp till cirka 3 år. Kan användas som åkpåse, täcke eller lekmatta. Oeko-Tex®-certifierad, förberedd för sele, försedd med halkskydd, napphållare och reflexer. Dyr men lyxig!
Läs mer och köp åkpåsen från Voksi här. 

6. MC-åkpåse från Elodie details

Åkpåse från Elodie details. Foto: Elodie details

Mjuk och stenhård från Elodie. Vind- och vattenavvisande yttre lager som håller snö och regn ute och stoppad i paneler för optimal värmereglering. Elodie details är kända för sina bra åkpåsar med universal passform, smidiga anpassning för alla typer av selar och med fickan du lätt trär över ryggstödet för att hindra att åkpåsen hasar ner.
Läs mer och köp åkpåsen från Elodie här. 

7. Åkepåse med reflex från Nordbjörn 

En åkpåse som syns, från Nordbjörn. Foto: Nordbjörn

Perfekt fullt reflexprydd åkpåse för promenader på landsbygden eller längs trottoaren i vintermörkret. Fodrad med mjuk fleece och stoppad med syntetiskt material. Försedd med avtagbar ovansida så att mamma enkelt kan hoppa in på en kopp kaffe utan att riskera att mini blir för varm.
Läs mer och köp åkpåsen från Nordbjörn här. 

8. Miljösnällt alternativ till dun från Najell

Varm åkpåse utan dun från Najell. Foto: Najell

Oeko-Tex®-certifierad och stoppad med återvunnen Sorona polyester som är ett miljövänligare alternativ till dun. Passar även fint i Najells kända mjuklift SleepCarrier. Kan förlängas och användas till barn upp till 3 år.
Läs mer och köp åkpåsen från Najell här.

9. Billig åkpåse från Buddy & Hope  

Åkpåse med manchester och fluff – billig också! Foto: Buddy & Hope

Snygg åkpåse i manchester, fodrad med mjuk vit teddyfleece. Anpassad för sele, utrustad med halkskydd och med en universal design som passar de flesta barnvagnar. Prisvärd!
Läs mer och köp åkpåsen från Buddy & Hope här.

10. Isbjörn – svensk klassiker inom åkpåsar

Klassisk åkpåse från svenska Isbjörn. Foto: Isbjörn

En åkpåse för ett aktivt, riktigt kallt eller blött klimat från svenska märket Isbjörn. Med tejpade dragkedjor, 15000 mm vattenpelare, vattentät ficka, superb andningsförmåga och smutsavvisande skal. Tillverkad av hållbara, miljösnälla material.
Läs mer och köp åkpåsen från Isbjörn här. 

11. Söt och vädertålig åkpåse från Kuling 

Åkpåsar med körsbär finns hos Kuling. Foto: Kuling

Körsbärsdröm från svenska märket Kuling. Vattenpelare på 15000 mm, tejpade sömmar, ftalatfri ytbehandling och mjukt fleecefoder. Går att tvätta i 40 grader.
Läs mer och köp åkpåsen från Kuling här. 

12. Åkpåse från Voksi som kan förlängas

Åkpåse som går att göra längre tack vare förlängningsdelen hittar du hos Voksi. Foto: Voksi

Praktisk modell från Voksi. Tillverkad i ekologiska, miljövänliga och förnybara material. Smarta lösningar med små fickor för tillbehör, reflexer och med inkluderad förlängningsdel som med de flesta av Voksis modeller.
Läs mer och köp åkpåsen från Voksi här. 

13. Budget-favorit – billig åkpåse från Bozz 

Bozz gör billiga åkpåsar, med alla funktioner du vill ha. Foto: Bozz

Vattenavvisande och vindtät åkpåse från Bozz som är kända för sina universal-produkter till barnvagnar. Har i stort sett alla funktioner som åkpåsarna ovan, men för en bråkdel av priset.
Läs mer och köp åkpåsen från Bozz här.

14. Åkpåse från Norse som kan förlängas  

Åkpåse från Norse som kan bli lång, hela 120 centimeter. Foto: Norse

Funktionell och smart åkpåse som håller länge tack vare sin medföljande förlängningsdel som gör påsen upp till 120 centimeter lång. Stoppad med dun, fodrad med ekologisk bomull och med en baksida av merinoull. Tillverkad av hållbara material och tvättbar i 40 grader.
Läs mer och köp åkpåsen från Norse här. 

Text: Karin Nordkvist 

Du kanske också vill läsa om de bästa regnkläderna 2020 – om mammorna själva får välja?
Eller om vilka som är våra utvalda babysitter-favoriter?   
Läs om ditt barns utveckling från nyfödd till 6 år på vår medlemssajt Vi Föräldrar 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!