"Vi fick renovera allt  – för andra gången"

Tapet från Mr Perswall med världens alla städer som kartbilder. Bordet med mosaikplattor är från Rif design och mattan kommer från Room. Stolarna är paret Eames klassiker. Ljus från Vio ljusfabrik.

Foto: Martina K Svensson

1 av 14: Tapet från Mr Perswall med världens alla städer som kartbilder. Bordet med mosaikplattor är från Rif design och mattan kommer från Room. Stolarna är paret Eames klassiker. Ljus från Vio ljusfabrik.

Köket består av en öppen ­L-form­ och en köksö med plats för förvaring och extra yta.

Foto: Martina K Svensson

2 av 14: Köket består av en öppen ­L-form­ och en köksö med plats för förvaring och extra yta.

Huset byggdes ut med några kvadratmeter för att få plats med ett köksbord. Stolar Myran designade av Arne Jacobsens och barnstol i svart från Stokke. Lampor i kluster från By Carima.

Foto: Martina K Svensson

3 av 14: Huset byggdes ut med några kvadratmeter för att få plats med ett köksbord. Stolar Myran designade av Arne Jacobsens och barnstol i svart från Stokke. Lampor i kluster från By Carima.

De snygga betongskivorna i köket kommer från ­Betongdesign. Brickor från Svenskt tenn och handgjord keramik från Rif design.

Foto: Martina K Svensson

4 av 14: De snygga betongskivorna i köket kommer från ­Betongdesign. Brickor från Svenskt tenn och handgjord keramik från Rif design.

Köket kommer från Kvik och alla vitvaror från Siemens. Den runda mosaiken finns hos M2 Kakel.

Foto: Martina K Svensson

5 av 14: Köket kommer från Kvik och alla vitvaror från Siemens. Den runda mosaiken finns hos M2 Kakel.

Glasvasen med metallhölje kommer från Manzana och matchar kökets kakel med sina runda former.

Foto: Martina K Svensson

6 av 14: Glasvasen med metallhölje kommer från Manzana och matchar kökets kakel med sina runda former.

Det svartvita bryts ibland av med starka färger. Vita lampor från Bestlite. Taklampan har Camilla målat om i silver, liksom vardagsrumsbordet som målats svart. Kuddar från Svenskt tenn och Indien.

Foto: Martina K Svensson

7 av 14: Det svartvita bryts ibland av med starka färger. Vita lampor från Bestlite. Taklampan har Camilla målat om i silver, liksom vardagsrumsbordet som målats svart. Kuddar från Svenskt tenn och Indien.

Alla bokhyllor har placerats i trappan och böckerna är ställda i färgmatchande ­ordning.

Foto: Martina K Svensson

8 av 14: Alla bokhyllor har placerats i trappan och böckerna är ställda i färgmatchande ­ordning.

Familjen installerade en öppen spis mitt i vardags­rummet. Spisen i betong delar av rummet men har ­gla­sluckor åt bägge håll och sprider värme på ett behagligt vis. Flätad korg från Zetas ­handelsträdgård. ­Väggen i vardagsrummet har en ­betongtapet från Mr Perswall. Den randiga ­tavlan har Camilla själv målat.

Foto: Martina K Svensson

9 av 14: Familjen installerade en öppen spis mitt i vardags­rummet. Spisen i betong delar av rummet men har ­gla­sluckor åt bägge håll och sprider värme på ett behagligt vis. Flätad korg från Zetas ­handelsträdgård. ­Väggen i vardagsrummet har en ­betongtapet från Mr Perswall. Den randiga ­tavlan har Camilla själv målat.

I garderoben ryms även en liten arbetshörna med ­klassisk Eamesstol och skrivbord och lampa från Ikea. Tapet från Rusta.

Foto: Martina K Svensson

10 av 14: I garderoben ryms även en liten arbetshörna med ­klassisk Eamesstol och skrivbord och lampa från Ikea. Tapet från Rusta.

Svarta lyktor från Vio ljusfabrik­ och den silver­färgade från Rusty rose .

Foto: Martina K Svensson

11 av 14: Svarta lyktor från Vio ljusfabrik­ och den silver­färgade från Rusty rose .

I badrummet förvarar ­Camilla sina smycken. Fat och spegel från serien Lillholmen, båda från Ikea. Brun glasbox Vitriini från Ittala.

Foto: Martina K Svensson

12 av 14: I badrummet förvarar ­Camilla sina smycken. Fat och spegel från serien Lillholmen, båda från Ikea. Brun glasbox Vitriini från Ittala.

Det tidigare garaget har byggts om till sovrum och walk-in closet. Sänggaveln och dynan på bänken har Camilla­ gjort själv och klätt med tyg från Designers guild. Överkastet kommer från Dome.

Foto: Martina K Svensson

13 av 14: Det tidigare garaget har byggts om till sovrum och walk-in closet. Sänggaveln och dynan på bänken har Camilla­ gjort själv och klätt med tyg från Designers guild. Överkastet kommer från Dome.

Övervåningens badrum har klinker från Marrakesh kakel och stora kakelplattor från M2 Kakel. Duschkran ­från Tapwell.

