Vika kläderna är ju inte så svårt, tänker man. Men jodå, även här kan det gå fel.
1 av 4: Vika kläderna är ju inte så svårt, tänker man. Men jodå, även här kan det gå fel. Foto: Shutterstock
Låt inte kläderna ligga i torktumlaren när de torkat färdigt. Då blir de nämligen skrynkliga.
2 av 4: Låt inte kläderna ligga i torktumlaren när de torkat färdigt. Då blir de nämligen skrynkliga. Foto: Erwin Wodicka
Tänk på vilket material kläderna är gjorda av. Silke, polyester och nylon bör hängas i stället för att vikas.
3 av 4: Tänk på vilket material kläderna är gjorda av. Silke, polyester och nylon bör hängas i stället för att vikas. Foto: Igor Kovalchuk
Om du parar ihop strumpor är det bäst att vika ihop dem. Parar du ihop dem som bollar blir elasticiteten sämre.
4 av 4: Om du parar ihop strumpor är det bäst att vika ihop dem. Parar du ihop dem som bollar blir elasticiteten sämre. Foto: Ruzanna Arutyunyan

Vika kläder – 7 misstag du borde undvika

Tror du också att du viker kläderna på bästa sättet?

Kanske får du tänka om nu.

Här är tipsen du inte hade en aning om att du behövde.

1. Låta kläderna ligga kvar i torktumlaren

När torktumlaren är färdig – ta ur kläder och lakan direkt, annars blir det skrynkligt. Men det finns moderna torktumlare som med jämna mellanrum tumlar runt kläderna även efter att maskinen är klar – just för att undvika skrynklig tvätt. Tips: Leta efter en sådan om du är ute efter en ny tumlare.

 

LÄS OCKSÅ: 5 tvättmissar du gör med dina sängkläder

2. Glömma att skaka ur kläderna

Om du skakar kläder och andra textilier innan du viker dem blir de automatiskt lite slätare. Badhanddukar håller sig dessutom lite fluffigare om du skakar dem innan du viker ihop dem.

3. Forma strumppar till en boll

Att para ihop strumpor och rulla dem till en boll kan förstöra elasticiteten. Lägg i stället ihop strumporna två och två och dem vik dem sedan tillsammans.

4. Inte ha koll på hur dra på-lakan ska vikas

Irriterar du dig också på de annars så praktiska dra på-lakanen? Du vet, lakan med praktisk resår i hörnen. Genom ett superenkelt knep kan du vika även dessa lakan slätt. Slipp lakan som tar plats i linneskåpet – vik dra på-lakanet så här.

5. Vika halkigt material

Nej, nej, nej. Tumregel: Material som är halkigt och svårt att vika är gjort för att hängas upp, till exempel silke, polyester och nylon.

 

LÄS OCKSÅ: 9 tips för att alltid ha ett välstädat hem

6. Glömma hur plagget ska se ut när du bär det

När du viker ihop kläderna, tänk på var du absolut inte vill ha rynkor. T-tröjor och linnen ska exempelvis inte vikas på hälften, eftersom det då blir en rand mitt på tröjan när du tar på dig plagget.

7. Vika behån i halvor

Du är kanske en av alla som brukar vika ihop behån så att ena kupan ligger i den andra. Problemet är att du riskerar att förlora formen på behån om du gör så. Lägg i stället dina behåar i en rad, så att kuporna stöder varandra men inte viks åt fel håll. Tänk på hur det kan se ut på ett bord i affärem – så ska du göra!

 

Källa: Good Housekeeping

 

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen som får dina badlakan att hålla

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!