Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Snickarpanelen: Anders Öfvergård, Martin Timell, Emelie Lindeberg och Mattias Särnholm.

"Vilka verktyg skulle ni inte klara er utan?"

BYGG & FIXA:s snickarpanel består av Anders Öfvergård, Martin Timell, Emelie Lindeberg och Mattias Särnholm. De svarar på frågor i varje nummer av tidningen och delar med sig av sina bästa råd och tips!

Jag ska byta ut handfatet. Är det svårt att ta bort och montera ett själv?

Anders Öfvergård:

Om du vill byta ett handfat för att det är trasigt och skaffar ett exakt likadant så är det inga problem alls. Sen rekommenderar jag att man tar dit en rörmokare som drar ihop vattnet, för det är inte kul när det börjar läcka vatten, då blir man bara nojig.

Martin Timell:

Det är inga problem. Det sitter fästen i väggen eller i konsoler, så det är bara att skruva loss det. Men sedan kommer du till en annan punkt och det är att du ska byta vattenledningarna och det är lite knepigare. Då bör man ha en viss mån av kunskap eller anlita en rörmokare.

Emelie Lindeberg:

Nej, det är inte svårt. Ha rätt verktyg som kakelborr, skruvdragare, slagborr, vattenpass och skiftnycklar. Märk ut var du ska borra och kontrollera med vattenpass så att det blir rakt. Sätt maskeringstejp på kaklet så glider inte kakelborren. Fyll hålen med silikon.

Mattias Särnholm:

Det är förhållandevis enkelt om det finns ballofixer vid hand­fatet så att du kan stänga av vattnet. Men även om det finns det, så måste du sätta in nya stödhylsor och klämringar, vilket kan vara bökigt. Om du inte är helt säker på vad du gör, så är det billigare att ringa en rörmokare.

 

 

FInns det något bra sätt att bli av med fukten i källarväggen?

Anders Öfvergård:

Dränering är det enda som hjälper. Då måste man gräva upp runt huset och det är inget som en hemmafixare kan göra själv.

Martin Timell:

Dränera. Det är klart man kan torka ur det, men du måste ju komma åt orsaken till det. Symptomen kan du alltid bekämpa men orsaken måste åtgärdas.

Emelie Lindeberg:

Förbättra ventilationen – dålig ventilation genererar fukt. Höj inomhustemperaturen. Inte så bra för miljön och drar mer energi, det är bättre att avfukta luften. Kontrollera att avvattnings- och dräneringssystem fungerar.

Mattias Särnholm:

Dränering är det enda som gäller. Vill man göra det själv och hyra en grävmaskin så är mitt tips att inte hyra en för liten. Du måste ju ha en viss räckvidd för att kunna lägga undan jordmassor.

 

Räcker det att tvätta huset en gång innan målning?

Anders Öfvergård:

Det beror lite på vad det är för fasad och panel. De som säljer färg hjälper mer än gärna till. Många vågar inte fråga men de som säljer produkter vill ju inget annat än att svara på frågor.

Martin Timell:

Ja, absolut. Man ska inte göra det med högtrycksspruta utan med vanlig vattenslang och skurborste. Det är ju sådant bra tryck i de här maskinerna så det slutar ofta med att du sprutar in vatten i väggen i stället.

Emelie Lindeberg: 

Det beror på hur fasaden ser ut och hur ofta den tvättats. Om huset är mycket smutsig är det bättre att tvätta det två gånger innan målning. För att hålla fasaden riktigt fin och slippa måla den lika ofta är det bra att tvätta huset, även om man inte ska måla det, vartannat år.

Mattias Särnholm:

Ja, det räcker i allmänhet. Följ de rekommendationer som gäller för din hustyp och fråga i färghandeln om råd.

 

 

Vilka tre verktyg skulle du inte klara dig utan?

Anders Öfvergård:

Skruvdragare, tumstock och såg. Då kan du ju skruva fast saker, du kan såga av grejer och du kan mäta hur långa de ska vara.

Martin Timell:

Hammare, sticksåg och telefon. Det sista eftersom man måste kunna ringa till folk och fråga om man inte kan.

Emelie Lindeberg:

Ett arbetsliv utan skruvdragare, kofot eller fogsvans skulle vara utmanande.

Mattias Särnholm:

Borrmaskin, sticksåg och ett vatten- eller laserpass för att man ska kunna såga av och fästa ihop saker.