Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kasta inte bort vinkorkarna. Det går att göra massor av fina och användbara saker av dem.Kasta inte bort vinkorkarna. Det går att göra massor av fina och användbara saker av dem.Kasta inte bort vinkorkarna. Det går att göra massor av fina och användbara saker av dem.
Kasta inte bort vinkorkarna. Det går att göra massor av fina och användbara saker av dem. Foto: Colourbox

Pyssla med vinkorkar – 10 saker du kan göra

Efter det här kommer du aldrig mer kasta dina vinkorkar.

Med hjälp av dem kan du förnya hela ditt hem.

Låt dig inspireras av våra 10 superidéer!

1. Klackskydd av vinkorkar

Att gå på bröllop eller fest kan förstöra dina finaste och dyraste högklackade. Tillställningar som gör att du måste förflytta dig från utomhus till inomhus, eller bara vara bara utomhus, är mardrömmen när du som kvinna vill vara snygg. För vem vill gå omkring i ett par gympaskor bara för att terrängen är opassande för smala klackar? Lugn! Du löser det enkelt genom att borra hål i ett par vinkorkar som du sedan fäster på den smala klacken. Lätt att ta av och på, och tar ingen som helst plats i väskan! Läs mer här.

Foto: Climer Photography

2. Gör ett flöte av vinkork

Gör ditt eget flöte till fiskespöet. Det enda du behöver är kork, smala grillstickor och lite färg. Nagellack fungerar utmärkt!

3. Placeringskorthållare av vinkorkar

Bordsplacering är alltid trevligt. Och ännu trevligare blir det om du har dina egna hemgjorda och personliga korthållare. Ska du ha en vinprovning, vad vore mer passande att sätta framför flaskorna? Fila eller sandpappra på den sida som ska vara mot bordet så den blir stabil och inte rullar i väg. På andra sidan sågar du upp skåran där kortet ska sitta. Har du en tving att spänna fast dem i under sågningen underlättar. Kan fungera med en vass kökskniv också.

4. Förnya dina ost- och canapeknivar

Har du tröttnat på dina små canapeknivar? Du behöver inte köpa nytt. Med vårt tips får du ett par nya och högst personliga ganska enkelt. Med hjälp av hammare och tång kan du ha sönder och få loss det gamla plasthandtaget. Gör en skåra i botten av korken och för in ”piggskaftet” på kniven. Korken kommer att sluta sig och täppa till. Skulle det behövas kan man tillsätta lite lim.

5. Gör en badrumsmatta av vinkorkar

Allt du behöver är matthalkskydd, smältlim och cirka 175 vinkorkar. Gärna några extra korkar också. Och en vass fickkniv, mattkniv, limpistol, måttstock och grovt sandpapper. Skär sedan varje kork i mitten på längden. Blir de ojämna kan du sandpappra dem. Lägg dem med den släta sidan nedåt så de bildar en raktangel. Börja med att limma fast som en ram på halkmattan. Arbeta sedan inåt med kork efter kork. Låt torka, och vips har du en ny matta! Mer exakta instruktioner.

Foto: Crafty Nest

6. Gör lådknoppar av vinkorkar

Piffa upp din gamla byrå med champagnekorkar som handtag! När du tar bort originalknopparna kommer du att se att skruvarna har platta ändar. För att det ska fungera måste du skaffa skruvar som är spetsiga. Sedan är det bara att sticka dem genom hålet på byrån och skruva på champagnekorkarna!

LÄS MER: Så gör du fina lampor av tomma vinflaskor

7. Pås-stängare

Oavsett det är chipspåsen eller andra påsar fungerar detta alldeles utmärkt. Ta en vass kniv och skär upp korken på ena kortsidan, till hälften. Ju längre ned du skär desto större blir glipan.

8. Gör en anslagstavla eller bricka av vinkorkar

Allt du behöver är en ram med baksida, limpistol med smältlim, och en massa korkar. Bestäm först vilket mönster du vill ha med korkarna, testa dig fram. Sedan är det bara att börja limma korkarna en och en. På samma sätt gör du en bricka, men se då till att botten är stark. Kanske blir den så snygg med alla olikmönstrade korkar att du vill sätta upp den som tavla? Går att måla på också. Instruktionsfilm.

9. Dekorera en vas med vinkorkar

Nu kan du förnya fula gamla svaser på ett enkelt sätt. Eller så går du och köper ett par billiga på loppis. Men de måste vara fyrkantiga och av glas. Testa först hur du vill ha korkarna och sedan är det bara att börja limma på dem, med starkt lim. Superenkelt! Kul och personlig present att ge bort. Vill du kan du även måla dem. Läs hela instruktionen här.

Foto: Design Improvised
Foto: Crafty Nest

10. Gör egna underlägg av vinkorkar

Skaffa ett snyggt underlägg till kastruller eller tallrikarna. Här behöver du en limpistol med smältlim, saxar, sandpapper, en vass kökskniv och en skärbräda. Skär av varje kork på mitten med hjälp av kniv. Sandpappra ändarna om de blir ojämna. Viktigt att de blir jämnlånga. Lägg ut dem i det mönster du vill ha. Sedan börjar du med att limma ihop mittlinjen och därefter bygger du på en efter en, tills du får den form och storlek du vill ha. När allt har torkat limmar du ett band runt hela kanten i någon snygg färg. Mer exakta instruktioner.

LÄS MER: Skippa plasten! Så här enkelt gör du egna bivaxdukar

LÄS MER: 16 enkla sätt att förvandla hemmet med dekorplast