Tvätta kläder med frukt: Så fungerar tvättnötter
Tvättnötter presenteras i vissa sammanhang som ett miljö- och allergivänligare alternativ till traditionella tvättmedel.
Men hur fungerar de egentligen?
Såväl miljövänlighet som allergier bidrar till att fler vänder sig till naturliga alternativ när de köper produkter för hemmet.
Vissa väljer att använda sig av hemgjorda alternativ som ättika i stället för butiksköpta sköljmedel, och nu tycks även intresset för alternativ till vanliga tvättmedel öka. Ett sådant alternativ är så kallade tvättnötter – och du kanske undrar varför man plötsligt ska kasta in nötter i maskinen.
Tvättnötter billigare än vanligt tvättmedel
Tvättnötter, som också kallas såpnötter, är torkade frukter som växer i Indien. De innehåller saponiner, ett löddrande ämne som ibland används som ingrediens i hårschampon.
Sara Johansson från Örebro, har använt tvättnötter sedan 2017, och enligt henne fungerar de lika bra som vanliga tvättmedel – om inte ännu bättre.
– De är både miljövänliga och innehåller inte några skadliga kemikalier, säger hon.
Tvättnötterna kan på sikt vara billigare än vanligt tvättmedel, eftersom de kan återanvändas. Ungefär sex stycken nötter, som läggs i en tvättpåse för att sedan slängas in i maskinen tillsammans med smutstvätten, räcker till flera tvättar.
– När man ser att nötterna börjar bli lite torra och matta kan man byta ut dem. De räcker i ungefär fem, sex tvättar.
LÄS MER: Så får Eva lakanen kritvita igen – på helt naturlig väg
Tvättnötternas funktion har ifrågasatts
Men en undersökning från när Råd & Rön, som testade tvättnötter år 2013, visade att tvättnötterna inte rengjorde kläderna särskilt väl.
”Att stoppa en tvål i tvättmedelsfacket, använda flytande tvål eller tvättnötter i påse hade inte någon som helst inverkan på fläckarna. Det fungerade lika bra att tvätta med enbart vatten”, skrev Råd & Rön.
Trots de kritiska rösterna som höjts om tvättnötternas funktion menar Sara att resultatet efter en tvätt med tvättnötter är förvånansvärt bra.
– Jag var tveksam innan jag testade dem. Många tror att de inte gör rent ordentligt, men de funkar faktiskt jättebra. Jag har aldrig varit med om att det inte har blivit rent. Visserligen försvinner inte alltid fläckar, men de försvinner ju inte när man använder vanligt tvättmedel heller, säger hon.
LÄS MER: Tvätta rätt: Därför ska du inte använda sköljmedel
Kemikalieinspektionen: Vanliga tvättmedel inte miljöfarliga
Eftersom tvättnötterna kommer från naturen ger de intryck av att vara mer naturvänliga. Frågan är dock om det av miljöskäl är nödvändigt att byta ut det vanliga tvättmedlet. Johanna Löfbom, utredare på Kemikalieinspektioner, berättar att dagens tvättmedel inte skadar miljön allvarligt.
– Sedan ny EU-lagstiftning som begränsar fosforhalten i tvättmedel tillkom är risken för skadlig miljöpåverkan kraftigt minskad. De flesta tvättmedlen på den svenska marknaden är dessutom miljömärkta, säger hon.
Att byta ut traditionellt tvättmedel till tvättnötter kan dock vara ett alternativ för den som drabbas av allergiska reaktioner av vanliga tvättmedel.
I samband med att den nya fosfatbegränsande EU-lagstiftningen skulle införas rapporterade SVT om att de miljöskadliga ämnena ersattes av zeoliter, som kan ge upphov till allergier.
LÄS MER: Du har tvättat jeans fel i hela ditt liv
Tvättnötter fraktas från Indien
Huruvida tvättnötterna är bättre för miljön än traditionella tvättmedel finns det inga jämförande studier om i nuläget. Vanliga tvättmedel innehåller visserligen kemikalier som påverkar miljön – men det innebär inte att de måste bytas ut.
– I princip allt vi gör påverkar miljön. Dagens tvättmedel påverkar miljön mindre negativt eftersom fosforhalten är lägre, säger Johanna Löfbom.
Tvättnötterna kan vid en första anblick verka som ett mer miljövänligt alternativ, men deras klimatpåverkan höjs av att de måste fraktas från Indien till det land de ska säljas i.
– Det är i princip det enda som är dåligt med dem, att de skickas så långt, säger Sara Johansson.
LÄS MER: Testfakta: Så gröna är de ”gröna tvättmedlen”
LÄS MER: Så tvättar du med bikarbonat – ett riktigt mirakelmedel