1 AV 2
Fem saker att tänka på som minskar ditt klimatavtryck.
2 AV 2
Barn och ungdomar har runt 60 prylar, plagg och skor hemma som de aldrig använder, enligt en ny undersökning.
Foto: Shutterstock

Undersökning: Så mycket tjänar du på att rensa barnens garderob

Har du två barn kan du tjäna runt 8 000 kronor på att sälja grejer de inte längre använder, visar en ny undersökning.

Men vilka saker går bra på Blocket, Tradera och gratisappar?

Elisabeth Byström, som skrivit boken Prylbanta, tipsar.

Barn är rätt duktiga på att växa ur sina kläder och samla på sig grejer, likt många vuxna. En ny Kantar Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Blocket visar att barn och ungdomar mellan 2 och 17 år har runt 60 prylar, plagg och skor hemma som de aldrig använder – till ett värde på 4 200 kronor. 

Men om dina barns grejer faktiskt går för så mycket eller kanske till och med mer på andrahandsmarknaden beror ofta på hur listig du är. För att grejerna ska gå riktigt bra gäller det först och främst att lägga ut dem vid rätt tidpunkt på året, enligt Elisabeth Byström som driver bloggen Minimalisterna och som tidigare skrivit boken Prylbanta.

– Tänk på tajmingen, att sälja prylar inför rätt säsong när folk är ute efter just de sakerna. Och ta bra bilder, säger hon.

Sälja på Tradera, Blocket eller gratisappar?

När tiden väl är inne gäller det att välja rätt köp- och säljsajt.

– Jag tycker att man oftast köper och säljer second hand bäst digitalt för det är tidseffektivt. Det är lätt att lägga bevakning på det man är ute efter i stället för att åka runt till second hand-butiker där utbudet ofta varierar. 

Mer skrymmande och dyrare saker lämpar sig bättre på Blocket än till exempel Tradera, anser Elisabeth Byström, eftersom många Blocket-köpare hämtar prylarna i hemmet. 

– Tradera, där det är mer aktion, lämpar sig mer för småsaker och plagg som är lätta att frakta och skicka. Men då kommer det också en fraktkostnad som många köpare ofta kollar på. De tänker på helhetsbilden, säger Elisabeth Byström.

Många yngre köpare letar även prylar på mobilen i appar där det är gratis att lägga upp annonser, så där kan det också vara värt att lägga ut en annons eller två.

LÄS MER: Småbarnsmamman Hanna, 36, lever efter ”zero waste” 

Mest sökt inom barnkläder & skor på Blocket

Skor

Klädpaket

Regnkläder

Overall

Gummistövlar

Flytväst

Stövlar

Märkeskläder

Kostym

Jacka

 

Källa: Blocket

Sänk priset för snabbare affär 

Innan du lägger ut annonsen på Blocket eller gratisappar gäller det att ha koll på vad andra säljer liknande grejer för.

– Väg det mot om du vill bli av med saken snabbt, säger Elisabeth Byström. 

Vill du bli av med grejerna snabbt lägger du ut dem för mindre än de andra begär och vill du ha ut så mycket som möjligt lägger du dig på samma nivå som de andra, med hänsyn till kvalitet och slitage.

– På Tradera tycker jag att man ska lägga sig på ett minimipris som utgångspris. Många lägger en krona, men jag har börjat lägga något som jag kan tänka mig att släppa grejen för. Om man lägger för lågt skulle man lika gärna kunnat skänka bort den i stället. Det är väldigt irriterande att bli av med något för en krona för att annonsen var slarvigt gjord eller bara att man missat någonting, säger Elisabeth Byström.

”Det finns många fördelar med att köpa second hand. Man sparar pengar, minskar sitt klimatavtryck och i vissa fall gör man en social insatts”, säger Elisabeth Byström. Foto: Privat

Pruta eller inte pruta?

Många köpare tycker det är roligt att pruta. Tycker du att det är jobbigt och har svårt att säga nej även när du tycker att grejerna är värda mer är Elisabeth Byströms tips att hålla kontakt via mejl, i stället för via telefon. 

– Då kan det vara lättare att säga nej. 

Men som köpare kan det vara väl värt att diskutera priset.

 – Jag tycker att man kan försöka, men inte bli besviken om det inte fungerar. Man kan göra det som en rolig grej, och går det inte hem så kör man ändå, säger Elisabeth Byström.

Pruta innan du kommer överens om en affär och om grejerna sedan inte håller kvalitén du väntat dig, och du inte vill ha dem, har Elisabeth Byström förslag på ett trevligt sätt att säga tack, men nej tack. 

– Jag brukar säga att den inte passar hemma hos oss.

– Man behöver inte säga att grejen var ful, utan fokusera på en själv i stället och att grejen inte kommer att passa. 

LÄS MER: Så säljer du dina gamla prylar gratis på Blocket 

LÄS MER: Döstäda: 8 saker du kan slänga nu – så dina barn slipper