1 AV 15
I familjens favoritrum går det mesta i blått just nu, men Johanna gillar att förändra och i morgon kan det vara en helt annan färg. Kuddar sydda av gamla tyger. Soffa från Mio, soffbord Divas Boning, matta Ikea och buddha från Indiska och vinyltapet från AS Creation Home Collection.
2 AV 15
3 AV 15
Johanna grupperar gärna för mer effekt. Här ett somrigt stilleben med knoppande grenar och blommor. Buddha från Indiska.
4 AV 15
Klassiska skönheter. Johanna grupperar gärna saker hon tycker om. Buddhan kommer från Indiska, antikt krus och silverskål är inropade på auktion.
5 AV 15
Från vardagsrummet ser man in till matsalen. Matta från Ikea och soffbord från Divas Boning.
6 AV 15
Vårigt och fräscht på matbordet med mycket växter och porslin i klassiskt blåvitt.
7 AV 15
Johanna fyller bordet med vackra växter, porslin och tyger i fräschaste blått.
8 AV 15
Med korgar på väggen och udda rustika tyger på stolarna gör Johanna det vackra köket extra ombonat och charmigt. Rutigt klinkergolv la de förra ägarna in.
9 AV 15
Kakfatet har Johanna gjort av glas och fat fyndade på loppis, kaffemuggar med blå dekor från Indiska.
10 AV 15
Från köket ser man trappan som leder upp till de två sovrummen och ateljén.
11 AV 15
Även sovrummet går i blått och vitt. Säng från Hästens och smidesgavlar från Blocket. Pallen på golvet är den ena av två från Cederbergs antikhandel.
12 AV 15
Är det på vinden med ljus från tre håll där Johanna har sin ateljé.
13 AV 15
I sin ateljé finner Johanna ro och tankar själen med ny energi. Hon målar oftast sina tavlor i en teknik som heter Vedic Art.
14 AV 15
Nova och Viggo har ärvt mammas kreativa sida och i deras rum finns gott om plats för pyssel.
15 AV 15
Efter några års renovering är Villa Solgård åter igen en praktfull patriciervilla.

"Villa Solgård har allt jag önskat och lite till"

Den vackra patriciervillan byggd 1914 ligger i ett lummigt villakvarter mitt i Gävle, endast ett stenkast från centrum.

Här lever Johanna sin dröm sedan 2008 tillsammans med sina två barn och här har hon plats för både målarateljé och den egna hudvårdssalongen.

Johanna bodde många år centralt i en vacker sekelskifteslägenhet mitt i Stockholm där hon både arbetade och utbildade sig till hudterapeut. Men i takt med att hon och dåvarande sambon Christian bildade familj och fick barn kom också längtan efter att bo i hus och paret valde att flytta till ett modernt nybyggt hus i utkanten av Stockholm, men det visade sig snart att det inte var deras grej.

I det nya huset saknade de både närheten till staden och också charmen i att bo och äga ett äldre hus.

– I vårt nybyggda hus lyckades jag aldrig få samma känsla och genuinitet som man får i ett äldre hus som har en lång historia, berättar Johanna.

Bevarade äldre detaljer

De började så smått prata om att flytta och lyckan var stor när de en kväll surfade på Hemnet och såg annonsen om Villa Solgård i Gävle. Christian växte upp i Gävle och därför kändes det som ett naturligt val att leta hus där, dessutom var priserna betydligt lägre och rimligare än i Stockholm. Huset var precis vad de hade sökt och läget verkade perfekt med bara några minuters gångavstånd till city och med skolor och dagis alldeles runt knuten.

De åkte på visningen och det var verkligen kärlek vid första ögonkastet och drömhuset blev till slut deras. Till Johannas lycka var nästan husets alla äldre ­detaljer ­bevarade och de tidigare ägarna hade hunnit med att göra några av de större renoveringarna av huset såsom dränering och takbyte, även köket och badrummet var ganska nyligen renoverade.

