1 av 8: Här är Anders Krasses hus som han renoverat enbart av återbrukar material. Bläddra vidare för att se hur exteriören såg ut före renoveringen. Foto: Hans Wessberg
2 av 8: Här är huset när det påbörjar renoveringen.
3 av 8: Det här sovrummet inreddes i den före detta klädkammaren.  Sovrummet fick en uppsättning möbler från et barn som vuxit ur det. Speglar och tavlor är utrensat från familjer som inte tyckte de passade in i stilen längre. På väggen sitter en före detta hotellampa. Foto: Hans Wessberg
4 av 8: Hallen på övervåningen. Allt material är återbrukat. Foto: Hans Wessberg
5 av 8: I det här rummet fanns förr ett skafferi, men det byggdes om till badrum. Den totala byggkostnaden för badrummet blev 2 450 kronor. Då ingick allt på bildenm plus varmvattenberedare. Foto: Hans Wessberg
6 av 8: Det här sovrummet var en gång i tiden ett extra kök, då två familjer bodde i huset. De gamla skafferierna är numera garderober och skåp för förvaring. Den lilla dörren till höger döljer ett extra litet sovrum inne i den före detta klädkammaren. Foto: Hans Wessberg
7 av 8: Eftersom de bruna möblerna inte är så moderna längre, går de att få gratis. Tapeterna hittades i en reaback för 20 kronor styck. Lampor och mattor kommer frnå ett hotell som bytte inredning. Gardiner och tavlor är loppis- eller containerfynd. Foto: Hans Wessberg
8 av 8: Pågående renovering.

Wow! Här är huset helt gjort av återbrukning

Ett nytt badrum för 629 kronor och en 13-rumsvilla för 25 000 kronor?

Helt sant. Anders Krasse bor dessutom alldeles gratis i sin villa i dag.

Allt tack vare återbrukat material och möbler.

Den stora finanskrisen med chockhöjda räntor och skenande boendekostnader på 90-talet drabbades Anders Krasse, 51, hårt. Med två hus och små barn samtidigt som han pluggade genomgick han och familjen ”ett smärre helvete” som han säger.

– Det fungerar ju så i samhället att bankräntor är prio nummer ett, de struntar i om man inte har mat på bordet, säger Anders. Våra inkomster täckte inte ens upp lånen som skulle betalas av varje månad. Det var riktig kris!

Haft en dröm om att bo gratis

Då måste man använda sin fantasi och bli kreativ. Anders började leta efter saker i containrar som han fixade upp och sålde, tryckte upp egna så kallade brevmärken, gjorde allt han kom på som kunde generera pengar.

– Småbarnsåren för oss var en mardröm, men ur nöden kom kreativiteten som föder uppfinningar fram, säger han.

Sedan dess har tanken på att en dag bo gratis legat där som en hemlig dröm. Men inte förrän 2009 när barnen hade flugit ur hemmet kunde han börja förverkliga den. Planen var att köpa ett billigt ställe en bit utanför stan med grunden och alla indragningar som el, avlopp och vatten klar.

– Det blir billigare så och sen renovera hela huset i stället för att bygga ett helt nytt från grunden, säger Anders.

Gården hade stått tom i 28 år

Gården Hestra som han hittade var helt obeboelig och hade stått tom i 28 år. 13-rumsvillan kostade 330 000 kronor och allt var tvunget att rivas ut. Allt material och all inredning Anders fick eller köpte var återvunnet. Bland annat med hjälp av Facebook och vanliga tidningsannonser.

Enligt Anders slängs det varje dag byggmaterial för hundratusentals kronor på en enda återvinningsstation.

– Men det är svårt att få tag i, för så fort det hamnar på stationen är det i kommunens ägo och dessutom ofta förstört. Man måste hitta ställena innan de börjar rivas och förhandla med hantverkarna så inte materialet förstörs. Det tar dem lite extra tid men å andra sidan slipper de köra bort materialet.

Totalrenovering: 25 000 kronor

Man Anders lyckades. Badrummet gick loss på 629 kronor och innehåller bland annat ett stort bubbelbadkar. Uterummet på 30 kvadratmeter kostade bara 2 000 kronor. Och varenda kastrull och glas i huset är återbruk. Allt som allt har hela renoveringen gått på endast 25 000 kronor. Å andra sidan har det tagit tid och han har gjort mycket av arbetet själv.

– Men efter de 18 månaderna kunde jag påbörja mitt nya liv. I dag hyr jag ut huset endast en månad per år, vilket täcker alla kostnader, så jag sen bor gratis de resterande 11 månaderna. Det är verkligen en dröm som har gått i uppfyllelse!

På sommaren flyttar Anders in i en husvagn, och vill han hyra ut några av alla 13 rum resten av året, för extra pengar, kan han göra han det också. Annars försörjer han sig numera med att föreläsa om dagens överflöd och hur vi ska ta tillvara på det för ett billigare och miljövänligare leverne.

– Jag har inte ens köpt kläder på fem år, och ändå är jag trendigare än någonsin numera, säger han och skrattar.

 

Läs också:

 Så gör du dina möbler av lastpallar
Så gör du världens bästa tält till din katt
 

 

Följ Anders Krasses projekt på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Living-on-a-bootstrap/141422349306810?fref=ts

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!