Växthuset har automatisk vädring, luckorna öppnas och stängd beroende på värme.
1 av 9: Växthuset har automatisk vädring, luckorna öppnas och stängd beroende på värme. Foto: Cecilia Nordstrand
Växthuset är byggt i en sluttning. För att få ordning på trädgården runtom murades en vägg upp och de byggde en uteplats utanför uterummet. Teglet på muren är detsamma som grunden på växthuset.
2 av 9: Växthuset är byggt i en sluttning. För att få ordning på trädgården runtom murades en vägg upp och de byggde en uteplats utanför uterummet. Teglet på muren är detsamma som grunden på växthuset. Foto: Cecilia Nordstrand
Kristallkronan i taket ger rätt stämning, den är ett arvegods från Unos mamma. Bordet är byggt av ekplankor från Almnäs Bruk Hjo och tillverkat av en lokal snickare.
3 av 9: Kristallkronan i taket ger rätt stämning, den är ett arvegods från Unos mamma. Bordet är byggt av ekplankor från Almnäs Bruk Hjo och tillverkat av en lokal snickare. Foto: Cecilia Nordstrand
I växthuset har man valt att lägga in slipad kalksten från Mörbylånga. Kalkstenen på ueplatsen kommer också därifrån men är oslipad.
4 av 9: I växthuset har man valt att lägga in slipad kalksten från Mörbylånga. Kalkstenen på ueplatsen kommer också därifrån men är oslipad. Foto: Cecilia Nordstrand
Uteplatsen ger plats för två vilostolar. Dynor klädda i tyget Wonderland från det egna företags tygimport.
5 av 9: Uteplatsen ger plats för två vilostolar. Dynor klädda i tyget Wonderland från det egna företags tygimport. Foto: Cecilia Nordstrand
Utsikten över Vättern är svår att slå!
6 av 9: Utsikten över Vättern är svår att slå! Foto: Cecilia Nordstrand
"Vi sitter ofta i uterummet", sger Tina och Uno.
7 av 9: "Vi sitter ofta i uterummet", sger Tina och Uno. Foto: Cecilia Nordstrand
Alla grönsaker är biodynamiskt odlade, antingen från de egna, små odlingarna eller köpta i grannskapet.
8 av 9: Alla grönsaker är biodynamiskt odlade, antingen från de egna, små odlingarna eller köpta i grannskapet. Foto: Cecilia Nordstrand
David Austin-rosor som blommar in i oktober.
9 av 9: David Austin-rosor som blommar in i oktober. Foto: Cecilia Nordstrand

Växthus som uterum – extra yta till fina huset

Om man råkar ha en trädgård med utsikt över Vättern vill man allt gärna kunna njuta av den året om – i alla väder.

Ett uterum var helt enkelt det som stod högst upp på önskelistan för Tina och Uno.

På Vätterns västliga sida, i Hjo, ligger Tina och Unos avstyckade gård. Det är fyra kilometer från sjön men fälten är enorma och allt sluttar långsamt ner mot vattnet. Utsikten är vid, och Vättern syns alltid.

– Vi hade funderat på uteplats och vi har varit mycket i England där man ofta har conservatories, eftersom de inte har så pålitligt väder. Och vi hade sett flera artiklar om vackra växthus som lockade.

Växtrummet anslutet till bostadshuset

Önskan var ett växthus och ett uterum. Men Tina och Uno ville inte springa över halva trädgården för att komma dit. Helst ville de helt enkelt att växthuset skulle bli ett uterum och vara anslutet till bostadshuset.

Riktigt aktuellt blev det när det närmade sig sonens student och de vill ha ett uterum klart till dess.

– Vi fick en tydlig deadline. Vi ringde Berenike på Vansta trägård i februari och satte sen raskt igång. Men det var mycket arbete innan själva huset ens kunde börja byggas. Först skulle sulan gjutas. Sen skulle vi göra hål i väggen på vårt eget hus.

Dörren mellan bostadshus och växthus lät de en lokal snickare tillverka. Önskemålet var franska dörrar. Mindre än en månad senare var dörrarna levererade och passade perfekt. Kvällen före studenten var bygget klart, och dagen efteråt var det fest för 70 personer och 25 av dem kunde sitta inne i uterummet.

Uteplats med oslipad kalksten

Med växthuset kom också en hel del icke planerade förändringar av trädgården. Eftersom uterummet placerades i en sluttning fick man bygga upp en terrass. Och uterummet fick en uteplats med oslipad kalksten. Likadan kalksten fast slipad finns inne i växthuset.

– Det är ett uterum som öppnar upp vårt hus. Vi är mycket nöjda med att det sitter an mot huset, då gör det inget att det är busväder - då njuter vi nästan mest.

Uno och Tina har valt att inte lägga in någon golvvärme, i stället har de infraröd värme som sätts på ibland om hösten. Det ger tillräcklig värme tycker de båda.

– Det passar oss mycket bättre än att värma upp hela växthuset, säger Uno. Under det slipade golvet finns flera ton med stenmjöl så hela golvet och tegelmuren blir varm, de ackumulerar solvärmen.

Dörren är alltid öppen under sommarhalvåret, men säsongen är längre än så. Tack vare varma filtar och infravärmen så sitter Uno och Tina, gärna med gäster här under en sen höstkväll och njuter av stjärnhimlen.

"I växthuset kan jag känna inre lugn"

– Anslutningen mellan hus och växthus är fin. Vi har inga problem med kondens. I mars-april börjar vi fika i uterummet, och från maj har vi middagar här ute ända tills oktober, säger Uno.

– Både Uno och jag lever hektiska liv, säger Tina. Jag har ibland svårt att ta det lugnt, men i växthuset kan jag känna ett inre lugn. På kvällarna sitter vi här och beundrar utsikten över Vättern.

Till hjälp med bygget hade de ett par killar från hantverksskolan Dacapo i Mariestad som är specialiserade på att renovera gamla hus. De har murat med en speciell teknik och lagt en speciell fog som är lite ljusare än annars. Samma typ av mur håller också upp sluttningen vid växthusets uteplats. Framför muren har man sedan planterat engelska David Austin-rosor.

– Vill man göra det lite annorlunda så är det dessa små små detaljer som gör skillnad, säger Uno. Det växthuset vi valde fungerar så att man kan anpassa och forma det lite som man vill. Vi ville till exempel ha en liten förstukvist och odlingsbänkar för kryddor.

Men vad man i synnerhet ville ha var ett uterum - ett vackert sådant. Ett njutarum. Precis som det blev också.

Hemma i Tinas och Unos växthus

Växthuset: Hartley botanic victorian lodge från Vansta trädgård.

Yta: 22 kvadratmeter.

Golv: Slipad kalksten från Mörbylånga.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!