Välkommen hem till Gudrun Schyman
Gudrun Schyman lagar strömming i sitt gårdskök på skånska Österlen.
Hon är politiker och feminist i själ och hjärta - men hon är också en fena i köket. Gudrun Schyman gillar att laga mat och älskar att göra det till många.
Sedan några år tillbaka bor Gudrun Schyman i en charmig skånegård i Gladsax på Österlen. Klockaregården kallas den eftersom kyrkans klockare bodde här på 1800-talet.
– Jag och min före detta man köpte gården i början av 1980-talet men sålde igen när vi separerade några år senare.
Under drygt 10 år bodde sedan Gudrun i Stockholm med sina barn men i slutet av 1990-talet blev hon sugen på Österlen igen.
– Det kändes som om jag inte fick luft i Stockholm, jag hade ett sug efter att bosätta mig i Skåne.
Köpte tillbaka gården
Gudrun ringde paret som köpt Klockaregården och frågade om de "bott färdigt" och besynnerligt nog hade de precis funderingar på att sälja. Gudrun köpte tillbaka gården och har haft Österlen som bas sedan dess.
Hon säger själv att det var som att komma tillbaks efter att ha varit ute och köpt tidningen.
– Allt var sig likt, säger hon. Lådan som fastnat, dörren som inte går att stänga, ja, det mesta var som förr, utom taket som var nytt. Dessutom blev alla glada för köpet, jag, de som sålde, barnen, ja, till och med bonden som är närmsta granne eftersom han redan kände mig.
Gudrun är talesperson för Feministisk Initiativ och sitter i Simrishamns kommunfullmäktige. Därutöver är hon debattör, föredragshållare, utbildare och rådgivare. Dagarna är fyllda och hennes uppdrag inkluderar många resor. Men när Gudrun kopplar av är det hemma i Gladsax. Och då helst i köket tillsammans med nära och kära.
– Vi är ofta många. Mina barn och deras familjer är flitiga gäster liksom min sambo Jacques barn och deras familjer.
Det mesta från förr
Köket i klockaregården är både mysigt och funktionellt. För några år sedan satte Gudrun in ny diskmaskin och spis men i övrigt är det som förr. Hon är nöjd med planlösningen men då och då funderar hon på att slå ut väggen till rummet intill för att göra köket ännu större.
– Köket är husets hjärta och det är här vi umgås, läser, diskuterar problem och glädjeämnen, spelar spel och barnen ritar. Eftersom vi så ofta är många vid middagsbordet hade det varit perfekt. Men så ångrar jag mig och tänker på de gånger bara jag och Jaques är här - kanske känns köket då lite väl stort och ödsligt.
Hon är ingen receptmänniska utan går mest på känsla när hon lagar mat. Det är bara när hon gör efterrätter som hon väger, mäter och kollar i böcker.
– Ju äldre jag blir desto mer förtjust blir jag i efterrätter. Och eftersom jag har en massa bär i trädgården blir det gärna smulpaj. Och kladdkaka förstås.
Men just i dag lagar hon strömming, vilket är en av hennes andra favoriträtter.
Lärde sig av mamma
Gudrun äter minimalt med kött och frossar hellre i fisk och grönsaker.
– Strömming är fantastiskt. Billigt, lättlagat och det går att variera nästan i det oändliga. Torsk är en annan av mina älsklingsrätter, jag köper den oftast hel och lagar den i ugnen tillsammans med lök och morötter.
Sambon Jacques delar hennes passion för fisk och grönsaker. Helst tillagar de rotfrukter i en schweizisk gryta, Durotherm, med dubbla bottnar som inte kräver något tillsatt vatten.
Det var Gudruns mamma som lärde henne att laga mat men hon har vidareutvecklat sina färdigheter sedan dess. Inte minst lärde hon sig massor av matlagning de år hon bodde i kollektiv.
– Jag har bott i både större och mindre kollektiv där vi delat på ansvaret för maten. Men riktig storköksmatlagning lärde jag mig när jag bodde tillsammans med 25 vuxna och 25 barn. Fast då var vi ofta två som delade på matansvaret.
Frukost är favoritmålet
Utanför husknuten har hon anlagt en rejäl köksträdgård där hon bland annat odlar olika sorters sallad, örter, haricots verts, vaxbönor, persilja, salvia och gräslök. Här finns också en speciell sandbädd för nypotatis.
– Jag byggde en stor låda för att odla potatisen i och så läste jag att de trivdes bäst i sandjord. Sagt och gjort - jag köpte potatissand som jag planterar i och potatisen trivs alldeles utmärkt. Jag matar potatisen med gräsklipp och då mår den ännu bättre.
På ena kortsidan av köket har Gudrun fyllt väggen med hyllor och här förvarar hon bland annat en mängd burkar som innehåller olika fröer, russin, torkade frukter och nötter.
– Jag ÄLSKAR frukost, säger Gudrun med eftertryck. Det är mitt bästa mål på dagen.
För att laga Gudruns ungsbakade strömming, klicka HÄR.
Av Anki Linderoth