"Varenda detalj är genomtänkt hos oss"
Redan på gårdsplanen insåg My och Joakim att huset var som gjort för dem. Den faluröda villan med gammal charm hade en lummig tomt och plats för många. Här har de funnit sin oas för avkoppling och gemenskap.
Familjen Fagerudds faluröda trähus med vita knutar ligger vackert beläget på en kulle, omgiven av knotiga fruktträd. Runt trädgården löper en handknuten hälsingegärdesgård som ramar in tomten, med grindöppningar till den lummiga skogen som ligger alldeles intill husknuten.
- Jag tröttnar aldrig på att gå i skogen bakom huset, trots att jag i stort sätt är där dagligen med hundarna. Energinivåerna fylls verkligen på efter en promenad där, säger My.
Bullerbykänsla
Huset är inrett i en ljus ton, där gammaldags tapeter ihop med pärlspont skapar en lantlig känsla. Stilen går i romantisk vintage med gamla möbler som patinerats för att få det rätta utseendet. Hela miljön runt huset är en idyll och tankarna går till Bullerbyn och soliga sommarlov.
- Vi tycker att det blir vackert med det skira i kontrast mot det grovt slitna, det handlar om att hitta balansen. Men det viktigaste när jag inreder är att hemmet ska kännas personligt. Att omge sig med saker och ting som man själv tycker är speciella och vackra gör mig på gott humör, säger My.
Drömstället
My och Joakim hade letat efter hus i tre år och åkt på ett stort antal visningar. De bodde i en lägenhet inne i Uppsala och längtade ut på landet.
- Några gånger var vi nära att ge upp och kompromissa. Men en dag så var vi i en butik i Uppsala och såg ett gulligt hus i skyltfönstret på banken intill. Det såg så där idylliskt och lantligt ut, precis som vi ville ha det. Vi åkte för att titta på huset innan visningen - och det här låter otroligt klyschigt, vi vet - men i samma stund som vi svängde upp på gårdsplanen så kände vi båda att det här var stället vi hade letat efter, säger My och Joakim.
Ett rum i taget
Sommaren 2005 köpte paret huset och de flyttade in under hösten. Invändigt var huset inrett med furu som gulnat under årens lopp. En rest från det inredningsmode som rådde på 1980- och 90-talet.
Huset är ursprungligen byggt 1934 men har byggts ut under 80-talet och framåt. Det har resulterat i många olika våningsplan och rum. Men My och Joakim behövde inte så mycket plats. Därför valde de att satsa på att renovera bottenplanet i första hand.
Därefter kan de i lugn och ro ägna sig åt rum efter rum allt efter att det finns tid, pengar och lust.
- Det var inte riktigt vår stil invändigt med mycket furu, men vi resonerade som så att med färg och tapeter kommer man ganska långt.
- Vi började med att renovera vardagsrummet. Taket målades matt vitt och ljusa tapeter från Sandberg fick ersätta vävtapeten som i princip fanns i hela huset - där det inte var träpanel på väggarna. Efter det har vi renoverat rum för rum på nedervåningen. Mycket vitfärg har gått åt. Alla tak och fönster har målats vita, säger My.
Detaljerna viktigt
Hösten innan dottern Minou föddes gjorde paret om det slitna köket, som gick i klassisk 80-tals stil. Paret anlitade en möbelsnickare i Östhammar som byggde köksinredningen efter deras ritningar. Inspiration till det platsbyggda köket hittade de bland annat från Lidhultskök.
När man öppnar skåpen med de infällda luckorna syns väggens pärlspont i "ryggen". Luckorna är av massivt trä och stommarna i askfanér. Asken har en ganska grov struktur som syns igenom linoljefärgen på ett fint sätt. Hyllorna är av furu med en fin profil i framkant. En porslinsho med en blandare i gammaldags stil hörde till detaljerna som paret inte ville vara utan. Med detta fullkomnas den lantliga stilen i köket.
- My är petig med detaljer så inget har lämnats åt slumpen. En detalj som kändes viktig för helheten är "glaslådorna" som är märkta med Orrefors i botten. Där finns mjöl, socker och kryddor av olika slag. En köpmannadisk var även ett måste och den fungerar jättebra med dämpade lådor på rullager, förklarar Joakim.
Alla vitvaror är inbyggda. Gasspisen är från Smeg är en retromodell. Kaklet är en favorit som är handgjord i Sverige för Gysinge Byggnadsvård. Spiskåpan var lite knepig att få till eftersom den vägde cirka 150 kilo och skulle monteras i gamla murstocken. En god vän som är smed gjorde ett stålskelett efter parets anvisningar och som de sedan klädde med lättbetongblock och putsade för att få den att se gammal ut.
- I kåpan monterade vi en stor modern köksfläkt. Köket målade vi själva med linoljefärg i omgångar, säger Joakim.
"Lyssna på fåglarna"
Det råder ingen tvekan om att paret har många timmar av renovering framför sig. Men samtidigt har de en otrolig avkopplingsmöjlighet i trädgården, som bjuder på både vila i hängmattan under björkarna, och en härlig sittplats i det inglasade uterummet. Här går det också att sitta bekvämt när regnet smattrar på rutorna.
- Det är viktigt att inte stirra sig blind på allt som ska göras hela tiden för då är det lätt att missa det vi har. Man måste sätta sig på trappan med kaffekoppen i handen och lyssna på fåglarna en stund, det är det bästa jag vet på våren och sommaren, avslutar My.