Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

9 familjetips för utlandskänsla i Sverige

Vem behöver all inclusive på Mallorca, kanalbad i Berlin och karibiska laguner när nästan samma upplevelser finns runt hörnet?

Visste du att det finns coola city-pooler, blå laguner och resorts i Sverige där barnen kan bada på vattenlandet eller leka med barnklubben och du kan delta i träningspass, spela golf och hänga vid poolen?
Här är mamas bästa tips på hur du fixar utlandskänslan i Sverige.

3 x exotiska utflykt

Öluffa i Stockholms skärgård
Varför stanna på fastlandet när Stockholms skärgård består av 30 000 öar? De vackra vita stränderna på Sandhamn, mysiga sjöbodarna och lekplatsen på Fjäderholmarna och på Grinda finns flera mysiga campingar och ett vandrarhem. Packa ryggsäckarna och ta er dit väder och vind för er!
Pris: Ändras från säsong till säsong. Håll koll här!

Vännerna Michaela Abercrombie Simpson, Caroline Neurath och Caroline Ortmark tillbringar alltid ett par dagar tillsammans med barnen i Carolines hus på Sandhamn på somrarna.Vännerna Michaela Abercrombie Simpson, Caroline Neurath och Caroline Ortmark tillbringar alltid ett par dagar tillsammans med barnen i Carolines hus på Sandhamn på somrarna.Vännerna Michaela Abercrombie Simpson, Caroline Neurath och Caroline Ortmark tillbringar alltid ett par dagar tillsammans med barnen i Carolines hus på Sandhamn på somrarna.
Vännerna Michaela Abercrombie Simpson, Caroline Neurath och Caroline Ortmark tillbringar alltid ett par dagar tillsammans med barnen i Carolines hus på Sandhamn på somrarna. Foto: Privat / Privat

Poolhäng mitt i stan
Jubileumsbadet i Göteborg är en del av upplevelseparken Jubileumsparken. Badet består av tre olika bassänger, varav en har vattenrutschkana, och en är byggd för hopp, dyk och lek. I anslutning till badet finns en stor, nybyggd lekpark.
Pris: Gratis

Infinitypool i kanalen – helt klart Berlin-känsla.Infinitypool i kanalen – helt klart Berlin-känsla.Infinitypool i kanalen – helt klart Berlin-känsla.
Infinitypool i kanalen – helt klart Berlin-känsla. Foto: Göteborg&Co

Bada i kalkbrott
Finns det något som ger mer utlandskänsla är ljusa klippor och turkost vatten? Här är fem kalkbrott vi älskar att doppa oss i!
Uskavi kalkbrott, Västmanland
Grönhögens kalkbrott, Öland
Blå lagunen, Gotland
Dalby stenbrott, Lund
Kvinnersta kalkbrott, Örebro
Pris: Gratis!

Uskavi kalkbrott är ett av bloggaren Therese Wickmans smultronställen.Uskavi kalkbrott är ett av bloggaren Therese Wickmans smultronställen.Uskavi kalkbrott är ett av bloggaren Therese Wickmans smultronställen.
Uskavi kalkbrott är ett av bloggaren Therese Wickmans smultronställen. Foto: Therese Wickman / https://blogg.loppi.se/theresewickman

6 x svenska familjeresorts

Allt fler svenska campingplatser har egna maskotar, barnklubbar och vattenland – precis som på många hotell i Sydeuropa och Asien. För vuxna finns ofta tillgång till träningspass, restauranger, barer, golfbana och kvällsshow eller pubquiz. Som en charter-resa i Sverige!

