Varning för sakerna hemma som kan döda ditt husdjur

Det finns ett flertal växter i hemmet som är skadliga för våra kära husdjur. De kan både göra dem sjuka och till och med orsaka död.

Foto: Fotolia

1 av 4: Det finns ett flertal växter i hemmet som är skadliga för våra kära husdjur. De kan både göra dem sjuka och till och med orsaka död.

Säg den som inte älskar sitt husdjur och vill den väl? Men har du kolla på allt du har där hemma? En hel saker kan vara direkt livsfarliga för din eller dina fyrbenta älsklingar.

Foto: Getty Images

2 av 4: Säg den som inte älskar sitt husdjur och vill den väl? Men har du kolla på allt du har där hemma? En hel saker kan vara direkt livsfarliga för din eller dina fyrbenta älsklingar.

Visst är det underbart gott och trevligt med choklad?! Men vad du gör, se till att aldrig lämna något kvar framme, och håll det under uppsikt medan du äter. Det är nämligen livsfarligt för husdjuren.

Foto: Fotolia

3 av 4: Visst är det underbart gott och trevligt med choklad?! Men vad du gör, se till att aldrig lämna något kvar framme, och håll det under uppsikt medan du äter. Det är nämligen livsfarligt för husdjuren.

 Liljor kan orsaka problem i njurarna hos katter, och problem med hjärtat hos både katter och hundar.

Foto: Getty Images

4 av 4: Liljor kan orsaka problem i njurarna hos katter, och problem med hjärtat hos både katter och hundar.

Har du husdjur hemma bör du vara vara försiktig med vissa saker.

Det finns nämligen en hel del i hemmet som är mycket skadliga. 

Här är 11 saker som kan orsaka både sjukdom och död.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Svenskar är bland de mest djurvänliga i världen. Och säg den som inte älskar sitt husdjur och vill den väl? Men har du kolla på allt du har där hemma? En hel saker kan vara direkt livsfarliga för din eller dina fyrbenta älsklingar. Har de fått i sig något, kontakta genast djurakuten!

 

LÄS OCKSÅ: Fyrbenta älsklingar som också längtar efter värme och sommar 

De här 11 sakerna ska du se upp med:

1. Choklad

Visst är det underbart gott och trevligt med choklad?! Men vad du gör, se till att aldrig lämna något kvar framme, och håll det under uppsikt medan du äter. Det är nämligen livsfarligt för djuren. Ämnena som är skadliga är teobromin och koffein, och de kan i värsta fall leda till döden. Du kommer märka om ditt djur har fått i sig av chokladen då det åtföljs av kräkningar, buksmärtor, hjärtklappning, ökad törst och skakningar. 

2. Kycklingben/revbensspjäll

Visst är det frestande att dela med sig av ett överblivet kycklingben eller revbensspjäll när de små fyrbenta sitter nedanför bordet och tittar vädjande på en? Men gör inte det! Går benet i mindre bitar när djuret tuggar på den kan benflisorna fastna i halsen. Dessutom kan de riva upp sår i tarmen. Köp något från djuraffären att tugga på i stället.

3. Liljor

Liljor är en både vacker och trendig inredningsdetalj. Men här gäller det att vara på sin vakt! Liljor kan orsaka problem i njurarna hos katter, och problem med hjärtat hos både katter och hundar. Det kan dessutom leda till döden för katter! Andra giftiga växter att se upp med är mistel, julros, påsklilja, hyacint, amaryllis, tazetter, julstjärna, tidlösa, tulpan (framför allt löken). 

Foto: Fotolia

4. Mediciner 

Mediciner mot smärta och förkylning, till och med salvor och krämer, måste förvaras så att de blir oåtkomliga för djuren. Bland annat så skadar ämnet ibuprofen djurens njurar redan vid en mycket liten mängd. Även paracetamol är skadligt vid låga doser och kan skapa leverproblem. Symptom som visar sig är slöhet, blodig avföring, magsmärtor, vinglighet och chock. Katter kan även bli svullna i ansikte och tassar och ha blod i urinen.

5. Salt

Tänk alltid på att djur inte bör äta samma saker som vi, de tål oftast inte det. Salt till exempel kan i så liten mängd som 3,7 gram vara dödligt för både hund och katt. Ge därför aldrig saltad mat! Och låt dem inte dricka havsvatten. 

När det är vinter är bra att skölja av hundens tassar efter promenaden, på grund av vägsaltet som den kan få i sig om den slickar sig efteråt. Det kan leda till kräkningar och diarré, och det kan även tränga in i små sår och sprickor i trampdynan vilket inte är så skönt.

6. Glykol

Ämnet glykol som finns i kylar- och spolarvätska smakar sött och det gör att hundar brukar tycka om att slicka i sig det. Men akta! Det är mycket giftigt för djur och kommer att bilda kristaller i njurarna.

 

LÄS OCKSÅ: Han byggde en drönare av sin döda katt 

7. Deg

Det är inte ovanligt att djuren vill smaka på degen när du bakar. Och det kan vara lätt hänt att ge efter, men det ska du inte göra! Degen växer nämligen i magen och bildar sedan alkohol. Symptomen som visar sig är vinglighet, ostadighet, kräkningar och uppsvälld buk. En del hundar kan också bli aggressiva då det är väldigt obehagligt för dem. Och de kan skada sig då de inte kan hålla balansen.

8. Tandtråd

Djur, och speciellt katter, tycker om att leka med trådar. Håll sånt borta från dem. Allt ifrån tandtråd till sytråd och liknande. Det kan nämligen utsätta både hundar och katter för livsfara. Skulle de svälja tråden kan det tvinnas runt och snörpa åt inre organ. Samma sak gäller garn och gummiband.

Foto: Shutterstock

9. Lök i alla former

Ge aldrig ditt husdjur något med lök i, varken rå, stekt, kokt eller grillat. Och ännu värre med vitlök och lökpulver som är desto farligare. All lök innehåller ämnet alicin som är skadligt och kan leda till både blodbrist och leverskador. Tänk på att både köttbullar och andra rätter ofta innehåller lök. 

10. Batterier

Låt aldrig batterier ligga framme så att djuren kan komma åt dem. Biter katten eller hunden i batteriet kan det leda till sår i både munnen, matstrupen och magen. Dessutom innehåller batterier bly som är jättegiftigt för djuret och kan orsaka magsmärtor och förstoppning, eller ännu värre saker så som neurologiska skador som kramper och problem med synen. Tänk på att bly också finns i  fisketyngder, gardintyngder och äldre hagel.

11. Russin, vindruvor, nötter 

Andra matvaror att se upp med är russin och vindruvor som kan ge akut njursvikt. Symptomen är kräkningar, magsmärtor och att djuret kissar dåligt eller inte alls. Och nötter (framför allt macadamiannötter), är extra giftiga för hundar. Symptom som hunden kan visa är minskad aptit, kräkningar, blodig avföring, nedsatt leverfunktion, diarré, magproblem, vinglighet, slöhet och förlamning.

Källa: Allers.se, Housebeautiful.com

Foto: Getty Images

 

LÄS OCKSÅ:

Varning för bruna hundfästingen – nu på vintern 

Svenska katterna som gör succé världen över 

Möblerna som din katt verkligen skulle älska

Erbjudande från LEVA&BO Shopping! Just nu 25 % rabatt på vita fårskinn 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande