Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Charlotte von Mentzer, 35, som driver företaget Gingerstyle älskar att omge sig med färger. "Man blir på bra humör av färg och blir man inte glad själv bidrar man i alla fall med lite färg till sin omgivning", säger hon. Här i soffan "Maxim" 3 990 kronor på Mio.Charlotte von Mentzer, 35, som driver företaget Gingerstyle älskar att omge sig med färger. "Man blir på bra humör av färg och blir man inte glad själv bidrar man i alla fall med lite färg till sin omgivning", säger hon. Här i soffan "Maxim" 3 990 kronor på Mio.Charlotte von Mentzer, 35, som driver företaget Gingerstyle älskar att omge sig med färger. "Man blir på bra humör av färg och blir man inte glad själv bidrar man i alla fall med lite färg till sin omgivning", säger hon. Här i soffan "Maxim" 3 990 kronor på Mio.
Charlotte von Mentzer, 35, som driver företaget Gingerstyle älskar att omge sig med färger. "Man blir på bra humör av färg och blir man inte glad själv bidrar man i alla fall med lite färg till sin omgivning", säger hon. Här i soffan "Maxim" 3 990 kronor på Mio. Foto: Cornelia Nordström

Vårens starktaste trend: kulör

Dags att bekänna färg - vårens starkaste trend stavas kulör. 

Mat, inredning, mode, allt går i sprakande nyanser. 

- Det höjer humöret, säger Charlotte von Mentzer, 35 i Stockholm, som gärna klär sig färgglatt.

Den lysande trenden är svår att blunda för. Kläderna, inredningen, till och med maten går i knalliga färger i vår.

 - Det talas om att modet återfått en positiv framtidstro som avspeglas i vårens färgexplosion, allra trendigast är att matcha flera färger med varandra, säger Expressens modeexpert Emma Danielsson.

 Charlotte von Mentzer, 35, som jobbar som personal shopper, har alltid gillat att klä sig i starka kulörer:

 - Särskilt efter den här långa vintern känns det efterlängtat, jag har inte så många begränsningar utan kommer att satsa på många färger men även testa en helgfärgad monokrom look, säger hon.

 Det sprakande modet är långt i från de svarta plaggen som länge dominerat garderoberna. Och inget för den som är rädd för att sticka ut:

 - Jag har aldrig haft problem med att synas och med mitt röda hår är det ändå svårt att gömma sig, säger Charlotte von Mentzer som även uppskattar färger i inredningen.

 - Vi har inte många vita väggar hemma, säger hon.

Potpurri av starka kulörer

 Vårens inredningsmässa Formex var ett enda potpurri av starka kulörer och det märks även i de mer klassiska inredningsstilarna:

 - Den romantiska vita shabby chic-stilen får lite mer färg, i vår mjukar bruna, beigea och mjuka pasteller upp allt det vita, säger Ulrika Nordlinder, redaktör på Leva och Bo.

 Inte heller matkassen kommer undan. Enligt Nyttigt.eu, som håller koll på de senaste forskningsrönen, ligger fokus 2011 på färska, färgglada grönsaker. Något som redan slagit an i matvärlden.

Blek hy inget hinder

 - I tävlingar som Årets Kock har de färgrika grönsakerna fått en renässans och riktigt rätt är det om grönsakerna får behålla större delen av sitt naturliga utseende. Hellre en hel morot än en morotspuré, säger Expressens matexpert Ann Katrin Ljung.

 Och en blek hy är inget hinder för att våga färg:

 - Jag väljer gärna orange trots att jag är blek, jag tycker att det är snyggt och blekheten fram-häver bara färgerna ännu mer, säger Charlotte von Mentzer.