Virkade detaljer med stark färg i vit våning
Med utsikt över Sofia kyrkas torn i Stockholm och en inredning i nästan helvitt blir vindsvåningen speciell i sitt slag.
P-G Andersson har inrett så som han själv verkligen vill ha det och allt som inte var vitt från början har han målat.
Fem trappor upp i ett vitt hus byggt i början av 1900-talet finns vindsvåningen som man inte kan kalla annat än den Vita vinden. P-G har bott här sen 2004 med sina två tonårsbarn. Hans fru Sania bor med sina barn i Vasastan och det kan beskrivas som ett modernt andra äktenskap för de båda.
- Vinden inreddes redan på 60-talet och fungerade då som kontor, kontorslamporna sitter fortfarande kvar uppe på takbjälkarna, fast jag har målat dem vita, berättar P-G. På 80-talet gjordes det om till bostad och när jag flyttade in behövdes en ordentlig renovering. Jag har fortfarande köket kvar, fortsätter han.
En sak i taget har han gjort för att få det som han vill, fastigheten har stambytts, badrum har byggts nytt från grunden och alla ytskikt har målats vita, där ingick även golvet.
- Golvet var ett slitet parkettgolv från 60-talet, helt utan charm så jag bestämde mig för att måla alltihopa vitt och jag har verkligen inte ångrat mig, trots att dammet syns lite snabbare, säger P-G och skrattar.
Våningen har en yta på 120 kvadrat som är fördelade på fyra rum och kök. Från den mindre hallen öppnas det stora allrummet upp med fönster som vetter mot Sofia kyrka och Globen. Flera vindsfönster gör att ljuset flödar och reflekteras i alla vita ytor. Allrummet har en sällskapsdel med soffor och en matsalsdel där den unika matmöbeln står.
- Jag fick ett tips från en vän om en annons på blocket där det såldes gamla kyrkbänkar, jag slog till direkt på två. Tyvärr visste inte säljaren från vilken kyrka de kom men att de var gamla syntes tydligt. Det blev ju rätt jobbigt att få upp dem hit men helt klart värt besväret.
P-G målade bänkarna med vit högblank lackfärg och placerade dem mitt emot varandra tillsammans med ett ärvt matbord och fyra stolar. Takhöjden i kombination med kyrkbänkarna bidrar till en viss kyrklig atmosfär.
- Jag gillar gamla saker med historia. Stegen på väggen till exempel, den kommer från min barndomsgård i Östergötland. Den användes förr i ladugården för att nå upp till höskullen. Jag tog hit den på takräcket, och faktiskt, jag lät bli att måla den...
Fler detaljer med historia syns i en vacker gammal koffert som han har placerat ut på det vita golvet som ett stilleben. Andra exempel är den klassiska trappallen som P-G köpt på loppis och renoverat. Fast bäst är nog ändå hans manschettknappar som han tillverkat av gamla skrivmaskinstangenter med bokstäverna P och G.
En annan originell idé är trästocken som blivit en dekorativ gunga och hänger i takbjälkarna. Stocken släpades hem från landet, målades med vit båtlack och hängdes till slut upp i rejäla vita rep så det går bra att gunga på den. På flera ställen i hans hem dyker det upp färgglada virkade inredningsdetaljer som kuddar, mattor och överkast. Det är hans fru Sania Hedengren som står för dessa initiativ och det har han inget emot, tvärtom om, P-G har själv börjat virka.
- När jag växte upp blev jag så irriterad på min mors virkade dukar som jag tyckte låg i vägen överallt. Nu har jag själv små virkade grejer överallt.