Alfons Åbergs skapare, författaren Gunilla Bergström har gått bort. Foto: Rabén & Sjögren/Jörn H Moen (montage)

Alfons Åbergs skapare Gunilla Bergström har gått bort

Gunilla Bergström, författaren bakom de älskade böckerna om Alfons Åberg, har gått bort.

Författaren och illustratören Gunilla Bergström är död, skriver Dagens Nyheter. Förlaget Bok-Makaren skriver i ett pressmeddelande:

”Bok-Makaren mottog igår kväll det sorgliga beskedet av familjen. Gunilla avled i sitt hem efter en längre tids försämrad hälsa”.

Gunilla Bergström fick sin allra första bok utgiven 1971 och den första boken om Alfons, ”God natt Alfons Åberg” kom ett år senare. Totalt blev det 26 böcker om Alfons Åberg och böckerna finns utgivna på ett 30-tal språk. Många har också mött Alfons i tecknade tv-serier och långfilm. 

 

Böckerna om Alfons har lästs och älskats av många generationer. Foto: Rabén & Sjögren

I en intervju med DN 2019 sa Gunilla Bergström:

– Det handlar aldrig om personen Alfons Åberg, det handlar om mörkrädsla eller dåligt samvete, om krig, om vem som ska få vara med och leka, om att vara för liten eller om hur det är att ha en låtsaskompis. Alfons måste växla i ålder, beroende på vad det är jag vill berätta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av mama här!