ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Tullesbo slott kan bli ditt för 29,5 miljoner

1/4

Slottet från 1780 är byggt i rokokostil.

Slottet från 1780 är byggt i rokokostil.

2/4

Slottet har renoverats av de senaste ägarna.

Slottet har renoverats av de senaste ägarna.

3/4

En enorm hästanläggning i anslutning till slottet.

En enorm hästanläggning i anslutning till slottet.

4/4

Tullesbo slott kan bli ditt för 29,5 miljoner

Det anrika Tullesbo säteri är till salu - för 29,5 miljoner kronor.

I priset ingår även en modern hästanläggning.

- Slottet lämpar sig för någon som vill bo praktfullt. Det finns både vinkällare och pool, säger Jan Ulvenäs, mäklare på firman som ska sälja huset.

Slottet ligger några kilometer norr om Övedskloster, i Sjöbo kommun, och har ägor som uppnår 22 hektar. Ägarna köpte fastigheten för nästan sex år sedan och renoverade då lokalerna. De byggde även hästanläggningen. Stallet har plats för elva hästar, med möjligheten att bygga 12 boxar till.

- En av ägarna är en stor häst­entusiast. Det var hon som lät bygga anläggningen. Men nu kan hon inte rida längre eftersom hon drabbats av reumatism. Det är därför de vill sälja, säger Jan Ulvenäs, på mäklarfirman Eklund Stockholm New York.

Firman fick uppdraget eftersom de nyligen lyckades sälja ett annat anrikt slott i trakten; Snogeholm.

- Det såldes för nästan lika mycket. Vi har rätt kundkrets för att genomföra den här typen av försäljning, säger Jan Ulvenäs.

Sålde till ett företag

Snogeholms slott köptes av ett företag. De håller nu på att renovera fastigheten. I Tullesbo finns ett färdigt bygglov för att uppföra en byggnad till på marken som tillhör slottet.

- Det går att stycka upp fastigheten i två bostadsytor också om någon önskar det, säger Jan Ulvenäs.

Gamla detaljer kvar

Den totala boytan är 830 kvadratmeter och slottet har tolv rum, varav fem är sovrum. Allt är i väldigt bra skick enligt Jan Ulvenäs.

- Ägarna har lagt mycket tid, pengar och energi på att rusta upp fastigheten. Men de har även bevarat många 1700-tals detaljer, säger han.

Jan Ulvenäs anser att regionen runt Sjöbo är attraktiv för att området har fin natur.

- Det är väldigt vackert i trakten. Och så är läget bra. Det är nära till Malmö och Köpenhamn, säger han.

Byggdes 1780 som Thulesbo säteri. Stilen är rokoko. Slottet uppfördes av arkitekten och gravören Jean Eric Rehn. Han var verksam vid hovet och utförde till exempel tillbyggnader på Drottningsholms slott, åt drottning Lovisa Ulrika.

Jean Eric Rehn byggde säteriet åt gods­ägaren Hans Ramel, en uradlig släkt från Pommern som invandrade när Skåne blev svenskt. Ätten har fortfarande närliggande Övedskloster i sin ägo. Tullesbo slott ligger vid en landsväg mellan Öved och Bjärsjölagård.