1 AV 3
Har du stökigt i ditt kylskåp? Här är de bästa tipsen för att få ordning och reda
2 AV 3
Längtar du efter ett välorganiserat kylskåp? Vi har bästa tipsen!
Foto: Getty Images
3 AV 3
Till att börja med är det viktigt att tömma kylskåpet och rengöra. Läs mer nedan om alla smarta tips.

Wow – aldrig mer gammal mat, illaluktande eller stökigt kylskåp

Hur bra koll har på ditt kylskåp där hemma egentligen? 

Får du ofta slänga gammal mat, och luktar det kanske konstigt?

Här är de bästa tipsen för att slippa alla problem och få total överblick!

1. Gör rent allt 

Börja med att tömma kylskåpet på alla varor och plocka loss och ta ut alla delar som går att ta bort, så som hyllkanter och lådor. Diska, putsa, skura. 

LÄS OCKSÅ: Så här gör du rent kylskåpet på bästa sätt – 5 tips 

2. Kolla temperaturen

Kolla kylens temperatur. Den ska vara 3-5 grader, varken mer eller mindre. Gör det till en vana att titta på temperaturen varje dag, det är lätt att komma åt knappen, barn kan gå och skruva på den också. 

3. Använd etiketter

Skriv etiketter, använd gärna en etikettskrivare. Skriv texter på vad allt är, på burken, eller lådan, och kanske också om du vill ha dem på speciella platser i kylen – märk hyllan. Förvara gärna just sallad i snygga tättförslutna glasburkar, de håller sig fräschare då. Placera sedan allt på rätt plats i kylen.

LÄS OCKSÅ: Så får du bort dålig lukt i kylskåpet 

4. Nedre delen

Tänk på att nedre delen av kylen är kallare, här passar det bäst att ha mat som behöver mer kyla, så som kött och fisk och mejeriprodukter.

5. Övre hyllplanen

Då värmen stiger i ett kylskåp är det bra att förvara saker som tål värme lite mer här. Till exempel vissa frukter, matrester, matlådor och ägg.

6. Kylskåpsdörren

I kylskåpsdörrens hyllor kan man placera mat som är minst känslig för värme så som smaktillsatser, sylt och konserver, sallad och örter samt drycker. 

LÄS OCKSÅ: Den vanliga missen som kan förstöra ditt kylskåp 

7. Separera livsmedel 

Vill du att maten ska hålla längre är en bra idé att separera livsmedel från varandra eftersom det ger bättre hållbarhet och struktur. Använd gärna skålar och byttor. 

8. ”Ät snart”-låda

Detta är ett mycket bra tips för att slippa kasta gammal mat. Ta en låda och lägg dit sådant som har kort hållbarhetstid. Glöm inte märka den med just ”Ät snart”.

9. Barnens låda

Gör en till låda för barnen med sånt de gillar och kan äta och ställ den lättåtkomligt för dem. Till exempel frukter, yoghurt och liknande som de kan ta som mellanmål, eller när de blir ”sugna”, själva. 

LÄS OCKSÅ: 9 livsmedel som alla har i kylskåpet men som inte ska vara där 

10. Håll efter

Sist men inte minst, när det blir kladd nästa gång, på någon burk eller hylla – torka bort det direkt. Och ställ alltid tillbaka allt på samma plats. Tänk också på att inte överfylla kylskåpet. Dels för att det blir sämre med cirkulationen och kylan och dels för att risken för att det fortare blir gammalt med för mycket varor är ganska stor.