Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Tricket för att rätta skrivfel – som vi inte kände till

Med den här funktionen blir det lättare att ändra i texten.

Foto: Shutterstock

1 av 2

Inget mer tryckande om och om med tummen.

Foto: Shutterstock

2 av 2

Visste du att du kan använda mellanslagsknappen på din Iphone för att rätta till ett skrivfel? 

Det gjorde i alla fall inte vi, innan den här tweeten började sprida sig!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Hur många gånger har man inte försökt pricka rätt med sin lite för klumpiga tumme eller ettriga pekfinger för att kunna sätta markören på texten som blev "jah" i stället för "jag", för att bli lite irriterad för varje gång man hamnar fel. 

Det händer undertecknad allt för ofta. Och uppenbarligen flera andra också – vi som inte hade en aning om att det faktiskt finns ett annat sätt (och nej, det är inte att radera all text fram till det felstavade och börja om, det är någonting bättre!). 

LÄS MER: Visste du att dina Iphone-lurar kunde göra det här?

Så här fungerar det

Ni som redan känner till "mellanslagsmetoden", som det i detta nu döpts till, kan skatta era tummar lyckliga och sluta läsa. 

Till er andra: Ta din Iphone och börja skriv ett meddelande. Klicka nu på mellanslagstangenten och håll ner den. Nu kan du röra markören fram och tillbaka och upp och ner längs hela tangentbordet som utrymme för att få markören där du vill ha den.

Har du en Iphone 7Plus eller nyare funkar funktionen genom att trycka ner vilken tangent som helst!

LÄS MER: Därför ska du aldrig lämna bluetooth i gång på mobilen

Tweeten uppmärksammade tricket – fick över hundra delningar

Det var Krissy Brierre-Davis som på Twitter gjorde det hela till ett fenomen, när hon delade en skärmbild på med en text som förklarar hur man gör. I tweeten ifrågasätter hon skämtsamt varför ingen lärt henne detta trick.   

https://twitter.com/krissys_kitchen/status/1064284784124444672

Inlägget har delat över hundra tusen gånger, blivit inslag i amerikanska nyheter och spridit sig långt utanför Krissys landgränser, till och med hit till Sverige. 

Och det är många som tackar henne för att hon hjälpte till att uppmärksamma det simpla men smarta tricket. Andra kände så klart behovet att kritisera henne för att det är ”gamla nyheter” och står i manualerna. 

Vi som inte lusläser manualerna tackar i alla fall för kunskapen!

https://twitter.com/BrooklynStylez_/status/1064346973732577280

Några andra funktioner i Iphone som du kanske inte kände till:

Flytta markören i texten
Ett annat bra sätt att hantera stavningsmetoden för att rätta till den text som blivit fel är att hålla fingret på texten någon sekund, sedan kan du röra markören på ett mer precist sätt än att trycka dig fram till ordet, eller bara lägga till saker. 

Två mellanslag = punkt + mellanslag.
Skrivit klart ditt sista ord och vill sätta punkt innan nästa mening? Två tryck med mellanslaget sätter både en punkt och gör ett mellanslag!

Slippa hoppa mellan bokstäver och 123
Vill du bara göra ett tecken eller siffra och sen fortsätta skriva med vanliga bokstäver är det ju jobbigt att trycka till 123-mode och sen tillbaka. Men när bokstavsläget kan du faktiskt skriva (men bara en!) siffra eller symbol och direkt komma tillbaka till bokstavsläget igen, så här: Tryck och håll ner på knappen 123, dra fingret till det tecken du vill skriva, släpp upp.

Skaka telefonen och bli av med meddelandet
Har du skrivit men ångrar allt. Skaka bara telefonen så går det snabbt och lätt att radera!

LÄS MER: Så lätt rengör du dina (snuskiga) hörlurar till mobilen