1 AV 17
Matsalen går i vitaste vitt där mattan, som köptes på auktion för många år sedan, får skapa karaktär. Dubbeldörren intill matsalen satt tidigare uppe i sovrummet. Ljuskronan är från Frankrike, köpt på Staken & Veken I Helsingborg
Foto: Jonas Lundberg
2 AV 17
De vackra valvfönstren är som ett smycke för huset. Fönstren är inte original men huset har i alla fall fått nya fönster efter samma form som de tidigare spröjsade fönstren. Ljustakarna är från Ilva och urnan från Härliga hem.
Foto: Jonas Lundberg
3 AV 17
Där soffan står var tidigare det gamla köket placerat.
Foto: Jonas Lundberg
4 AV 17
Kökets moderna stil smälter bra in i husets sekelskiftesanda. Köksskåpen är från Kvik.
Foto: Jonas Lundberg
5 AV 17
I köket ryms en liten mysig frukosthörna, där man sommartid gärna sitter och äter frukost med dörrarna på vid gavel. Bordet är ett auktionsfynd som Annette har målat svart, stolarna är från Ikea.
Foto: Jonas Lundberg
6 AV 17
Den öppna spisen har nyss fått en makeover med granitskivor från Eg marmor och granit.
Foto: Jonas Lundberg
7 AV 17
Annette och Fredrik tycker mycket om konst. Färgglada tavlor pryder väggarna och skapar liv i den ljusa inredningen. De stora färgglada tavlorna är målade av Annettes mamma. Vintavlorna av Håkansson. Rummet som skymtas bakom är det tidigare köket på 10 kvm.
Foto: Jonas Lundberg
8 AV 17
Färska örter och oljor skapar hemtrevnad i köket.
Foto: Jonas Lundberg
9 AV 17
På övervåningen är familjens sovrum placerade. Annette och Fredrik har det största sovrummet som är inrett i klassisk hotellkänsla med gardiner som går att dra för fönstren vid läggdags.
Foto: Jonas Lundberg
10 AV 17
Sonen Elias rum går i grå toner och väggarna pryds av favorittapeten med veteranbilar från Sandberg.
Foto: Jonas Lundberg
11 AV 17
Dottern Emmies rum är en riktig dröm med himmelssäng och charmig fågeltapet från Pip Studio.
Foto: Jonas Lundberg
12 AV 17
Balkongen förhöjer lyxkänslan i sovrummet. Annette och Fredrik tycker att det är mysigt att vakna och se solen leta sig in genom gardinerna när de fladdrar för vinden.
Foto: Jonas Lundberg
13 AV 17
På altanen sitter familjen gärna långt in på kvällarna. När det blir kallt tänder de värmelampan, från Horeca garden. Kuddar från H&M Home.
Foto: Jonas Lundberg
14 AV 17
Fikastund i solen är en lisa för själen.
15 AV 17
Husets omgärdas av häckar som skapar en ombonad känsla, en innergård med plats för mysiga fikastunder och lek. Verandan fanns inte på huset när paret flyttade in, den byggdes efter ett par år.
Foto: Jonas Lundberg
16 AV 17
Lekstugan är byggd under träden, vilket skapar en lite mystisk och mysig känsla. Perfekt ställe för lek och fika.
17 AV 17
Inredning är Annettes stora intresse och är avkoppling för henne.
Foto: Jonas Lundberg

"Vi blev förälskade i  gamla patriciervillan"

När andra såg svårigheter såg Annette och Fredrik möjligheter i sekelskiftesvillan i Helsingborg.

Efter omfattande renovering, där de bland annat kastade om rummen i huset, har de återskapat den gamla känslan i den pampiga villan i Ramlösas äldsta kvarter.

Anna Truelsen

Hemma hos Annette

Här bor: Annette och Fredrik med barnen Elias och Emmie.

Gör: Annette arbetar med marknadsföring. Fredrik driver företaget Horeca garden. Anette bloggar även på annehem.blogspot.se.

Huset: Patriciervilla byggd 1910 i Ramlösa i Helsingborg.

Ett kök på fel ställe blev till fördel för Annette och Fredrik. Till skillnad från andra hus­spekulanter såg de bara möjligheter i den pampiga patriciervillan i Ramlösa. Huset, trots dess läge och stil, lockade inte särskilt många husköpare. Kanske var det köket som skrämde bort dem, eller så hade de fullt upp med julbestyr då huset var ute till försäljning under december.

– Vi blev helt förälskade i huset. Medan andra människor köpte julklappar så letade vi hus, och var uppe sent på kvällarna och planerade, säger Annette.

Kastade om rummen

När paret hade nycklarna i sin hand var det dags att ta itu med renoveringen. Rummen behövde kastas om för att bilda ett funktionellt hem. När paret insåg hur omfattande renoveringen skulle bli valde de att anlita hantverkare.

– Vi ville återskapa huset till hur det såg ut från början men med moderna funktionaliteter. Renoveringen tog cirka fyra månader och då bodde vi kvar i vår lägenhet i stan. Jag var föräldraledig, så jag kunde åka till huset nästan varje dag och övervaka renoveringen, säger Annette.

Byggde veranda

Köket som var alldeles för litet, flyttades till andra delen av huset, där det förmodligen hade varit placerat tidigare. Överskåp valdes bort för en luftig känsla.

– Ibland har jag funderat på om vi inte skulle ha satt in ett mer lantligt kök, men jag tycker nog egentligen att vårt kök fungerar bra med husets karaktär. Vi har ju en blandning av gammalt och nytt, så det blir en bra helhet, säger Annette.

När köket renoverades och väggbeklädnad revs bort upptäckte de att det tidigare hade suttit dörrar ut från köket till trädgården. Paret lät då sätta in vackra, spröjsade dubbeldörrar som släpper in mycket ljus. De skapar en härlig känsla i köket, där gränsen mellan inne och ute suddas ut.

– Utgången till trädgården kändes naturlig och vi lät bygga en veranda som påminner om de gamla glas­verandorna i Ramlösaparken. Här sitter vi gärna och äter och småpratar på kvällarna. Intill väggen har vi en platsbyggd soffa med mjuka dynor, som är skön att sitta på, säger Annette.

Satte in pardörrar

Även en öppning mellan kök och vardagsrum togs upp. Där sattes pardörrar in, som tidigare suttit uppe i sovrummet vid balkongen.

– För ett par veckor sedan målade vi om väggar, golv och kaminen med vit färg. Tidigare var jag inte så nöjd med rummet då parkettgolvet hade gulnat. Men efter att rummet målats om kommer det mer till sin rätt, säger Annette.

Inbiten bloggare

Annette har ett stort inredningsintresse. Basen i hemmet är ljus med svarta, bruna och linnefärgade detaljer, och inslag av färg i tavlor och mattor. Rummen är möblerade med en blandning av moderna och gamla möbler.

– Jag älskar Slettvolls möbler och klassiska stil, hur de blandar ljust med mörkt och linne. Det är en stil jag har försökt att skapa här hemma, fast med vår personliga känsla. För några år sedan började jag blogga. Och nu är jag en inbiten bloggare och bloggar under namnet Annehem. Det är oerhört roligt och kreativt, och jag lever verkligen ut mitt inrednings- och fotointresse, säger Annette.