1 av 14: Favoritplatsen. Gudrun gillar att laga mat. Och allt lagar hon från grunden. Köket är familjens samlingsplats. Det är här man löser världsproblem, skrattar, läser tidningen och spelar spel. Foto: Pernilla Wästberg
2 av 14: Mittpunkten. Husets naturliga medelpunkt - det är köket. Här tar Gudrun en kopp kaffe vid det generösa köksbordet där det mesta av familjens vardagsliv, världspolitik, glädje och sorg diskuteras över en middag eller en kopp kaffe. Foto: Pernilla Wästberg
3 av 14: Växer. Gudrun är en utpräglad "salladsmänniska" och har sedan flera år egen köksträdgård med mängder av olika salladssorter, örter, haricots verts, vaxbönor och nypotatis. "Att plocka sin egen sallad och nypotatis är fantastiskt", säger Gudrun. "Det underlättar när man är många till middagen". Foto: Pernilla Wästberg
4 av 14: Vackra burkar. Älskade blåvita antika syltburkar varav Gudrun fått några av sin mamma medan hon har köpt några själv. Foto: Pernilla Wästberg
5 av 14: Vågat. Den vackra gammeldags vågen har Gudrun Schyman fått av sin mamma. "Den använder jag fortfarande, den är fin och funkar bra", säger Gudrun. Foto: Pernilla Wästberg
6 av 14: Porslinet. Gudrun har under många år köpt keramik av Linda Kalström, "Lindas Krukor" från Stenkumla på Gotland. Foto: Pernilla Wästberg
7 av 14: Förutsättning. Kaffekokaren klarar sig Gudrun inte utan. "Jag måste börja dagen med en rejäl kopp kaffe", säger hon. Foto: Pernilla Wästberg
8 av 14: Present. Det här härliga rivjärnsmonumentet har Gudrun fått av en FI-anhängare i Simrishamn. Foto: Pernilla Wästberg
9 av 14: Favvohyllan. Hon kallar hyllan för musli-pyssli-hyllan och ingredienserna i de olika burkarna blandar hon tillsammans med en basmusli som hon häller på sin filmjölk tillsammans med lite flytande honung. "Jag står mig på den frukosten långt fram på eftermiddagen. När det är sommar sitter hela familjen länge vid frukostbordet, ibland är vi inte färdiga förrän det är dags för sen lunch". Foto: Pernilla Wästberg
10 av 14: Praktisk. Gudrun tycker at disk–trashållaren från Designtorget är en av de mest praktiska sakerna hon har i köket. Foto: Pernilla Wästberg
11 av 14: Tillbehör. Plocksallad från egen odling i en vacker skål severas till strömmingen. Foto: Pernilla Wästberg
12 av 14: Återkommer. Gudrun är stammis i Simrishamns fiskaffär där hon köper färsk torsk, sill och lax flera gånger varje vecka. Foto: Pernilla Wästberg
13 av 14: Sommarlunchen. Strömming med tapenade, chili, citron och olivolja. Foto: Pernilla Wästberg
14 av 14: I två versioner. Strömming med senap och salvia som puttrat i grädde - en av Gudrun Schymans favoritmaträtter.Är du sugen på att laga hennes mat? Klicka HÄR. Foto: Pernilla Wästberg

Välkommen hem till Gudrun Schyman

Gudrun Schyman lagar strömming i sitt gårdskök på skånska Österlen.

Hon  är politiker och feminist i själ och hjärta - men hon är också  en fena i  köket. Gudrun Schyman gillar att laga mat och älskar att göra  det till  många.

Sedan  några år tillbaka bor Gudrun Schyman i en charmig skånegård i Gladsax på  Österlen. Klockaregården kallas den eftersom kyrkans klockare bodde här  på 1800-talet.

– Jag och min före detta man köpte gården i början av 1980-talet men sålde igen när vi separerade några år senare.

Under drygt 10 år bodde sedan Gudrun i Stockholm med sina barn men i slutet av 1990-talet blev hon sugen på Österlen igen.

– Det kändes som om jag inte fick luft i Stockholm, jag hade ett sug efter att bosätta mig i Skåne.

Köpte tillbaka gården

Gudrun  ringde paret som köpt Klockaregården och frågade om de "bott färdigt"  och besynnerligt nog hade de precis funderingar på att sälja. Gudrun  köpte tillbaka gården och har haft Österlen som bas sedan dess.
Hon säger själv att det var som att komma tillbaks efter att ha varit ute och köpt tidningen.

