Friends having fun in a cafe. Foto: Getty Images/iStockphoto / Liderina

7 vägar till en mer harmonisk vardagsmorgon för hela familjen

Vardagsmorgnar är sällan de mest harmoniska stunderna i en småbarnsfamilj. Vi bad familjehandledaren Malin Lankinen om tips på hur vi underlättar när hela familjen ska komma utanför dörren.

Har du också ofta andan i halsen redan när du vaknar? När du tänker på hur du ska få i såväl dig själv som barnen frukost, se till att alla är funktionellt klädda och samtidigt komma i tid till både skola, förskola och jobb.

Malin Lankinen Foto: Krister Lankinen

mama vet vad du pratar om och bad därför familjehandledaren Malin Lankinen, 30, mamma till Dante, 3,5, och Milo, 2, om tips.

– För en harmonisk morgon och en fortsatt harmonisk dag krävs en harmonisk relation mellan föräldrar och barn. Fokus ligger med andra ord på kvaliteten på relationen och umgänget i familjen på morgonen, säger hon.

7 tips som ökar chanserna till en harmonisk vardagsmorgon

1. Avsätt tid för morgonbestyren

Stress hos föräldrar påverkar barn negativt och att "man blir som man umgås" gäller även för barn. Stress hos föräldrar spiller ut över relationen med barnet. När man är stressad har man inte tid att se barnet och dess behov eller tid att umgås och få en bra start på dagen. Stressade föräldrar är en grogrund för konflikter och dålig stämning.

2. Planera

Prata med barnet om vad som kommer att hända idag, både på morgonen och under resten av dagen. När man är medveten om vad som kommer hända undviker man onödig oro och onödiga missförstånd.

3. Ät frukost ihop

Både vuxna och barn mår både fysiskt och psykiskt bättre när de äter tillsammans med andra. Dels äter vi långsammare, vilket gör att kroppen tar upp näringen bättre, dels är människor sociala varelser och det är viktigt för både vuxna och barn att bli sedda och hörda. Gemensamma måltider är ett naturligt tillfälle då man kan sitta ner tillsammans utan stress och prata med varandra. Vid måltiden utvecklas dessutom barns sociala samspel och språkförmåga.

Läs mer: Ett trotsbarns 10 budord (vi har alla behövt genomlida detta)

4. Skippa skärmarna

Du visar dina prioriteringar genom dina handlingar, så prioritera barnet på morgonen och lägg undan alla (även barnens) mobiler och surfplattor för att få en bra start tillsammans. På så sätt visar du barnet att hen är viktig och att du vill umgås.

5. Förbered redan kvällen innan

Välj ut kläder, ställ fram saker till frukosten, packa eventuella gympapåsar, skolböcker och läxor till barnet, samt lunchlådor och andra saker du behöver till jobbet. Förbered gärna tillsammans med barnet.

Sover familjen för lite? Testa vår onlinekurs Sova hela natten – ge ditt barn bättre sömn utan sömnmetoder

6. Lämna gårdagens bekymmer

Ta inte med gårdagens frustrationer till morgondagen. Se morgonen som en nystart med nya möjligheter.

7. Se över rutinerna

Känns det stressigt och som att ni får för lite tid till mys? Pröva att gå upp en halvtimme tidigare. Är ni inte utvilade på morgonen? Testa att gå och lägga dig en timme tidigare. Är det dålig stämning på morgonen? Ta upp det med hela familjen – barn ser ibland de problem vi vuxna inte noterar och har ofta förslag som kan förbättra morgonen. Alla är olika och möter olika problem, testa er fram och ändra era rutiner tills ni hittat vad som fungerar för er.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!