Prata med din bebis? Ja, det går! Adelina, 7, lär oss tecken som stöd
Varje vecka lär hon ut tecken som stöd (TAKK) till sina snart 100 000 följare på Instagram.
För mamas läsare visar Adelina, 7, och hennes mamma Linda några vanliga tecken som alla med små barn kan ha nytta av.
– Jag tycker att alla borde teckna med sina små barn, säger Adelinas mamma Linda.
För Adelina som har Downs syndrom är tecken hennes viktigaste kommunikationssätt. Adelina var bara 1,5 år när hennes mamma Linda och pappa Niclas startade ett Instagram-konto för den närmaste familjen. Sedan dess har kontot växt explosionsartat och just nu inspirerar familjen över 95 000 följare bara på Instagram där de lägger upp bilder och filmklipp när Adelina visar tecken som stöd (TAKK). För mamas läsare visar de tillsammans några tecken som alla med mindre barn kan ha nytta av.
Adelina, 7, lär oss tecken som är bra i vår vardag:
Det här är TAKK
Källa: Teckensomstod.se
Idag är Adelina sju år och har precis börjat första klass i grundsärskolan.
– Adelina stormtrivs i skolan och det är fantastiskt med en pedagogisk miljö som anpassas för att ge henne de allra bästa förutsättningarna att lyckas, berättar hennes mamma Linda Wenthe.
Vad har tecken som stöd betytt för er under Adelinas uppväxt?
– Att kunna kommunicera är grunden för en social tillvaro och tack vare tecknandet fick vi tillgång till Adelinas personlighet. Om vi inte tecknat hade hon inte kunnat göra sig förstådd och förmodligen varit ett väldigt frustrerat barn. Tecken som stöd stimulerar barns språkutveckling och tack vare det kommunicerar hon idag både genom tal och tecken!
Du har tidigare berättat för oss att du kände dig lite fånig från början, när du stod och tecknade till ett spädbarn. Vad fick dig att fortsätta?
– Genom kunskap om hur viktig kommunikationen är. På samma sätt som du pratar med ett barn som inte pratar tillbaks så börjar du teckna innan barnet börjar teckna tillbaks. Adelina har inga problem med hörseln – hon förstår när man pratar med henne – utmaningen för henne handlar om att kunna svara och för oss runt henne att förstå vad hon vill, känner, och behöver.
Varför är det bra att börja med tecken tycker du?
– Tecken som stöd stimulerar alla barns språkutveckling och mitt budskap är att alla borde teckna med sina små barn! Ettåringar kan lära sig kommunicera och berätta att de är hungriga eller törstiga, och därmed kan en del av frustrationen de känner minskas. Det är aldrig försent att börja. Barn lär sig så oerhört snabbt!
Har du några tips till andra som precis som du kanske känner sig lite fåniga - hur kommer man förbi det?
– Desto mer du tecknar desto naturligare kommer det att kännas! När man använder tecken som stöd så tecknar du det viktigaste i en mening vilket gör att du blir tydligare. Det blir ett sätt att förstärka det du vill ha sagt. Hur många ord man tecknar beror också på barnets behov. Det finns inga rätt eller fel!
Nu är Adelina sju år och talar väldigt bra. Varför är det viktigt att fortsätta med tecken som stöd?
– Adelina både tecknar och talar. Hennes huvsakliga kommunikationssätt är fortfarande tecken - vi som är närmast henne förstår hennes tal bättre än de som inte känner henne så väl. Det som är fantastiskt är att hon väljer det sätt att kommunicera som hon gör sig bäst förstådd på!
Nu följs ni av över 95 000 på Instagram. Berätta om stödet och reaktionerna ni får där!
– Vi är så glada för att kunna bidra till att fler lär sig tecken! Från början var kontot tänkt för de allra närmsta runt Adelina. Vi kunde aldrig drömma om att intresset var så stort. Vi får så många frågor från föräldrar och pedagoger, hur något tecknas eller hur man kan introducera tecken i sin barngrupp. Vi får också massor av fina berättelser om vad tecknandet betytt för deras barn eller hur de använt det i sin profession. Någon i kassan kunde kommunicera med barn i behov av tecken i kassakön eller tandsköterskan som förstod vad patienten ville tack vare det de lärt via oss! Det är fantastiskt att känna att vi faktiskt kan bidra och göra skillnad!
Kontot har lett till tv-framträdanden och nu snart två böcker. Vad tycker Adelina om all uppmärksamhet?
– Än så länge så gillar hon det verkligen! Hon har ju fått vara med om en massa spännande saker tack vare kontot! Det är viktigt för oss att vi gör det på hennes villkor. Ibland vill hon verkligen inte göra en film och då blir det ingen! Ibland är det hon som ber oss filma – det blir spännande att se hur det kommer bli när hon blir äldre! Att hon vet vad hon vill råder det ingen tvekan om!
Ni har släppt en bok och snart kommer en TILL bok. Vad har ni fått för reaktioner på den första, ”Adelina och Gosedjursfesten”?
– Det är så roligt! Gensvaret har varit enormt! Jag ville att boken skulle vara tilltalade i färg och form och funka för alla barn oavsett om man har funktionsvariation eller inte. Många böcker som har tecken som stöd är utformade som läromedel. Tanken med böckerna är att det är en spännande historia i en vardagsmiljö som många barn kan relatera till. Det finns ett tecken på varje sida. Massor av förskolor skickar bilder och berättar om att de har haft gosedjursfester på förskolorna och föräldrar berättar att deras barn vill läsa Adelina- boken varje kväll! I böckerna finns också en QR-kod där man kommer till en film med mig och Adelina där vi visar hur tecknet görs. Jag tror att barn gillar att se att Adelina finns på riktigt!
Under de år ni haft ert konto, har ni märkt om intresset för tecken för stöd blivit större?
– Min upplevelse är att medvetenheten kring alternativ kommunikation generellt och tecken som stöd i synnerhet har ökat! Flera kommuner har satsat på utbildningar till förskolepersonal och de tecknar med alla barn på småbarnsavdelningar! Att antalet följare på kontot kontinuerligt ökar tänker jag också visar att det finns ett intresse!
LÄS OCKSÅ: ”Du vet ingenting om Abel för att du har en granne med Downs syndrom”