–  Allt var sig likt, säger hon. Lådan som fastnat, dörren som inte går  att stänga, ja, det mesta var som förr, utom taket som var nytt.  Dessutom blev alla glada för köpet, jag, de som sålde, barnen, ja, till  och med bonden som är närmsta granne eftersom han redan kände mig.

Gudrun är talesperson för Feministisk Initiativ och sitter i Simrishamns  kommunfullmäktige. Därutöver är hon debattör, föredragshållare,  utbildare och rådgivare. Dagarna är fyllda och hennes uppdrag inkluderar  många resor. Men när Gudrun kopplar av är det hemma i Gladsax. Och då  helst i köket tillsammans med nära och kära.

– Vi är ofta många. Mina  barn och deras familjer är flitiga gäster liksom min sambo Jacques barn  och deras familjer.

Det mesta från förr

Köket  i klockaregården är både mysigt och funktionellt. För några år sedan  satte Gudrun in ny diskmaskin och spis men i övrigt är det som förr. Hon är nöjd med planlösningen men då och då funderar hon på att slå  ut väggen till rummet intill för att göra köket ännu större.

– Köket  är husets hjärta och det är här vi umgås, läser, diskuterar problem och  glädjeämnen, spelar spel och barnen ritar. Eftersom vi så ofta är många  vid middagsbordet hade det varit perfekt. Men så ångrar jag mig och  tänker på de gånger bara jag och Jaques är här - kanske känns köket då  lite väl stort och ödsligt.

Hon är ingen receptmänniska utan går mest  på känsla när hon lagar mat. Det är bara när hon gör efterrätter som  hon väger, mäter och kollar i böcker.

– Ju äldre jag blir desto mer  förtjust blir jag i efterrätter. Och eftersom jag har en massa bär i  trädgården blir det gärna smulpaj. Och kladdkaka förstås.

Men just i  dag lagar hon strömming, vilket är en av hennes andra favoriträtter.

Lärde sig av mamma

Gudrun äter minimalt med kött och frossar hellre i fisk och grönsaker.

– Strömming är fantastiskt. Billigt, lättlagat och det går att variera  nästan i det oändliga. Torsk är en annan av mina älsklingsrätter, jag  köper den oftast hel och lagar den i ugnen tillsammans med lök och  morötter.

Sambon Jacques delar hennes passion för fisk och grönsaker.  Helst tillagar de rotfrukter i en schweizisk gryta, Durotherm, med  dubbla bottnar som inte kräver något tillsatt vatten.

Det  var Gudruns mamma som lärde henne att laga mat men hon har  vidareutvecklat sina färdigheter sedan dess. Inte minst lärde hon sig  massor av matlagning de år hon bodde i kollektiv.

– Jag har bott i  både större och mindre kollektiv där vi delat på ansvaret för maten. Men  riktig storköksmatlagning lärde jag mig när jag bodde tillsammans med  25 vuxna och 25 barn. Fast då var vi ofta två som delade på matansvaret.

Frukost är favoritmålet

Utanför  husknuten har hon anlagt en rejäl köksträdgård där hon bland annat  odlar olika sorters sallad, örter, haricots verts, vaxbönor, persilja,  salvia och gräslök. Här finns också en speciell sandbädd för nypotatis.

– Jag byggde en stor låda för att odla potatisen i och så läste jag att  de trivdes bäst i sandjord. Sagt och gjort - jag köpte potatissand som  jag planterar i och potatisen trivs alldeles utmärkt. Jag matar  potatisen med gräsklipp och då mår den ännu bättre.

På ena kortsidan  av köket har Gudrun fyllt väggen med hyllor och här förvarar hon bland  annat en mängd burkar som innehåller olika fröer, russin, torkade  frukter och nötter.

– Jag ÄLSKAR frukost, säger Gudrun med eftertryck. Det är mitt bästa mål på dagen.

 

För att laga Gudruns ungsbakade strömming, klicka HÄR.

 

Av Anki Linderoth

Gudrun Schyman

Ålder: 65.
Familj: Sambon, arkitekten och FI-representanten Jacques Öhlund samt två egna vuxna barn, ett barnbarn, tre vuxna bonusbarn samt flera bonusbarnbarn.
Bor: På en gård i Gladsax på Österlen.
Mest känd för: att ha varit partiledare för Vänsterpartiet, just nu talesperson för FI och kommunfullmäktigeledamot i Simrishamn.
Aktuell: Med föredrag om och kring politik och kanske framför allt kvinnors löner.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!