ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

"Vi lät en arkitekt rita vårt drömhus"

1/1

Foto: Krister Engström

"Vi lät en arkitekt rita vårt drömhus"

När familjen Sjöstedt-Andersson byggde nytt hus tog de hjälp av en arkitekt.
Resultatet blev en modern villa i trä med nätta proportioner, ett luftigt inre och gott om plats för familjeliv. Ett rikitigt drömhus!

Hela familjen Sjöstedt-Andersson samlad.

Foto: Foto: Krister Engström

Svartvitt kök. Högblanka svarta luckor med stilrena rostfria handtag kontrasterar fint mot de vita väggarna, det ljusbeige klinkergolvet, och bänkskivorna i vitt laminat.

Foto: Foto: Krister Engström

Huset är en stilsäker blandning av amerikansk östkustsstil och en bohuslänsk kaptensvilla med toppigt sadeltak som passar mycket bra in bland de andra villorna på gatan. Det är inte så konstigt för det är specialritat just för den här tomten.
– Vi tittade först på en mängd olika typhus, säger Cecilia Sjöstedt. Men vi märkte att ett typhus inte skulle fungera. Grannhusen ligger tätt inpå, tomten är mycket smal och fönstren på kataloghusen hamnade helt fel i förhållande till grannhusen alldeles intill. Vi bestämde oss för att anlita en arkitekt som kunde hjälpa oss att få ett hus som fungerade på tomten och som passade för våra behov.

Genom tips från en kompis fick familjen kontakt med Malin Åberg, en arkitekt som specialiserat sig på villor. Kravlistan till arkitekten såg ut så här: Huset skulle ha två våningar, kök och vardagsrum i öppet samband på bottenplanet. Familjens tre döttrar skulle ha var sina rum på övervåningen, plus ett vuxensovrum och ett litet allrum.
– Familjen gillade den ljusa, lätta amerikanska new Englandstilen, och jag gjorde en försvenskad variant med extrabred, liggande träpanel och stora, spröjsade fönster. Tomten är bara nio meter bred, så huset kunde vara maximalt sju meter brett, och av brandsäkerhetsskäl kunde det nästan inte vara några fönster alls på husets långsidor in mot grannarna, säger arkitekt Malin Åberg.

Det stod en liten sjabbig sommarstuga på tomten när familjen Sjöstedt köpte den. Träet var murket, så sommarstugan revs direkt.
När bygget väl kom i gång gick det snabbt. Det tog 16 veckor från det att bottenplattan göts tills huset var klart. Bygget startade med pålning för husgrunden i början av november 2005, och familjen flyttade in sista veckan i februari 2006.
Man valde en originell metod för att skapa en trevlig inredning. Alla väggar i hela huset målades vita och familjen flyttade in i ett hus med kritvita väggar och tak, inga tapeter någonstans.
– Vi ville bo in oss i huset först,  och känna efter hur vi ville ha det. Inte bara ta första bästa tapet vi hittade. Vi har hämtat inspiration både från resor och i inredningstidningar innan vi valde färger och tapeter, säger Cecilia.

Alla tre tjejerna har härliga stormönstrade blomstertapeter i sina rum. Märta, 10, har en knallrosa, sjuttonåriga Irma har en gladrosablommig med vit botten, och Matilde, 15, har en dramatiskt mörkbrun tapet med blomsterslingor i vitt och beige.
I Cecilias och Mattias sovrum är väggarna vid snedtaket svarta. På bottenvåningen går alla väggar i svart och vitt. I vardagsrummet sitter en vit tapet med effektfullt svart trädgrensmönster, kombinerat med en svart fondvägg.
Väggarna i kök och hall är vita. Det är en vild, djärv och mycket lyckad och harmonisk färg- och mönsterblandning i husets alla rum.
I köket visste man från början hur man ville ha det. Luckorna skulle vara svarta.
– Vi ville ha ett högblankt svart kök, men vi hittade inte det vi sökte, svarta luckor fanns inte att köpa då, åtminstone inte i vår prisklass. Det slutade med att vi köpte ett billigt vitt kök från HTH och lämnade in luckorna på ett snickeri som kunde sprutmåla luckorna kolsvarta. Köksön med en vit laminatskiva beställde vi från samma snickeri, säger Cecilia.

I köket finns en rolig och dekorativ detaljlösning: I stället för kakel som stänkskydd bakom spis och diskbänk sitter en glasskiva – med en mönstrad tapet bakom. Tapeten har ett bulligt blad- och fruktmönster i mörkgrått och svart. Som glad färgaccent på köksväggen finns en gammal röd reklamskylt från 1950-talet, med bild på en smarrig nötkaka från juvelbageriet. Från köket leder en dörr ut mot en altan i söder.
Ljuset kommer in i huset från stora fönster på husets gavlar, men bara några små fönster på långsidorna, ut mot grannhusen. På hela bottenvåningen ligger ljusa stora klinkerplattor på golvet, det bidrar till det ljusa intrycket.
Att få in mycket ljus i huset trots de speciella förutsättningarna med den smala tomten måste ha varit en utmaning för arkitekten. Huset känns mycket ljust och välkomnande och de mörka inredningsdetaljerna i kök och vardagsrum skapar spännande kontraster.

Relaterat