Västervik resort är ett av flera som har en egen maskot.Västervik resort är ett av flera som har en egen maskot.Västervik resort är ett av flera som har en egen maskot.
Västervik resort är ett av flera som har en egen maskot. Foto: Västervik resort

Böda sand, Öland
På Böda camping finns golfbana, gratis barnklubb, vattenland och en av Sveriges vackraste stränder. Runtom på området finns fina lekplatser, och showgruppen Monell Events uppträder med barnshow tre gånger om dagen och musikquiz då och då under säsongen.
Böda har även ett stort aktivitetscenter för tweens, med skate- och kickbikebana, gamingrum och alkoholfri bar.
Priser:
Husvagn eller husbil: 8000 kronor
Stugby: 15 000 – 30 000

På Böda sand finns barnklubb för små barn, och skatepark, gamingtält och läskbar för tweens.På Böda sand finns barnklubb för små barn, och skatepark, gamingtält och läskbar för tweens.På Böda sand finns barnklubb för små barn, och skatepark, gamingtält och läskbar för tweens.
1 AV 3
På Böda sand finns barnklubb för små barn, och skatepark, gamingtält och läskbar för tweens.
Foto: Böda Sand / Böda Sand
2 AV 3
Foto: Böda Sand / Böda Sand
3 AV 3
Foto: Böda Sand / Böda Sand

Västervik resort, Västervik
Här samsas de numera obligatoriska padelbanorna med ett hoppborgsland och massor av barnaktiviteter, som till exempel mini-disco med resortens maskot Lysse. För dig som vill ha egentid under semestern finns det gott om ledarledda aktiviteter för både småbarn och tweens, som till exempel filmkvällar, skattjakter och äventyrskvällar i skogen för de lite äldre barnen.
Priser:
Husvagn eller husbil: 4500 kronor
Stugby: 15 000 – 30 000 kronor

Pite havsbad, Piteå
Förutom måsten som äventyrsbad och barnklubb finns även ett stort inomhuslekland. I samma lokaler som leklandet finns bowlingbanor. Perfekt om en semesterdag eller två skulle regna bort!
Priser:
Husvagn eller husbil: 2000 kronor
Stugby: 12 000 - 20 000
Hotell: 10 000 kronor

På Västervik resort finns bland annat barnklubb och flera pooler.På Västervik resort finns bland annat barnklubb och flera pooler.På Västervik resort finns bland annat barnklubb och flera pooler.
På Västervik resort finns bland annat barnklubb och flera pooler. Foto: nathalie chavez / everday.se sommarmama0 / Västervik resort

Daftö Resort, Strömstad
Området ligger bra till för utflykter till exempelvis Koster-öarna, och har förutom äventyrsbad en egen nöjespark med pirattema.
Här finns många olika slags stugor att välja på, från stora och lyxiga, till enkla små krypin en bit ovanför marken som familjen kan nå via små hängbroar.
Priser:
Husvagn eller husbil:
5500 kronor
Stugby: 7000 – 20 000 kronor
(Inträde till nöjesparken ingår inte i priset)

Kneippbyn resort, Gotland
Kneippbyn är mest känt för temaparken som är byggd kring Ville villekulla från Pippi Långstrumps filmer. Men resorten finns också vattenland, en liten nöjespark och
Priser:
Husvagn eller husbil: 4000 kronor
Stugby: 15 000 kronor

Piratskattjakt på Daftö och Pippi-teater i KneippbynPiratskattjakt på Daftö och Pippi-teater i KneippbynPiratskattjakt på Daftö och Pippi-teater i Kneippbyn
Piratskattjakt på Daftö och Pippi-teater i Kneippbyn Foto: Daftö Resort och Kneppbyn resort.

Apelviken, Varberg
Apelviken är en av Sveriges mest populära platser för vind- och vågsurfing, så på denna resort finns givetvis surfkurser för både nybörjare och mer erfarna surfare. Här finns också ett stort aktivitetsutbud för tonåringar, som till exempel strandfester och poolpartyn där man bara är välkommen om man är 13-18 år.
Priser:
Husvagn eller husbil: 4000 kronor
Stugby: 12 000 kronor

Priserna är cirkapriser för en vecka under mellan- eller högsäsong.
Campingtomtpriset bygger på plats med el och/eller vatten.

På Destination Apelviken kan man njuta av både strandliv och poolbad.På Destination Apelviken kan man njuta av både strandliv och poolbad.På Destination Apelviken kan man njuta av både strandliv och poolbad.
På Destination Apelviken kan man njuta av både strandliv och poolbad. Foto: Jonas Ingman, Mikael Pilstrand