Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Liderina

17 presenttips och idéer till kidsens alla barnkalas

Känns det som att det är barnkalas varje helg? Då har vi smarta presenttips som inte ruinerar familjen, eller tar massa tid att fixa.

I mamas grymma Facebook-grupp mamapower (gå med, vetja!) peppar och stöttar mammor varandra i stort och smått.

För en tid sedan efterlystes presenttips inför alla barnkalas som barnen går på under ett läsår (det kan bli många!). Vi har samlat några av gruppmedlemmarnas förslag, samt ytterligare några idéer som kan underlätta denna – ibland lätt övermäktiga – uppgift.

Presenttips inför alla barnkalas

Böcker eller pysselböcker. Köp upp dig på ett litet lager vid olika reatillfällen.

Krims krams-butiken Flying Tiger är superbra för små presenter. Tips: Om ni hittar något bra – köp flera och spara, utbudet byts ut rätt ofta.

BR har hyllor med små diversegrejer för någon tjuga. Är man medlem kan man dessutom få riktigt fina grejer till rabatterat pris.

Ge de mindre legolådorna som kostar runt hundralappen, eller de små påsarna med legogubbar i.

Små spel som exempelvis Uno, Yatzy eller Plockepinn.

Ge bort upplevelser såsom bio, barnteater, ett museibesök eller fika som ni tar med födelsedagsbarnet på (om ni har den relationen).

Eftersom barnens rum ofta svämmar över av prylar och leksaker är det smart att ge bort grejer som tar slut, såsom pärlor, pennor, såpbubblor, klistermärken eller ritböcker.

Biokort är perfekta till lite äldre barn.

Ikea har prisvärda och roliga leksaker, ofta i trä.

Hårsaker från klädkedjorna brukar komma i fina förpackningar men kostar inte så mycket.

Även vanliga mataffärer brukar ha en liten leksakshörna. Perfekt att kasta ned i shoppingvagnen när man handlar middag.

Klädkedjorna har ofta accessoarer och klädesplagg till en mindre peng.

Gör en liten "goodiebag" av en fin påse, gärna av det ni hittar hemma: Exempelvis ett läppsyl som luktar gott, en godispåse, en fin penna, en tidning…

Skriv ut en bild av födelsedagsbarnets idol och sätt i en ram.

3 grymma bonustips om det här med presenter och planerande känns övermäktigt:

Föreslå uppsamlingskalas för alla barn i klassen en gång per kvartal. Då firas de barn som fyllt år under dessa månader, och deras föräldrar går ihop och arrangerar för hela klassen. Ni är fler som kan hjälpas åt, och det blir inga problem med vem som ska bjudas och inte. Kör även presentfritt och uppmuntra barnen att rita en grattiskort och tejpa fast en tia eller tjuga som födelsedagsbarnet får göra vad det vill med. Det blir en bra slant att köpa något rejält för eller spara, istället för en massa plastigt krimskrams (dessutom slipper föräldrarna springa runt och leta presenter).

Ta med det barn som är bjudet på kalas när presenten ska köpas. Säg en summa i förväg, så får barnet välja. Du slipper ta beslut, och det blir samtidigt en mysig stund tillsammans (om inte barnet börjar tjata om att själv får presenter, förstås…).

Kom ihåg att det är helt okej att tacka nej också.

Läs också: Fixa barnkalas – 34 tips på allt från tårta till lekar och skattjakt!