1 av 10: Cloudy Bay Pelorus Blanc de Blancs (7894) Nya Zeeland, 129 kr
2 av 10: Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2012 (5798) Frankrike, 119 kr Foto: K-G Ståbis
3 av 10: La Vis Gewürztraminer 2012 (2328) Italien, 69 kr
4 av 10: Clarendelle Blanc 2012 (2942) Frankrike, 129 kr
5 av 10: Les Lauzeraies Tavel 2012 (2724) Frankrike, 99 kr
6 av 10: Aliança Reserva 2010 (2521) Portugal, 79 kr Foto: K-G Ståbis
7 av 10: The Stump Jump Reserve Grenache 2011 (6347) Australien, 99 kronor Foto: K-G Ståbis
8 av 10: Santa Ana Shiraz Bonarda 2012 (2084) Argentina, 59 kr
9 av 10: Mezzacorona Lagrein 2011 (22951) Italien, 69 kr Foto: Imacon Hasselblad
10 av 10: Graham Beck Shiraz Cabernet Sauvignon 2011 (12986) Sydafrika, 65 kr

Veckans vin: Godaste vinet till soppan

LEVA & BO:s vinexpert Gunilla Hultgren Karell sätter betyg på goda och prisvärda viner som passar till soppa.

Mousserande


Cloudy Bay Pelorus Blanc de Blancs (7894) Nya Zeeland, 129 kr

Friskt, aptitretande bubbel med citrus och nötter i smaken. Gott både i och till en skummig grön ärtsoppa med pepparrotsgrädde.

 

 

Vitt


Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2012 (5798) Frankrike, 119 kr

Toner av mogna frukter,­ nötter­ och en finstämd smörig ton. Smakrikt och elegant. Till en hummersoppa med frasiga oststänger.­

 

La Vis Gewürztraminer 2012 (2328) Italien, 69 kr

Friskt kryddig­ med drag av rosor, gula plommon och med lätt druvsötma i eftersmaken. Servera till en thaisoppa med kyckling och kokosmjölk.

 

Clarendelle Blanc 2012 (2942) Frankrike, 129 kr

Friskt äpplig­ med någon aromatisk­ ton, fin kryddighet och längd i eftersmaken. Gärna till en mustig­ pumpa- och morotssoppa.

 

Rosé


Les Lauzeraies Tavel 2012 (2724) Frankrike, 99 kr

Smakrikt med bra koncentration. Drag av hallon, färska örter och en aptitretande fruktsyra. Till fisksoppa/fiskgryta med saffran och aioli.

 

 

Rött


Aliança Reserva 2010 (2521) Portugal, 79 kr

Mustigt och kryddigt med drag av färska örter och värme. Passar till en krämig­ svamp-soppa med ädelost.

 

The Stump Jump Reserve Grenache 2011 (6347) Australien, 99 kronor

Generöst och direkt med saftig fruktighet, kryddiga, lite peppriga toner och vanilj. Till en gulaschsoppa med smetana.

 

Santa Ana Shiraz Bonarda 2012 (2084) Argentina, 59 kr

Mjukt och bärigt med toner av björnbär, stråk av lakrits­ och lätt krydda. Gärna till en värmande paprikasoppa med fårost.

 

Mezzacorona Lagrein 2011 (22951) Italien, 69 kr

Lättsamt och friskt med drag av klarbär och örter. Gott till minestrone med rimmat fläsk.

 

Graham Beck Shiraz Cabernet Sauvignon 2011 (12986) Sydafrika, 65 kr

Smakrikt med inslag av plommon. Aningen rökig ton och örtig. Fint till rot- fruktssoppa med rökt renstek.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!