Artikeln innehåller annonslänkar

En åkpåse fungerar på liknande sätt som en overall. Vi listar 21 drömköp – både klassiska, lyxiga och billiga åkpåsar! Foto: Voksi/Elodie/Lyng/Najell

21 superfina och varma åkpåsar till barnvagnen – utvalda favoriter!

Vad ska man tänka på när man köper en åkpåse till vagnen? Vi listar sex saker att ta hänsyn till före köpet, och tipsar om 21 åkpåsar som passar både vinter, vår och höst.

När kylan kommer kräver promenaderna plötsligt betydligt mer för att hålla värmen – både i och utanför vagnen. En åkpåse fungerar på samma sätt som en overall, den ska helst vara både vind- och vattentät, och fodrad med mjukt värmande material. Kombinera en lättare åkpåse med filtar och fårskinn, eller kör fullt ut på en bra, isolerad åkpåse som håller oväder och vind borta. 

Bra att tänka på när du ska köpa åkpåse

Ska åkpåsen användas i en sitt- eller liggdel?
Eller både och? I en liggdel kan du oftast stänga till och komma undan det mesta av snö och regn, men i en sittdel behöver du tänka på att åkpåsen ska tåla betydligt mer eftersom den är öppen.

Passformen
Det säljs mängder av olika åkpåsar i olika modeller. Ta en extra minut och kontrollera att den passar just er vagn innan du klickar på köp. 

Konstruktion
Fundera över vilken typ av stängning ni föredrar; dragkedja, knappar eller kanske kardborre? Är åkpåsen anpassad för säkerhetssele? Finns det upphängning för att undvika att påsen hasar ner i en sittdel? Finns det extra skydd för smutsiga skor?

Lång kall vinter?
Bor ni långt norrut eller någonstans där vintrarna är långa och kalla kan det vara smart att köpa en välisolerad, extra varm åkpåse. Bor ni å andra sidan i stan passar det kanske bättre med en av lättviktsdun eller där fodret går att ta loss.

Glöm inte bort stoppningen!
Är ni allergiska eller kanske veganer? Det finns åkpåsar som är stoppade med såväl syntetiskt material som ull eller dun. 

Akta ftalaterna!
Under 2016 testade danska konsumentrådet åkpåsar och fann att många innehåller cancerframkallande eller hormonstörande ftalater. Tänk därför på att leta efter åkpåsar märkta med miljömärket Svanen, EU-blomman eller GOTS. Köper du äldre åkpåsar eller fyndar på second hand kan det vara smart att tvätta åkpåsen innan ni ger er ut på promenad.

Åkpåse-inspiration! 21 åkpåsar för olika behov och årstider

1. Superlätt åkpåse från Cybex

Åkpåse från Cybex som går att packa ner i eget fodral. Foto: Cybex

Cybex Snøgga är en superlätt (400 gram) åkpåse som går rulla ihop i ett praktiskt fodral när den inte används. Passar från 10 grader ner till minus 10 tack vare det fuktresistenta Thinsulate-fodret. Åkpåsen är tillverkad för Cybex barnvagnar men passar de flesta andra vagnar. Det finns också en Snøgga mini för nyfödd upp till ett halvår. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

2. Mjuk åkpåse i fleece från Bugaboo

Åkpåse som passar till Bugaboos olika vagnar.

En åkpåse som kan öppnas med blixtlås från båda sidorna. Utsida i vattenavvisande mikrofleece, mjukt foder i fleece med bra andningsförmåga. Enkel att sätta fast med kardborrefästning och locket kan helt tas bort så bottendelen kan användas som dyna.  Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

3. Åkpåse i dun från Voksi

Åkpåsen Voksi Explorer finns i flera färger.