Renoverade hela huset

Familjen flyttade in och startade omgående med en rejäl ytskiktsrenovering av hela huset. Det tog ­paret nästan sex månader att få huset tipptopp på insidan. De valde att tapetsera väggarna med mönster typiska för ­tiden, men i ljusa färger och de målade och lagade sprickor i både väggar och tak. Alla dörrar och snickerier målades om i vackra ljust grå och vita kulörer.

Till huset hörde också en stor källare med egen ­ingång som även den renoverades. Där driver nu ­Johanna sedan tre år tillbaka det egna företaget, ­Villastadens hudvård.

Johannas intresse för inredning och form ­återspeglas överallt i hemmet som är både vackert och ­klassiskt ­inrett. Johanna vill att det ska vara trivsamt i deras hem, men för den sakens skull gillar hon inte för mycket ­saker utan väljer färre, men väl valda föremål och ser hellre att husets vackra detaljer får framträda. Hon dekorerar gärna med saker från loppis, auktioner och ­inredningsbutiker.

– Jag gillar att förändra här hemma och byter gärna ut färger lite då och då efter humör och årstider, ­berättar Johanna.

Målar kravlöst

Just nu är det mycket klassiskt och blått som även plockas upp i Johannas vackra tavlor som hon själv ­målar.

Högst upp på vinden har Johanna nämligen sin ­fantastiska ateljé där hon gärna tillbringar lediga ­stunder. Hon målar sina tavlor i en teknik som heter ­Vedic art och förklarar att när man målar i den tekniken handlar det om att inte tänka efter eller försöka avbilda något utan man målar kravlöst och helt utan prestation.

– Det är otroligt energipåfyllande och både jag och barnen gillar att smita upp där och måla då och då, säger Johanna.

– Att vara i ateljén och måla får mig att varva ner och det går liksom hand i hand med mitt yrke, att vara hälsosam och må bra.

Järngrind och staket

Efter att de var nöjda med insidan av huset var det dags för trädgården och husets fasad. Fönstren som alla är original sedan huset byggdes målades om i den ursprungliga,­ röda färgen. Till trädgården som var helt igenvuxen fick de lov att ta hjälp av en grävmaskin med vissa bitar, det rensades rejält och de la nytt grus på gångarna. Sedan grävdes de vackra kullerstenarna fram igen och ett nytt staket byggdes upp på tomten. Staketet som blev 70 meter långt krävde 700 spjälor som alla sågades spetsiga för hand. Som pricken över i blev det när den pampiga järngrinden åter kom på plats efter att den lämnats in för renovering och blästring.

Nu har villa Solgård en lummig vacker villaträdgård igen och Johanna berättar att det är en lyx sommartid att bara kunna gå ut på baksidan och plocka in både frukter och bär till frukost. Trädgården bjuder bland annat på äpplen, plommon, hallon och olika vinbär.

Semestrar på Öland

Att hålla igång och leva hälsosamt gör Johanna och barnen mer än gärna och vintertid blir det alltid en skidvecka till Åre och till stugan som varit i Johannas familjs ägo sedan hon var liten. Semestern på sommaren tillbringar de ofta på Öland där släkten har ett sommarhus.

Även om huset är stort finns här inte så många rum, men de som finns är väldigt rymliga. Johanna berättar om sin dröm att en dag inreda ett vackert sovrum till sig själv uppe på vinden i sin ateljé.

– Det skulle betyda att barnen kunde få ett varsitt rum.

Av Susanne Kings Foto Helena Blom

Hemma hos Johanna

Här bor: Johanna Ahlm, 39, med sina barn Viggo, 7, och Nova, 6.

Bor: I Gävle.

Yrke: Hudterapeut med egen salong, ­Villastadens hudvård­. Bloggar på nojesmix.com/johanna/.

Om huset: Patriciervilla på 230 kvadratmeter byggd 1914.