1 av 3: Så frasig och så luftig
2 av 3: Våffeldagen infaller den 25 mars 2020. Då frossar vi i mumsiga våfflor. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND / ANN-CHARLOTTE VAFFLOR DESSERTER
3 av 3: Men varifrån kommer traditionen med våfflor egentligen? Här får du svaret. Foto: Fotolia

7 saker du inte visste om våffeldagen

Våffeldagen kom till av en felsägning – men är ju ett fantastiskt bra tillfälle att få frossa i gosa våfflor.

Här får du reda på 7 saker du kanske inte visste om denna goda dag. Och vill du ha recept på supergoda våfflor är det Mitt kök du vill till – kolla här!

När firas våffeldagen 2020?

Våffeldagen infaller onsdagen den 25 mars 2020.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Samma dag som vårfrudagen – Jungfru Marie bebådelsedag

Vårfrudagen, Jungfru Marie bebådelsedag, är en kyrklig högtid som historiskt sett också fått markera vårbrukets början och infaller 25 mars, vilket är nio månader före jul och Jesus nedkomst. Enligt evangelierna fick jungfru Maria denna dag av ärkeängeln Gabriel veta att hon var havande.

Våffeldagen kommer från en felsägning

Man tror att namnet våffeldag kommer från att vårfrudag uttalades felaktigt. Det blev till vafferdag, och därifrån gick det i vissa dialekter sedan över till vaffeldag, och vaffla är ju en äldre variant av ordet våffla. Därmed var våffeldagen född. Dessutom passade våffla bra den här tiden på året då man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter vintern. 

LÄS MER: Supertricket som rengör ditt våffeljärn – diskvåfflan!

Foto: Getty Images

Varför firar vi våffeldagen?

Vårfrudagen användes för väderspående och betraktades som en vädermässig vändpunkt. Så mycket snö som det fanns på taken denna dag, skulle det också finnas på marken till Valborg.

Religiös koppling till våfflan

Något att göra med Jungfru Maria har våfflan alltså inte, däremot finns en annan religiös koppling. De första våffeljärnen var en utveckling av oblatjärnen, som användes för att baka oblater till nattvarden. Och när våfflorna började bakas på kontinenten på 800-talet, eller tidigare, skedde det som så mycket annat först i klostren.

LÄS MER: 10 saker du inte visste att du kan göra med ett våffeljärn

När började vi äta våfflor?

Våfflor har medeltida anor, men den moderna våfflan är (i likhet med semlan) ett arv från sent 1800-tal. Ingredienserna vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt utgjorde ofattbara lyxvaror för de flesta i det svenska bondesamhället.

Våfflor – höjden av lyx och elegans

På 1700-talet sågs våfflor som höjden av lyx och elegans. Bellman nämner många olika bakverk och maträtter i ”Fredmans Epistlar”, men två bakverk står ut tydligt – våfflor och struvor, vilka nämns hela fem gånger vardera.

LÄS MER: Så gör du smarriga våfflor med jordgubbar och chokladgrädde

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!