Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 okt 2008 11:16

Uppdaterad 29 okt 2008 11:44

Vilken sofftyp är du?

Stora, mulliga, djupa, hårda, tvåor eller treor eller såna där schäs. Ja, hur det nu stavas.
Soffor finns i alla former.
Men vilken sofftyp är du?

Modern

Stramt och stilrent. Du vill ha det allra
senaste och soffan är en stor och viktig detalj
i hemmet som signalerar att du har koll på trenderna. Det får gärna synas hur soffan ser ut, och den ska alltså inte skymmas av en massa kuddar.
Du låter resten av möblemanget styras av soffan, precis som placeringen i rummet. Det är soffan som bestämmer över tv:n och till och med bokhyllan. För vem vet vad om blir nästa trend – runda, ovala, smala eller djupa soffor?

Bra val:
Modern bäddsoffa för minimalisten, 8 499
kronor, Bo Concept.


Ekonomisk

Först pris sen form. Ikea-katalogen är din bibel. Men har inte till och med de blivit lite dyra? Lika bra att gå på blocket direkt – där finns så gott som nya Ikea-soffor för en  fjärdedel av priset. Att ena benet är av går alltid att lösa. Klädseln går att tvätta – även om det står handtvätt på lappen så går det säkert i 60 grader – och kuddarna kan puffas till med lite ny stoppning. Vaddå, den du kastade ut kostade 500 kronor och den höll i 25 år.

Bra val: Billig soffa med plats för många plus gästen, 4 995 kronor, Ikea.

Spartansk

Bara det duger. Ärligt nu – när bytte du soffa senast? Din har hängt med ett bra tag. Den spartanske soffköparen letar länge men behåller sen soffan i evighet. Den fungerar helt enkelt och blir den nedsutten går det bra att fylla på med en kudde eller så. Modetrender och färger justerar du lätt med ett överkast, en filt eller två, tre, fyra, fem kuddar. Föremålen växlar men soffan består.
Bra val: Enkel bassoffa
i kul tyg, 11 400 kronor,
Folkhemmet.

Generös

Störst är bäst. Soffan är familjens stora samlingspunkt. Här ammades alla barnen, här kureras vinterkräksjukan och här spenderas alla tv-kvällar. Foto: Ulin PiaSoffan får gärna svälla ut åt alla håll. En fotpall i ena hörnet och ett gäng kuddar i det andra, då blir soffan som en utbyggd hörnsoffa. Först och främst ska soffan vara djup, då är det i praktiken en dubbelsäng med ett bord framför.
Bra val: Lite svängd myssoffa med mycket kuddar,
21 900 kronor, Mio.


Praktisk

Funktionen styr utseendet. Visst är det ett krav att klädsel går att ta av och tvätta, men samtidigt, en fläck eller två gör väl inget. Vinfläcken på armstödet blir till en bra historia om den överförfriskade grannen. Och den beige fläcken mitt på
sitsen ger dig tillfälle att berätta om barnens alla sjukdomar. Kravspecen handlar om mått – att
soffan passar på väggen och inte sticker ut och
att familjen får plats, alla fyra och hunden.
Bra val: Sektionssoffa som går att variera i praktiskt röd läderklädsel, 19 150 kronor, Svenska Hem.

Relaterat