1 av 2: Fem saker att tänka på som minskar ditt klimatavtryck.
2 av 2: Att återvinna är bra, men det gäller att sortera skräpet rätt. Foto: Shutterstock

Vanliga misstag i hemmet – som är dåliga för miljön

Små rutiner kan göra stor skillnad för såväl plånboken som miljön i långa loppet.

Här är fem tabbar många gör i sina hem och klimatsmarta alternativ. 

1. Du sköljer ur disktrasan med farliga ämnen

Brukar du skölja ur disktrasan under en rinnande kran eller köra den tillsammans med disken när den är riktigt smutsig så är du långt ifrån ensam. Men om du rengjort spisen eller andra snuskiga platser i köket och badrummet med bakteriedödande medel i stället för vanligt rengörningsmedel är det faktiskt bättre att slänga trasan i sopen efteråt, enligt avloppsreningsverken. Antibakteriella ämnen är nämligen inte bara farliga för bakterier, utan även för oss människor och fiskar om ämnena kommer ut i vattendragen.

2. Du använder för mycket tvätt- och sköljmedel 

Följer du blint riktlinjerna på förpackningen när du doserar mängden tvättmedel eller går du oftast på känn? Då kan det vara dags att se över dina rutiner.

Bor du i Göteborg behöver du till exempel inte använda lika mycket tvättmedel som de som bor i Stockholm eller Malmö eftersom vattnet är mjukare i Göteborg-trakten. Områden med hårt vatten behöver mer tvättmedel för att tvätten ska bli ren eftersom medlet inte löddrar lika lätt. På din kommuns hemsida kan du se hur vattnet är i ditt område. Och höfta inte. Enligt Naturskyddsföreningen är många lite väl generösa med doseringen som även ska anpassas efter hur full maskinen är. 

Kan du dessutom skippa sköljmedlet minskar du ytterligare mängden skadliga kemikalier. Ättika är ett effektivt alternativ om du vill att dina kläder ska bli extra mjuka.

LÄS MER: Så gör du billigt, väldoftande och miljövänligt sköljmedel av ättika 

3. Du sorterar ditt skräp fel

Vi svenskar är bättre på att källsortera än flera europeiska grannar, enligt en studie från Förpacknings- och tidningsinsamlingen. Men en del grejer har många av oss svårt att sortera rätt.  

Har du till exempel sönder ett glas ska du inte slänga det i kärlet för genomskinligt glas. Dricksglas har en annan typ av glas än andra glasförpackningar och glasflaskor som går i glasåtervinningen. Möjligheten att återvinna glaset försämras när de blandas. Du kan slänga dricksglas på en återvinningsstation eller återvinningscentral. Likt speglar och porslin sorteras det som icke brännbart material. När du är på stationen/centralen kan du passa på att slänga elektronik, glödlampor, gamla färgburkar och textiler som inte heller har ett kärl i de flesta soprum. 

Även kuvert, chipspåsar och värmeljus kan vara lite kluriga att sortera rätt. Eftersom kuvert har klister runt kanterna ska de inte slängas i pappersåtervinningen. De ska gå i hushållsoporna eftersom klistret sliter på maskinerna och försämrar kvalitén på papperet om de sorteras som papper. Chipspåsar ska oftast sorteras som plast, men inte alltid. Läs på påsen så att det blir rätt. Värmeljus innehåller både aluminium och järn, så ta bort vekeshållaren från aluminiumkoppen innan du slänger alltsammans i behållaren för metall på återvinningscentralen. Tar du inte isär delarna får magneten som ska sortera bort järn även upp aluminiumet som då brinner upp i stället för att återvinnas till nytt material.

Har du koll på hur du sorterar chipspåsar, dricksglas och värmeljus? Foto: Shutterstock

4. Du gör av med mer el än du behöver

En mängd apparater i våra hem drar ström utan att vi ens tänker på det. Laddaren till mobilen, paddan eller datorn är ett exempel. En inkopplad laddare drar ingen ström när mobilen, paddan eller datorn sitter kvar i laddaren när de laddat klart. Det gör den dock om mobilen, paddan eller datorn är frånkopplad och du låter laddaren sitta kvar i eluttaget. En del laddare drar mer ström än andra, men om din känns varm är det bra att dra ur den. Det sparar både ström och minskar brandrisken. Billigare laddare reglerar generellt inte strömmen lika bra som originalladdaren vilket kan leda till för hög spänning. 

5. Du fulspolar då och då

Torkar du dig med hushållspapper eller våtservetter när du plötsligt står utan toapapper ska du inte slänga papperet eller servetterna i toan. Till skillnad från toalettpapper löser inte hushållspapper eller våtservetter upp sig i vatten. Hushållspapper sväller vilket täpper till ledningar och våtservetter tvinnar ihop sig till tjocka rep som måste sågas isär på reningsverken. Båda ställer till med problem på reningsverken vilket kan leda till att orenat avloppsvatten släpps ut i vattendragen. 

LÄS MER: Stopp! Det här ska du absolut inte spola ner i toaletten  

LÄS MER: Därför ska du hälla diskmedel i toaletten – magiskt knep 

LÄS MER: Källsortering och återvinning – så fixar du det snyggt i hemmet 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!