1 av 4: Uppfinningsrikt. Henrik och Jenny Ekblads hem har massor med smarta funktioner. "Vissa funktioner kan jag styra via mobilen, men poängen är att saker och ting ska ske per automatik", säger Henrik. Foto: Tomas Leprince
2 av 4: Allt som ska hända i huset har programmerats in i en controller, en slags kontrollenhet. Foto: Tomas Leprince
3 av 4: Ett trådlöst system talar om när posten har kommit. Foto: Tomas Leprince
4 av 4: När någon duschar eller badar ökar hastigheten på frånluftsutsuget. Foto: Tomas Leprince

”Vårt hem har fullt av smarta lösningar”

Lamporna tänds och släcks av sig själva. Brevlådan säger till när posten har kommit. Högtalarna meddelar vem som ringer. När någon duschar drar ventilationen på lite extra.

Stig på i familjen Ekblads smarta hem!

Huset i skånska Bjärred ser ut som vilken 1980-talsvilla som helst, men innanför väggarna döljer sig fiffiga tekniska lösningar.

När Henrik och Jenny Ekblad efter några år hade renoverat klart sin villa var det dags att vässa tekniken.

– Jag började för ett och halvt år sedan att göra huset lite smartare. En hel del i ett hem kan automatiseras, säger Henrik Ekblad.

Det befintliga larmsystemets kopplades med hjälp av den trådlösa standarden Z-wawe ihop med belysningen. Allt som ska hända i huset har Henrik Ekblad programmerat i en controller, ett slags kontrollenhet.

Vid solnedgången sätts ytterbelysning och en del innebelysning på automatiskt. När ytterdörren öppnas tänds takfotsbelysningen på max. Om brandlarmet går tänds lampor och när familjen går hemifrån släcks lamporna automatiskt.

– Man får koll på huset när man är borta. Det ser lite mer bebott ut och det känns hemtrevligt när man kommer hem, säger han.

Familjen behöver inte gå runt och släcka när de ska lägga sig. När de lämnar ett rum släcks lampor och apparater automatiskt efter en viss tid.

Ett trådlöst ljudsystem är kopplat till högtalare i olika delar av huset. När telefonen ringer slås tv- och stereoljudet av. Dessutom talar högtalarna om vem som ringer. Det meddelas också när tvätten är klar och när posten har kommit.

– Min fru tyckte det var irriterande när hon jobbade hemma och inte visste om posten kommit eller ej. Det gick ju att lösa ganska enkelt.

Intresset för hemautomation växer och många vill ta del av Henrik Ekblads erfarenheter. Nu, när han är mer eller mindre klar med sitt eget hem, hjälpar han andra på olika webbforum.

– Vissa funktioner kan jag styra via mobilen, men poängen är att saker och ting ska ske per automatik. Man ska inte behöva gå in och pilla på saker.

Henrik Ekblad har programmerat basstationen med olika ”regler”. Om en viss sak händer så ska något ske.

Tidigare bildades det mycket imma i badrummet. När någon duschar eller badar nu ökar hastigheten på frånluftsutsuget. Är familjen inte hemma och fukthalten är normal sätts frånluften på sparlåga och man kan spara el och värme.

En annan ”regel” är att när familjen lagar mat ser en brytare till att frånluftsventilationen stängs i toaletter och badrum så att det inte blir stekos där. Poolens temperatur läses av och styrs också automatiskt. Och om det blir för varmt i frysen i garaget får Henrik Ekblad ett sms.

Onödig stand by-förbrukning på tv och boxar undviks genom att de stängs av automatiskt om det inte varit någon rörelse i rummet under en viss tid. En batteridriven fuktsensor under diskbänken varnar för vattenläckage.

Sedan Henrik Ekblad började med sitt projekt har det hänt mycket på området. Först fick han beställa prylar från England. I dag finns mycket tillgängligt här. Enklare trådlösa brytare kan inhandlas i vanliga butiker som säljer tillbehör till hemelektronik. Sensorer och detektorer från många producenter kan också kombineras med varandra genom Z-Wawe-standarden.

Mellan 400-500 kronor kostar varje liten enhet som kan tända och släcka en till två lampor. Henrik Ekblad uppskattar att all hemautomation inklusive högtalarsystemet har gått på cirka 20 000 kronor.

– Det är ganska dyrt. Så nu har jag börjat titta på om jag kan bygga egna sensorer. Då hamnar de på under hundralappen.

 

Av Cajsa Högberg

levabo@expressen.se

Bor praktiskt

Familj: Henrik och Jenny Ekblad, 39 respektive 42, med barnen Alma, 10, och Linna, 8.
Bor: Bjärred i Lomma.
Bakgrund: Henrik Ekblad är IT-konsult och lösningsarkitekt och hjälper kunder att bygga IT-system. På fritiden är han passionerat intresserad av hemautomation.

 

Vill du veta mer? Gå in på byggahus.se. Där kan du titta på en film om familjen Ekblads smarta hem.

3 prylar som behövs

* Controller. Den är hjärnan i hemautomationen och samlar in information om vad som händer i huset. Den har trådlös kontakt med olika moduler, sensorer och strömbrytare.
* Små puckar. Trådlösa moduler som monteras bakom strömbrytarna och kan styra ljus- och dimmerfunktion.
* Sensorer. Olika typer av sensorer som känner av ljus, rörelse, rök eller fukt. Det går ofta att kombinera olika tekniker. Z-wawe är en vanlig standard.

Henriks bästa tips

* Börja i liten skala. Tänk på något som du har stört dig på, till exempel att du glömmer stänga av kaffebryggaren, släcka lampor eller vill ha koll på inomhustemperaturen när du är bortrest.
* Skaffa kunskap. Läs på om hemautomation, till exempel på byggahus.se
* Utrusta dig. Skaffa en controller, sensorer, detektorer och brytare och programmera "regler" för vad som ska se i hemmet vid olika tidpunkter eller händelser i hemmet. Till exempel att frysen skickar sms när temperaturen går upp.


* Bonustips 1. Satsa på ett smart högtalarsystem, till exempel Sonos, som går att programmera. Det kan till exempel tala om vem som ringer på telefonen.
* Bonustips 2. Om du funderar på att skaffa larm, försök hitta ett som går att koppla ihop med din hemautomationslösning. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!