Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Verner Pantons stol utan ben gjorde succé<br />

Pantonstolen finns i en mängd färger. Med matt yta kostar stolen cirka 2 300 kronor – med högglansig cirka 10 400 kronor.

1 av 4

Passar till Pantonstolen: Färgsprakande kuddfodral, 50 x 50 centimeter, 343 kronor, House doctor.

2 av 4

Passar till Pantonstolen: Färgsprakande kuddfodral, 50 x 50 centimeter, 343 kronor, House doctor.

Foto: Richard Lindor

3 av 4

Passar till Pantonstolen: Doftljus i fina förpackningar, 173 kronor, House doctor.

4 av 4

Pantonstolen saknar ben och är formgjuten i ett stycke.

En sensation när den lanserades 1967!

I dag är den en prisad designikon.

Andra har också läst

Den danska designern och färgteoretikern Verner Panton experimenterade med moderna material och är känd för att arbeta med psykedeliska mönster och färger. Han ville ta fram en bekväm och användbar stol i plast. 1960 skapade han den S-formade Pantonstolen formgjuten i ett stycke. Tillsammans med företaget Vitra utvecklade han modellen under ett par år.

När Pantonstolen visades för allmänheten för första gången i danska designmagasinet Mobilia 1967 var den en sensation. Och blev direkt en försäljningssuccé!

Stolen är stapelbar och anses mycket bekväm och funktionell. Den har tilldelats flera priser och pryder både restauranger, offentliga miljöer och personligt inredda hem.

Ursprungliga stolar är tillverkade i polyesterharts och glasfiber medan nytillverkade är gjutna i polypropen. Stolen har tagits fram i flera starka färger samt med både matt och glansig yta.

I dag är Pantonstolen en dansk möbelikon som ingår i den permanenta samlingen på Museum of Modern Art i New York.

Och den finns även representerad i Danmarks Kulturkanonen. En lista över 108 danska konstverk som officiellt har utsetts till särskilt betydelsefulla för Danmarks kulturarv.