1 av 2: Nästan en fjärdedel av de 60 USB-laddare som Elsäkerhetsverket kontrollerat i en stor granskning har sådana stora brister att de är direkt livsfarliga vid normal användning. Foto: Getty Images
2 av 2: Dessutom saknar 38 procent av de granskade laddarna den dokumentation som krävs för att produkten ska få säljas på den svenska marknaden. Foto: Getty Images

Var fjärde USB-laddare livsfarlig

Nästan en fjärdedel av de 60 USB-laddare som Elsäkerhetsverket kontrollerat i en stor granskning har sådana stora brister att de är direkt livsfarliga vid normal användning. Dessutom saknar 38 procent av de granskade laddarna den dokumentation som krävs för att produkten ska få säljas på den svenska marknaden.

USB-laddare är överrepresenterade när det gäller anmälningar av farliga produkter till Elsäkerhetsverket. I de anmälningar som kommit in gäller 46 procent brandtillbud och 27 procent tillbud med elchock.

 

LÄS OCKSÅ: Hemliga tricken som gör att din mobil laddar snabbare

"Blir strömförande"

"Att en laddare av tio endast har lacken på ledarna som isolation mellan farlig nätspänning och USB-utgången är anmärkningsvärt. Här är det inte längre en risk, det är bara en fråga om tid tills det blir överslag och laddaren blir strömförande, om den är inkopplad i uttaget", säger Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

 

LÄS OCKSÅ: 5 skäl att inte använda mobilen som väckarklocka

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande