Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Ellinor Svensson tog tempen på svarta mattan
2 AV 3
Sabina Karlsson, Farah Abadi, Irena Pozar, Jenny Larsson, Louise Edlund Winblad, Asabea Britton (saknas i bild Opokua Britton).
Foto: KAJSA GÖRANSSON
3 AV 3
Årets mama 2022 hålls på Junibacken i Stockholm.

Årets mama 2022 – här är alla vinnarna!

Under måndagskvällen delade mama ut sin årliga utmärkelse Årets mama för artonde året. I år utsågs vinnarmamas i totalt sex olika kategorier under temat ”Mammor som gör skillnad”. 

– Att få hylla mammor som har gjort skillnad och avtryck under året som har gått känns stort, roligt och viktigt, säger Emelie Lindblom Dalén, mamas chefredaktör. 

 

Vinnare Årets mama 2022:

Årets fashionmama – Sabina Karlsson 

Årets framtidsmama – Irena Pozar 

Årets humormama – Louise Edlund Winblad

Årets mamaduo – Asabea och Opokua Britton

Årets powermama - Farah Abadi

Årets mamaröst – Jenny Larsson 

Thérèse Bilby

Sabina Karlsson, Farah Abadi och Louise Edlund Winblad var några av de mammor som hyllades när mama delar ut sin årliga utmärkelse Årets mama för artonde året. Under måndagskvällen avslöjades vinnarna under en exklusiv middag på Junibacken i Stockholm, med ett 100-tal gäster närvarande, alla inspirerande mammor inbjudna med Unicef som samarbetspartner. 

Till priset Årets mamaröst nominerade mama-redaktionen sex personer som använder sina kanaler och röster för att förändra, inspirera och göra skillnad för mammor och barn. Därefter har läsare och följare fått rösta. Totalt kom 56 472 röster in, och vinnaren blev Jenny Larsson – som via sitt Instagramkonto @Jennyspyssel berättar om hur det är att vara tvåbarnsmamma med cp.  Årets mamaröst gjordes till förmån för Unicef, vars generalsekreterare Pernilla Baralt närvarade vid middagen och mottog insamlingens slutsumma. 

Vinnare av Årets mama 2022 med motiveringar:

Sabina Karlsson är årets fashionmama! Här med barnen Zion, 4, och Iris, 1. Foto: Ricky Jackson

Årets fashionmama – Sabina Karlsson: 

Motivering: Hon är supermodellen som länge försökte passa in i de ideala modellmåtten, men som fick nog och valde att omfamna sina naturliga kurvor. Sedan dess har hon varit med och kämpat för en modevärld i förändring – där det idag finns utrymme att visa olika kroppar och utseenden. Och efter två graviditeter går karriären bättre än någonsin.

LÄS OCKSÅ: Årets fashionmama Sabina Karlsson: ”I dag är jag ett med min kropp” 

Irena Pozar är årets framtidsmama! Här tillsammans med sonen Ted, 2, och en bebis i magen. Foto: Hannah Hedin

Årets framtidsmama – Irena Pozar

Motivering: Hon är journalisten, krönikören och chefredaktören som har en av Sveriges starkaste feministiska röster när det gäller att granska unga kvinnors villkor, förlossningsvården och metoo - för att synliggöra och förbättra för framtiden. Med rubriker som ”Bebisar dör i onödan – någon måste ta ansvar” är hon med och driver en av våra största hjärtefrågor. Tack för att du kämpar! 

LÄS OCKSÅ: Årets framtidsmama Irena Pozar: ”Unga tar ingenting för givet” 

Louise Edlund Winblad (även kalland hejhej vardag) är årets humormama! Här med barnen Märta, 10, Maja, 9, och Nou, 3. Foto: Hannah Hedin

Årets humormama – Louise Edblad Winblad

Motivering: Hon är serietecknaren, illustratören, bloggaren, poddaren och författaren som använder sina kanaler för att roa oss med sina träffsäkra anekdoter ur vardagslivet. Hon breddar bilden av hur en mamma kan se ut och får vara. Tack för att vi får känna igen oss i dina bilder och för att du påminner oss om att vi inte är så knasiga och ensamma i mammarollen. 

LÄS OCKSÅ: Årets humormama Louise Edlund Winblad: ”Många känner igen sig i mina bilder” 

Opokua och Asabea Britton är årets mamaduo! Här med fyra av de fem barnen. Foto: Hannah Hedin

Årets mamaduo – systrarna Asabea och Opokua Britton

Motivering: De är barnmorskan och doulan som poddar, håller kurser och har skrivit en bok som tar upp allt man vill veta om graviditet, förlossning och föräldralivet. ”Din kropp, dina val”, genomsyrar allt de gör och tillsammans är de ett stort stöd för alla gravida som vill bli lugnade och peppade på att föda. 

LÄS OCKSÅ: Årets mamaduo Opokua och Asabea Britton: ”Fler vill bestämma över sin egen födsel” 

Programledaren Farah Abadi är årets powermama! Här tillsammans med barnen Zakarias, 5 och Juni, 2. Foto: Isabell N Wedin

Årets powermama – Farah Abadi

Motivering: ”Hon är programledaren som utstrålar en sällan skådad närvaro och positiv kraft när hon underhåller på scenen inför miljoner tittare i tv eller delar med sig av sitt innersta i radio. I årets Sommarprat i P1 berättade hon om hennes mormor och mammas erfarenheter av att vara flyktingar, och om sig själv och dottern som får växa upp i ett fredligt land. Ämnen som är viktigare än någonsin att lyfta.”

LÄS OCKSÅ: Årets powermama Farah Abadi: ”Jag säger ja även när det är läskigt” 

Jenny Larsson med barnen Astrid och Gösta. Foto: PRIVAT

Årets mamaröst – Jenny Larsson (framröstad av läsare och följare)

Motivering: Jenny Larsson är tvåbarnsmamman som via sociala medier berättar om hur det är att vara mamma med cp. När hon säger saker som ”Jag tror att min cp bidrar till att jag fått ett mer ”jävlaranamma” än om jag inte haft den” krossar hon fördomar och inspirerar oss att följa våra drömmar även då det finns hinder. Snyggt Jennys pyssel!

LÄS OCKSÅ: Jenny, 29: Så är det att ha en CP-diagnos – och vara mamma 

LÄS OCKSÅ: Jenny Larsson röstades fram till Årets mamaröst: ”Helt otroligt”