1 av 3: På valborgsmässoafton välkomnar vi våren. För många svenskar är valborg en symbol för våren och ljuset. Eldar från början tändes för att bränna upp det gamla och ge plats för det nya. Foto: Istock
2 av 3: I Sverige ser många valborgsmässoafton som en trevlig högtid där våren firas. Många samlar sina nära och kära för att umgås och grilla. Foto: Istock
3 av 3: Den 30 april är flaggdag och kungens födelsedag. Valborg har namnsdag den 1 maj. Foto: Olle Sporrong

Valborgsmässoafton – därför firar vi valborg

Valborg – varför firar vi det egentligen?

Häxor, vår, helgon eller kosläpp. Förklaringarna är många.

Här får du allt du behöver veta om valborgsmässoafton.

Varför firar vi valborg i Sverige?

I Sverige firas valborgsmässoafton alltid den sista april och i folkmun kallas dagen för ”valborg”. Den 30 april fyller dessutom kungen år och i Sverige är det en flaggdag – men valborgsmässoafton har inget med kungens födelsedag att göra. Valborg är en gammal tradition som sträcker sig ända tillbaka till Medeltiden.

Valborgsmässoafton infaller på solens "kvartspunkt" i solhjulet, mitt emellan vårdagjämning och midsommar. Man firar vinterns sista dag och många ser valborg som en symbol för våren och ljuset. Därför väljer många att samla familj och vänner för att grilla på valborg.

På valborgsmässoafton brukar man tända en majbrasa, lyssna på studentsånger, vårtal och fira att "vintern rasat ut".

Hur firas sista april 2021?

Precis som 2020 blir valborgsfirandet annorlunda 2021, på grund av coronapandemin och alla restriktioner som finns. Det blir ett lugnt firande över Sverige och många stora firanden, som valborg på Skansen, i Malmö Folkets park och i Slottsskogen i Göteborg har ställt in sina stora firanden. Även Uppsala, som har stort firande med 150 000 personer från hela landet, ställer in sina valborgsevenemang i år.

Är valborg 2021 en röd dag?

Nej. Valborgsmässoafton är en vanlig dag, men 1 maj är en helgdag vilket gör att många arbetar halvdag på valborg den 30 april.

LÄS MER: Bästa tipsen för att rengöra grillgallret

Foto: TT NYHETSBYRÅN / Jessica Gow

Valborg kommer från Tyskland

Valborg är en gammal högtid som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Eldarna fanns tidigt med och ursprunget är katolskt. Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis (Valborg). Hon var en abbedissa som levde på 700-talet.

Man trodde länge att natten mellan valborgsmässoafton och 1 maj var en magisk natt, då häxor, oknytt och annat övernaturligt var ute och flög. Särskilt trodde man att häxorna denna natt red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna och gjorde saker i djävulens sällskap. För att skrämma bort dem förde man oväsen och tände eldar.

Majbrasa, majbål – elden har olika namn

I Sverige och Finland firas helgen genom att man tänder stora brasor. Valborgseld, valborgsmässobål, majbål, majkasa eller det populäraste, majbrasa, är alla olika namn, på samma sak. På vissa platser har man även fyrverkerier och smällare. När brasan är tänd sjunger en manskör traditionella vårsånger och någon håller ett tal till våren. Förr tändes eldar för att bränna upp det gamla och ge plats åt det nya.

Boskapen släpps ut kring valborg

Förutom att valborgseldar är festliga har de även haft praktiska funktioner. I bondens år (i bondealmanackan) var vi runt månadsskiftet april/maj på väg in i sommarens första dag och alla djur som stått inne hela vintern skulle släppas ut på bete. Det hände att bönderna då även tände eldar för att skydda boskapen mot vilddjur. Dessutom röjde man på slåttermarkerna och behövde stora bål för att elda upp riset.

Än i dag släpps boskap ut runt samma tidpunkt och på flera platser i landet är det en uppskattad händelse – och ett tydligt vårtecken.

I Stadsparken i Lund brukar det krylla av valborgfirande människor den "siste april". Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Valborg i Uppsala och andra akademiska städer

Valborg är en av årets stora högtidsdagar för högskolor och universitet då studenterna sätter på sig studentmössan. I Uppsala arrangerar Uppsala teknolog- och naturvetarkår den uppskattade forsränningen. Men firandet börjar redan ett par dagar före med både skvalborg och kvalborg. På valborgsmorgonen är det champagnefrukost och firandet pågår sen hela natten. Dagen efter, på 1 maj, firas finalborg. 

LÄS MER: Bli proffs på att odla i pallkrage – här är 11 oslagbara tips

LÄS MER: Bygga utan bygglov! Guide till 12 attefallshus i olika stil och prisklass 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!