Foto: Martina K Svensson

14 av 14: Övervåningens badrum har klinker från Marrakesh kakel och stora kakelplattor från M2 Kakel. Duschkran ­från Tapwell.

Här är familjen som totalrenoverade – två gånger.

Första huset var för stort, men andra gången blev allt rätt och nu stortrivs de i sitt lilla parhus.

Andra har också läst

När Camilla och hennes familj var klara med totalrenoveringen av sitt hus, med stor trädgård på en fin adress i Näsbypark i Täby, började de rannsaka sig själva. Vad var egentligen viktigt i livet och vad var värt att prioritera? Tiden räckte inte till med två små barn, stor trädgård, heltidsjobb och underhåll av fint hus.

– Vi bestämde oss för att gå mot strömmen och byta ner oss till ett parhus med mindre trädgård i ett område där barnen kan leka ute utan att man som förälder har hjärtat i halsgropen för att bilar kör för fort i villaområdet, eller där man hela tiden måste skjutsa till kompisar, säger Camilla.

Gjort om allt

Huset ligger i samma område som det förra men här är närmre till kompisar, lekparker och tennisbana och t­rädgården är mindre och mer lättskött. Men något de inte slapp undan var en helrenovering. Huset var i ­originalskick från 1976 och behövde rustas upp.

– Vi har gjort om allt, säger Camilla och räknar upp en lång lista som inkluderar utbyggnad så att köket blev större, en ombyggnad av garaget till sovrum, walk-in ­closet, förråd och byte till enhetliga golv i hela huse­t samt väggar som rivits och nya som byggts upp. Alla ­ytskikt har också fått sig en omgång färg eller tapet­, ny el har dragits och vissa gamla fönster har bytts ut. En ­öppen spis har installerats som central mittpunkt i vardagsrummet.

Läcka i köket

Det nya köket fick modern öppen planlösning med en köksö i mitten och runt kakel på väggarna. Den ­renoveringen höll på att sluta i förskräckelse när ­köket var helt nyinstallerat och grannen fick en läcka som ­orsakade skada även inne hos familjen Garcézs. Då gällde det att bita ihop och ta nya tag, vilket Camilla ­verkar vara en fena på. Hon har ständigt nya projekt och mål på sin att-göra-lista och inredningen byter hon ofta.

– I min värld tillkommer alltid nya projekt, säger hon men vill inte sätta någon etikett eller ett namn på sin inredningsstil­. Hennes inspiration kommer från de många resorna hon gör privat och i jobbet.

– Jag älskar öar och min familj kommer från Åland. Andra favoritöar är Mallorca och Gotland. Även mina ­inköpsresor till Indien har gett avtryck, säger Camilla och pekar på alla vackra handvävda mattor och väskor samt lyktor och buddhafigurer som syns lite varstans.

Älskar kartor och svartvitt

Att Camilla och familjen är berest visar även ­konsten och tapeterna i hemmet. Svartvita och grafiska motiv av kartor finns lite varstans. Tapeten bakom matsalsbordet består av ett rutnät där världens stadskartor är ­avbildade. På håll ser de ut som klippors skrovliga ytor med skrev och sprickor men på nära håll ser man gatnät, f­­loder, öar och parker. Den svartvita skalan går igen i hela ­huset och Camilla tycker att det är en bra bas. I vardagsrummet­ har den även fått sällskap av en grå betongvägg som är en otroligt naturtrogen tapet. Ibland blandar hon upp det svartvita med färg men det brukar inte bli långvarigt.

Barnen vill ha färg

Camilla arbetar sedan flera år i inredningsbranschen med ständigt nya prylar i synfältet och skulle gärna vilja ha det mer avskalat i hemmet.

– Men barnen vill ha det mysigt och mer färg, säger­ hon och därför har deras sovrumsväggar fått mer färgglada­ motiv; ett storblommigt från Svenskt tenn och ett annat med en myllrande, färgstark stadsbild av höghus­ och graffitimålning.

Lagom stor trädgård

Familjen har även hunnit med att skapa en grönskande trädgård. Den lilla täppan, knappt 500 kvadratmeter, är lagom stor för Camillas behov av att ha ordning på varenda­ centimeter, som hon uttrycker det.

– Jag trivs som bäst när jag kliver rakt ut på altanen, blickar ut över trädgården och inser att jag har lyckats få en blomstrande plätt på så här kort tid, säger Camilla.

– Det är en njutning och tillfredställelse att blicka ut över de projekt vi lyckats åstadkomma, fortsätter hon.

– Många gånger har det varit på ren vilja. Allt vi kan om renovering har vi fått lära oss på vägen, men man kan om man vill! Att vi lyckats med detta två gånger om, ­parallellt med heltidsjobb och småbarn, är en gåta. Men vi skulle förmodligen göra det igen.

Av Marit G Engstedt

levabo@expressen.se

"Vi ville ha ett mindre hus"

Här bor: Camilla och Julian Garcés och b­arnen Valenthino­, 10, och ­Nellie, 7.

Gör: Camilla är kund- och inköpsansvarig på Vio ljusfabrik, Julian har eget företag inom mäss- och butiksinredning.

Var: Näsbypark i Täby utanför Stockholm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande