1 AV 4
Yoko Ono arbetar som konstnär och har skapat sin version av revolverskulpturen som skapades av svenske konstnären Carl Fredrik Reuterswärd efter mordet på John Lennon.
Foto: STARPIX / PICTUREDESK.COM / ACTION PRESS/ALL OVER PRESS ACTION PRESS
2 AV 4
John Lennon och Yoko Ono i New York 1972. Paret träffades när John fortfarande var gift med Cynthia Powell.
Foto: ANTHONY CAMERANO / AP
3 AV 4
En av parets mesta kända fredsmanifestationer var den så kallade ”Bed-in for peace”. Paret firade sin smekmånad på Hilton Hotel i Amsterdam genom att spendera en vecka i sängen och bjuda in världspressen.
Foto: AP
4 AV 4
Yoko Ono har fortsatt kampen för fred i John Lennons anda.
Foto: MARK LENNIHAN / AP

Yoko Onos okända kamp för makens arv

John och Yoko Ono var världens mest kända musiker och konstnärer - men också bland de mest tongivande fredskämparna. Nu skapar Yoko Ono och makens kända vänner unika konstverk som ska föra arvet vidare. 

ANNONS: Se kändiselitens unika konst som hyllar John Lennons arv (EXTERN LÄNK)

Att inreda med konst är en av nycklarna till att skapa ett personligt och ombonat hem. På LEVA&BO hittar du massor av inspiration till ditt hem. Nu finns de unika versionerna av Carl Fredrik Reuterswärds Non-Violence-skulptur att se på NOA Gallery. 

Kampen för sin mördade makes vision

 

1 AV 2
”Både John och jag var och är hängivna idén att världsfred är ett realistiskt mål. Non-Violence Project tar den visionen in i 2000-talet”, säger Yoko Ono om sin skulptur ”Imagine” för Non-Violence Foundation.
2 AV 2
Avspärrningar kring Dakota Building i New York dagen efter att John Lennon mördades i december 1980.
Foto: MARIO CABRERA / AP

ANNONS: Se kändiselitens unika konst som hyllar John Lennons arv (EXTERN LÄNK)

– När John skrev ”Imagine” hade han en vision av en värld i fred. När jag skapade min tolkning av den knutna revolver-symbolen tänkte jag tillbaka på ”Imagine” och textraden ”living as one” eftersom både John och jag var och är hängivna idén att världsfred är ett realistiskt mål. Non-Violence Project tar den visionen in i 2000-talet, säger Yoko Ono om sitt verk.

Skulpturen Revolver med knut, ”Non-violence”, designades ursprungligen av konstnären Carl Fredrik Reuterswärd 1980, på uppdrag av Yoko Ono efter att John Lennon mördats vid sitt hem i New York. Den skapades som en symbol för John Lennons fredskamp. De flesta känner igen skulpturen, som står utanför FN-skrapan i New York. Carl Fredrik Reuterswärd överlät senare rättigheterna till skulpturen till organisationen Non-Violence Project Foundation som sedan dess har utnämnt ett antal kulturambassadörer runtom i världen. Organisationen verkar för att minska våldet i världen och utbildar bland annat barn i icke-våldsagerande. 

Kändiseliten skapar unika konstverk

Lennons bandmedlemmar och vänner Paul McCartney och Ringo Starr har också gjort sina versioner av Reuterswärds revolver. Båda är fortfarande verksamma musiker och de har skapat färgstarka exemplar av skulpturen, ”Music for Peace” och ”Drums for Peace”. 

ANNONS: Se kändiselitens unika konst som hyllar John Lennons arv (EXTERN LÄNK)

Paul McCartney

1 AV 5
Paul McCartneys skulptur ”Music for Peace” inspirerades av pianot under turnén Magical Mystery Tour. Överskottet av all försäljning går till Non-Violence Foundation.
2 AV 5
The Beatles 1964. John Lennon och George Harrison är döda men både Paul McCartney och Ringo Starr är fortfarande aktiva.
Foto: UNITED ARCHIVES/IBL
3 AV 5
Året är 1967 och The Beatles har just släppt det legendariska albumet ”Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band”.
Foto: WENN/IBL
4 AV 5
Paul McCartney uppträder i Tampa, Florida, sommaren 2017.
Foto: SCOTT AUDETTE / AP TT NYHETSBYRÅN
5 AV 5
Barndomsvänner. Paul McCartney till vänster och John Lennon till höger. Bilden är från 1965. Båda växte upp i Liverpool, båda förlorade sina mammor tidigt och blev nära vänner trots att de var ganska olika.
Foto: WENN/IBL

Ringo Starr

 

1 AV 3
”Drums for Peace” heter Ringo Starrs version av Carl Fredrik Reuterswärds skulptur.
Foto: Cecilia Göthlin (Exp)
2 AV 3
Ringo Starr var den siste som blev medlem i gruppen The Beatles, soms edan bestod av samma medlemmar.
Foto: @GOTPAPTV / @GOTPAPTV SPLASH NEWS
3 AV 3
Bakom trummorna under ett uppträdande i amerikanska Ed Sullivan Show 1964.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Muhammad Ali

ANNONS: Se kändiselitens unika konst som hyllar John Lennons arv (EXTERN LÄNK)

Även den legendariske tungviktsboxaren Muhammad Ali är en av Non-Violences ambassadörer. På hans version av pistolen syns ett av hans mest kända citat. Han beskrev sin taktik inför tungviktsmatchen mot världsmästaren George Foreman i Zaire 1974 som att han skulle ”Float like a butterfly and sting like a bee”. Muhammad Ali hade många kontroversiella åsikter som han inte var rädd att uttrycka, men motståndet mot krig och kampen för medborgerliga rättigheter var en röd tråd i hans liv.

1 AV 4
“Float like a butterfly, sting like a bee. The hands can't hit what the eyes can't see.” Alis berömda citat inför tungviktsmatchen mot George Foreman i Zaire, ”The rumble in the jungle”.
Foto: Per-Erik Adamsson
2 AV 4
”The rumble in the jungle”. Svettigt under den stenhårda matchen i Zaire 1974 när Muhammad Ali vann över regerande världsmästaren George Foreman i åttonde ronden.
Foto: ED KOLENOVSKY / AP
3 AV 4
Muhammad Ali var kontroversiell under hela sin livstid. Han vägrade att kriga i Vietnam, vilket kostade honom världsmästartiteln.
Foto: AL GOLUB / POLARIS
4 AV 4
Muhammad Ali dog 2016. Han är ihågkommen som en av världens främste boxare, medborgarrättskämpe och orädd aktivist.
Foto: PIERO OLIOSI / POLARIS