1 av 2: Det finns ett knep för att komma ihåg om man ska ställa fram eller tillbaka klockan under vintertid.
2 av 2: Snart börjar det bli dags att ställa om klockan igen. Foto: Istock

Vintertid 2021 – åt det hållet vrider vi om klockan

Vintertid – snart är det dags att ställa om klockorna.

Men vet du åt vilket håll – framåt eller bakåt?

Söndag den 31 oktober 2021 gäller det att ha koll!

Vad innebär vintertid? Och vad är normaltid?

Vintertiden, även kallad normaltiden, är den tid som några länder definierar som standardtid. Sommartiden blir då en timmes förskjutande av normaltiden, men är ingen motsats till normaltid. Ofta kallar man normaltiden för vintertid.

Vintertid vrider vi klockan en timme bakåt

Vintertiden börjar sista helgen i oktober, i år natten mellan lördag och söndag den 30 och 31 oktober (samma dag som halloween infaller). Klockan 03.00 ställer man tillbaka klockan en timme till klockan 02.00. På de flesta moderna digitala klockor behöver man inte göra något – de ställer om sig själva.

Omställningen till vintertid betyder att man får en timmes extra sömn – om man vill!

Varför har vi vintertid?

Normaltid, som vintertiden också kallas, infördes 1879 eftersom människan då blev mer rörlig och hade större kontakt med övriga orter. Dessförinnan hade man lokala tider i landet, tider som bestämdes efter när solen stod som högst.

1 av 2: När man vrider tillbaka klockan till vintertid kan man få en extra timmes sömn. Foto: Istock
2 av 2: Det finns knep som hjälper dig att komma ihåg vilken håll klockan ska vridas åt. Ett knep är att tänka att du alltid vrider klockan närmare sommaren – bakåt på hösten och framåt på våren. Foto: Istock

Knep för att komma ihåg vilken håll klockan ska vridas åt

Ett alldeles utmärkt tips för att komma ihåg åt vilket håll klockan ska ställas är att när vintertiden börjar ska man ställa tillbaka sommarmöbler och grillen. Med andra ord ska också klockan ställas tillbaka en timme. Ett annat knep är att vrida klockan närmast sommaren, det vill säga bakåt på hösten.

Sov inte bort timmen

Det finns en världsomfattande rörelse som kallar sig ”5AM” (kommer från USA, därav namnet) där de som är med går upp en timme tidigare och ägnar den åt motion, dagsplanering och kunskapsinhämtning. Obama är, och Steve Jobs var, båda medlemmar. Allt för att minska stressen under resten av dagen och få mer tid. För dig som tycker det låter bra, sov inte bort den extra timmen, utan fortsätt gå upp som vanligt.

LÄS MER: Inredarens tips! Hitta rätt sänggavel till ditt sovrum

LÄS MER: Stor guide till populära tyngdtäcken – så väljer du rätt

Aktuellt just nu