1 av 3: Vilken tvättstrategi har du? Tvättar du först när du har ett enormt berg, eller tvättar du lite i taget? Ett tips om du tycker att tvätten är deppig är att testa en ny strategi. Foto: Shutterstock
2 av 3: Om du måste leta efter udda strumpor som försvinner är ett smart knep att ge alla familjemedlemmar en egen tvättpåse. Där lägger du strumporna – och slipper försvunna strumpor för alltid. Foto: Colourbox
3 av 3: Slipp göra allt jobb själv. Ge alla barn en korg i var sin färg och som får bli deras egen. Där stoppar du sedan deras tvättade kläder som de får sortera och lägga in i garderoben själva. Foto: Colourbox

Tvätta smartare – här är 8 tips du kommer älska

Att komma undan klädtvättning gör ingen.

Men det går att göra både enklare, roligare och snabbare.

Här får du experternas 8 bästa tvätt-tips!

1. Testa ny strategi

Ska man tvätta lite varje dag, eller spara ett jättelass till en gång i veckan? Någon med stor familj tycker kanske att det bästa är att ta lite varje dag eftersom det inte blir så mycket då. Någon annan blir frustrerad av att aldrig få se tvättkorgen helt tom och tycker om att ta en hel dag i anspråk och fokusera helt på tvätten. Blir du deppig av att tvätta är vårt förslag att testa en strategi som du inte använder i dag.

 

LÄS OCKSÅ: 11 tvättråd du bara måste ha

 

2. Tänk inte ”tvättdag”

Många småbarnsföräldrar i dag upplever att de inte har någon egentid och längtar efter att få läsa en bok, se på tv eller lyssna på en podcast. Då är dagen med tvätt ett utmärkt tillfälle att ”fly undan” själv med en bok, podcast eller play på datorn. Lås in dig i tvättrummet och njut, alltmedan tvättmaskinen och tumlaren rullar runt. Lika bra fungerar det när du ska stryka och sedan vika tvätten.

 

LÄS OCKSÅ: Vanligaste misstagen du gör när du tvättar

 

3. Flera tvättkorgar

Att sortera tvätt kan ta både tid och vara extremt tråkigt. Allra bäst är om varje familjemedlem kan ha sin egen tvättkorg med en avdelare i mitten för mörk respektive vit tvätt. Åtminstone bör du ha två tvättkorgar i hemmet, en för mörk och en för ljus tvätt. Sparar mycket tid.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du användning av alla udda strumpor

 

4. Akutkorg

Att ha en korg med sånt som kräver tvättning ganska omgående är en ypperlig lösning. Då slipper man jobbiga situationer med smutsiga fotbollskläder till barnet, arbetsskjortan som ”glömdes” bort i tvättkorgen etc. I den här korgen får bara sånt som måste tvättas snarast stoppas.

 

LÄS OCKSÅ: Trött på strumpor som försvinner? Se smarta knepet!

 

5. Strumppåsar till alla

Ge alla familjemedlemmar en egen tvättpåse (sådan för behåar). En gång i veckan samlar du ihop allas strumpp-påsar och kastar in dem i maskinen. När allt är klart får de sina påsar tillbaka och kan själva sortera dem. Aldrig mer försvunna strumpor!

 

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga misstag du gör när du stryker

 

6. Vik direkt

Superproffsens tips att vika kläderna direkt du plockar ur maskinen är bra. Sparar du på det är risken annars att de inte blir vikta eller undanstoppade alls utan bara ligger framme och irriterar dig. Dessutom slipper du skrynkel om du viker direkt.

 

LÄS OCKSÅ: Så lätt trodde du inte att du kuna vika dra på-lakan

 

7. Vik inte alls

En annan variant är att inte vika plaggen alls, utan rulla dem i stället. Det sparar utrymme och håller lådor prydligare. Man får en bättre överblick över kläderna på så sätt. Och de håller sig släta. Speciellt skjortor.

 

LÄS OCKSÅ: Så snuskiga är dina mysiga sovkuddar

 

8. Färgkoder

Ge alla barn en korg i var sin färg (som de själva valt) och som får bli deras egen. Där stoppar du sedan i deras tvättade kläder som de själva får sortera och lägga in.

 

Källa: Goodhousekeeping.com

 

LÄS OCKSÅ: 10 oväntade saker du kan köra i diskmaskinen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!