Pantonstolen finns i en mängd färger. Med matt yta kostar stolen cirka 2 300 kronor – med högglansig cirka 10 400 kronor.
1 av 4: Pantonstolen finns i en mängd färger. Med matt yta kostar stolen cirka 2 300 kronor – med högglansig cirka 10 400 kronor.
Passar till Pantonstolen: Färgsprakande kuddfodral, 50 x 50 centimeter, 343 kronor, House doctor.
2 av 4: Passar till Pantonstolen: Färgsprakande kuddfodral, 50 x 50 centimeter, 343 kronor, House doctor.
Passar till Pantonstolen: Färgsprakande kuddfodral, 50 x 50 centimeter, 343 kronor, House doctor.
3 av 4: Passar till Pantonstolen: Färgsprakande kuddfodral, 50 x 50 centimeter, 343 kronor, House doctor. Foto: Richard Lindor
Passar till Pantonstolen: Doftljus i fina förpackningar, 173 kronor, House doctor.
4 av 4: Passar till Pantonstolen: Doftljus i fina förpackningar, 173 kronor, House doctor.

Verner Pantons stol utan ben gjorde succé

Pantonstolen saknar ben och är formgjuten i ett stycke.

En sensation när den lanserades 1967!

I dag är den en prisad designikon.

Den danska designern och färgteoretikern Verner Panton experimenterade med moderna material och är känd för att arbeta med psykedeliska mönster och färger. Han ville ta fram en bekväm och användbar stol i plast. 1960 skapade han den S-formade Pantonstolen formgjuten i ett stycke. Tillsammans med företaget Vitra utvecklade han modellen under ett par år.

När Pantonstolen visades för allmänheten för första gången i danska designmagasinet Mobilia 1967 var den en sensation. Och blev direkt en försäljningssuccé!

Stolen är stapelbar och anses mycket bekväm och funktionell. Den har tilldelats flera priser och pryder både restauranger, offentliga miljöer och personligt inredda hem.

Ursprungliga stolar är tillverkade i polyesterharts och glasfiber medan nytillverkade är gjutna i polypropen. Stolen har tagits fram i flera starka färger samt med både matt och glansig yta.

I dag är Pantonstolen en dansk möbelikon som ingår i den permanenta samlingen på Museum of Modern Art i New York.

Och den finns även representerad i Danmarks Kulturkanonen. En lista över 108 danska konstverk som officiellt har utsetts till särskilt betydelsefulla för Danmarks kulturarv.

Verner Panton

Dansk designern och färgteoretiker född 1926 på Fyn i Danmark, död 1998 i Köpenhamn. År 1969 designade Verner Panton den hyllade lampan Flowerpot men mest känd är han för Pantonstolen i plast från 1967 som finns i flera färger.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!