En begagnad mobil, ett fadderskap eller en upplevelse – perfekta julklappar som dessutom inte förstör miljön.

9 klimatsmarta julklappar till barnen – som går att fixa i sista minuten

Tycker du att det saknas någon julklapp till barnet, men känner inte för att köpa fler prylar? mama har samlat ett gäng klappar som funkar att fixa spontant och som dessutom inte spär på konsumtionshetsen.

Vi matas konstant med klimathot och uppmaningar om att dra ner på konsumtionen. Men det är ju lättare sagt än gjort när det är jul och barnen förväntar sig paket under granen.

Förmodligen har du redan fixat många klappar, men här kommer några att komplettera med, som varken kräver att du lämnar hemmet eller gör åverkan på klimatet.

Klimatvänliga sista minuten-klappar till barnen

1. Presentkort på appar

Spelar ditt barn mycket på surfplattan? Ge bort ett litet klippkort på till exempel fyra fria betalspel.

2. Fadder på WWF

Tänk att få vara fadder till en isbjörn, gorilla eller säl! Många barn känner sig viktiga när de blir faddrar. WWF skickar dessutom ett gosedjur (som inte hinner komma före jul, men blir en kul bonus efter) samt mejl några gånger om året där de berättar mer om djuret och hur barnets fadderskap har hjälpt. Fin present – och ett sätt för hela familjen att engagera sig i djur och natur.

3. Uppdatering av befintligt tv-spel

Spelar ditt barn till exempel Fifa eller Just dance? Istället för att köpa ett nytt spel går de flesta att uppdatera digitalt.

4. Köpfilm på tv:n

Visst går det att botanisera bland dvd:erna i videobutiken, men de flesta filmerna gå också att köpa via någon av streamingtjänsterna på tv:n. Smyg in i barnens rum när de somnat och låna pysselgrejer för att skapa ett presentkort på några hyrfilmer.

5. Aktivitet, såsom lekland, bio eller äventyrsbad

Eller fixa presentkort på till exempel ett biobesök i mellandagarna (vad sägs om ”Frost 2”?!), ett besök på äventyrsbad eller lekland.

6. Bankkonto med en första insättning

För lite äldre barn kan det kännas stort med ett eget konto. Kontakta din bank och öppna ett i ditt barns namn, samt sätt in en första hundralapp. Hit kan även veckopengen gå så småningom, om barnet önskar.

7. En egen mejladress

Så spännande att ha en egen mejladress (att kanske få WWF-mejlen till)! Skapa en åt barnet och tipsa även dess kompisars föräldrar så kan barnen börja mejla varandra. Bra sätt att öva sig i att skriva också.

8. Din gamla telefon

Har du nyligen köpt ny telefon är en bra idé att ge din gamla till barnet. Pimpa den med klistermärken i förväg, eller uppmuntra barnet att göra det själv på julafton. Beroende på ålder går det även att teckna ett barnanpassat abonnemang, men annars räcker det att den endast funkar där det finns wi-fi. På så sätt har du även mer kontroll över vad den används till.

9. En tavla

Har du någon gammal ram som inte används? Skriv ut barnets favorit-fotbollsspelare, en enhörning, favvo-artisten eller liknande och sätt i ramen. Ingen märker att det inte är en äkta affisch. Smart, billigt, och miljövänligt.

Har du inte hunnit köpa en enda julklapp? Klicka hem här!
Och här kan du säkert känna igen dig i de 7 problem som föräldrar kan relatera till veckorna före jul (varje år!) 

Aktuellt just nu