Åkpåse med yttertyg i vattenavvisande nylon och fyllning av dun och fjädrar i locket och ull i ryggdelen. Antiglidmaterial på åkpåsens underdel håller påsen på plats i vagnen, den har också ett vattenavvisande tyg vid insidan av fotänden. Åkpåsen kan öppnas helt och användas som en sittdyna eller täcke.  Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

4. Panelstoppad åkpåse från Elodie

Pälskragen på påsen från Elodie är avtagbar. Foto: BÖRJESONS REKLAM AB

Åkpåse med yttertyg i vattenav­visande polyester med panelstoppad fyllning och foder i polyester samt avtagbar krage i fuskpäls. Överdelen kan tas av helt så att påsen blir en sittdyna. Fästs med en flärp på baksidan som du viker runt ryggstödet på vagnen. Universalmodell som ska passa de flesta vagnar, finns i flera färger och mönster.  Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

5. Prisvärd åkpåse från Carena

Åkpåsen Carena Kungshamn. Foto: Carena

Prisvärd åkpåse som är vadderad för värme, samt vatten­avvisande och vindtät. Har mjukt foder i fleece och urtag för fempunktssele. Gjord i polyester och tål maskintvätt 30 grader.  Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

 

6. Påse som kan förlängas från Lyng

Har barnet blivit längre? Den här påsen kan anpassas efter ett växande barn. Foto: Lyng

En åkpåse utvecklad för höst, vår och sommar. Åkpåsen kan förlängas och anpassas efter ett växande barn. Utvändigt är den gjord i återvunnen polyester och ekologisk bambuviskos, invändigt i 100 procent bomull. Vindtät och vattenav­visande, tål att tvättas i 40 grader.  Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

7. Ullig påse från Crown

Åkpåsen från Crown kan också bli ett täcke eller en lekmatta. Foto: Crown

Hållbart producerad åkpåse fylld med ull, som är ett naturligt material som är fuktreglerande, smuts- och vatten­avvisande. Värmer när det är kallt, känns svalt när det är varmt. Mjukt bomullstyg inuti. Passar de flesta barnvagnar och bilbarnstolar, kan fällas ut och använda som täcke eller lekmatta.  Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

8. Lyxig stickad dunpåse från Easygrow

Påsen Grandma Saga har ett uttagbart täcke. Foto: Easygrow

En åkpåse för dig som vill ha något lite extra. Gjord i bambuviskos och ull, och stickad i ett flätmönster. Ett uttagbart täcke i dun/fjäder gör att åkpåsen fungerar året runt. Vindtät och vattenavvisande. Kan användas med fempunktssele, passar de flesta barnvagnar.  Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

9. Varm vinterpåse från Najell

Najell Winter Cover kan justeras i längd.

Varm åkpåse med yttertyg i polyester och fyllning i återvunnen polyester. Dragkedjan gör locket avtagbart och påsen kan då användas som en sittdyna, den går också att justera i längd med hjälp av dragkedjorna. Ett tyg i botten av åkpåsen skyddar den från smutsiga skor. Urtag för fempunktssele.  Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

10. Vattentålig påse från Silver Cross

Har du en silver cross-vagn? Då passar den här åkpåsen! Foto: Silver cross

Mjuk och skön åkpåse till Silver Cross-vagnar. Med ­fleecefoder, dragkedja på sidorna och färdiga öppningar för 5-punktssele. Kan göras om till en sittdyna. Vattentålig, gjord helt i polyester, tål endast handtvätt.  Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

11. Åkpåse och mjuklift i ett från Voksi

Med handtag och en bärplatta i botten blir åkpåsen en mjuklift. Foto: Voksi

Det som kännetecknar den här åkpåsen i bomull och polyester från Voksi är att den har en bärplatta i botten samt handtag, den kan alltså användas som en mjuklift när barnet är litet, upp till max 9 kilo. Efter det tas bärplattan ut och åkpåsen kan användas i vagnens sittdel. Den kan också vikas ut och bli en sittdyna. Urtag för fempunktssele.  Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

12. Lyxig lammskinnspåse från Bozz

Åkpåsen från Bozz finns med klippt och långhårigt lammskinn. Foto: Bozz

En gosig åkpåse med mjukt lammskinn inuti och yttermaterial i vind- och vattenavstötande nylon. Finns att välja mellan både klippt och långhårigt lammskinn, och dessutom i olika färger. Åkpåsarna är tvättbara i maskin på ullprogram 30 grader. Passar de flesta vagnar och har uttag för fempunktssele. En dragkedja gör att påsen kan öppnas helt och användas som lektäcke.  Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

13. Ullig drömpåse från Nordlys 

Gosig åkpåse i lammull. Foto: Nordlys

Åkpåse med insida helt klädd i oklippt lammull med sidor som går att veckla ut till mysig lekmatta. Halkfri baksida och smidig öppning för selen. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

14. Svart och fluffig åkpåse från Petite cherie 

Svart åkpåse från Petite cherie. Foto: Petite cherie

Fluffig variant helt i polyester med insida av varm fleece. Ovansidan går att plocka av om ni går inomhus, och baksidan är dels utrustad med antiglid och förberedd för fempunktsbälte.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

15. Vattentät åkpåse från Kuling

Kulings åkpåse i leopard. Foto: Kuling

Med en vattenpelare på 15000 mm, tejpade dragkedjor och helt ftalatfritt ytskikt klarar ni vår-, höst- och vintervädret utan problem. Pälskragen är avtagbar och påsen är tvättbar i 40 grader. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

16. Prickig åkpåse från Buddy & Hope 

Lätt åkpåse från Buddy & Hope. Foto: Buddy & Hope

Åkpåse i Oeko-Tex®-certifierad polyester, stoppad med lättviktsdun, förberedd för sele och med ett antiglidskikt på baksidan för bra grepp mot vagnen. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

17. Gosig åkpåse från Voksi 

Lyxig åkpåse från Voksi. Foto: Voksi

Extra lyxig variant från Norska Voksi. Värmereglerande ulltäcke i mjukt bomullsfoder med medföljande förlängningsdel för att passa barn upp till cirka 3 år. Kan användas som åkpåse, täcke eller lekmatta. Oeko-Tex®-certifierad, förberedd för sele, försedd med halkskydd, napphållare och reflexer. Dyr men lyxig! Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

18. MC-åkpåse från Elodie details

Åkpåse från Elodie details. Foto: Elodie details

Vind- och vattenavvisande yttre lager som håller snö och regn ute och stoppad i paneler för optimal värmereglering. Elodie details är kända för sina bra åkpåsar med universal passform, smidiga anpassning för alla typer av selar och med fickan du lätt trär över ryggstödet för att hindra att åkpåsen hasar ner. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

19. Åkpåse med reflextyg från Nordbjörn 

Perfekt fullt reflexprydd åkpåse för promenader på landsbygden eller längs trottoaren i vintermörkret. Fodrad med mjuk fleece och stoppad med syntetiskt material. Försedd med avtagbar ovansida så att mamma enkelt kan hoppa in på en kopp kaffe utan att riskera att mini blir för varm. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

 

20. Åkpåse i manchester från Buddy & Hope  

Åkpåse med manchester och mjuk insida. Foto: Buddy & Hope

Snygg åkpåse i manchester, fodrad med mjuk vit teddyfleece. Anpassad för sele, utrustad med halkskydd och med en universal design som passar de flesta barnvagnar. 

21. Åkpåse från Norse som kan förlängas  

Åkpåse från Norse som kan bli lång, hela 120 centimeter. Foto: Norse

Funktionell och smart åkpåse som håller länge tack vare sin medföljande förlängningsdel som gör påsen upp till 120 centimeter lång. Stoppad med dun, fodrad med ekologisk bomull och med en baksida av merinoull. Tillverkad av hållbara material och tvättbar i 40 grader. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Text: Karin Nordkvist 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av mama här!