Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Välja trägolv till hemmet är ett beslut som inte bör gå för fort. Om golvet ska hålla i många år är det bra att välja ett golv som passar just dina behov.Välja trägolv till hemmet är ett beslut som inte bör gå för fort. Om golvet ska hålla i många år är det bra att välja ett golv som passar just dina behov.Välja trägolv till hemmet är ett beslut som inte bör gå för fort. Om golvet ska hålla i många år är det bra att välja ett golv som passar just dina behov.
I sovrummet kan du välja ett mjukare golv, medan till exempel kök, hall och barnrum bör ha ett hårdare, mer slitstarkt golv.I sovrummet kan du välja ett mjukare golv, medan till exempel kök, hall och barnrum bör ha ett hårdare, mer slitstarkt golv.I sovrummet kan du välja ett mjukare golv, medan till exempel kök, hall och barnrum bör ha ett hårdare, mer slitstarkt golv.
1 AV 2
Välja trägolv till hemmet är ett beslut som inte bör gå för fort. Om golvet ska hålla i många år är det bra att välja ett golv som passar just dina behov.
Foto: Tomas Leprince
2 AV 2
I sovrummet kan du välja ett mjukare golv, medan till exempel kök, hall och barnrum bör ha ett hårdare, mer slitstarkt golv.

Trägolv – så väljer du rätt golv till hemmet

Trägolv hemma är fint – men urvalet är oändligt. Det finns hur mycket som helst att välja på: lönn, bok, furu, merbau, ek, teak...

Inte nog med att det ska vara snyggt, ett trägolv ska gärna vara slitstarkt också.

Vi tipsar dig om hur du väljer rätt.

Nytt trägolv? Det är inget du ska välja utan att tänka efter ordentligt. Vilket träslag du väljer och vilken läggningsteknik som används har stort inflytande på rummet. Om du bara lägger och underhåller golvet rätt kommer det hålla mycket länge.

 

LÄS OCKSÅ: Så här sköter du om ditt trägolv

Vad passar ditt behov?

Det går att få precis det träslag du vill ha, från ljusare lönn till mörkare merbau. Det går också att få båda långa massiva brädor till korta stavar. Men det gäller att ha koll på vad som blir snyggt och vad som passar ditt behov.

Steg ett: fundera på vad golvet får kosta och vad det ska klara.

Hårt och slitstarkt golv

Ofta är pris och utseende det viktigaste öfr många, men det är också väldigt viktigt att bestämma vilka krav du har på slitstyrka och underhåll. Det gör att ditt urval av golv minskar, men det är värt att få ett golv med de krav du har för att det ska hålla i många år. Fundera också på vilket intryck golvet ska ge.

Eftersom trägolv kan vara olika hårt kan det vara en bra idé att till exempel välja ett hårt och slitstarkt golv till kök, hall eller barrum, medan du i sovrum, vardagsrum eller på det andra våningsplanet, kan välja ett mjukare träslag.

 

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt golv till köket

Ek, bok, teak – vilket träslag ska jag ha?

Här är en beskrivning av våra tio mest populära träslag.  Hårdheten mäts i brinell.  Ju högre brinelltal, desto hårdare är träet – och därmed minskar också risken för repor och ytskador. Ett mjukt golv är inte samma som ett sämre golv, men det är viktigt att känna till att olika golv har olika förutsättningar.

Lönn är ett kompakt, elastiskt trä utan självimpregnerande ämnen. Hårdhet: 3,5 brinell.

Ask är segt och mycket elastiskt. Passar bra till parkettgolv. Hårdhet: 3,4 brinell.

Bok är starkt men instabilt. Passar inte för golvvärme. Hårdhet: 3,4 brinell.

Pitchpine är segare och slitstarkare än furu. Mycket kåda. Hårdhet: 2,2 brinell.

Furu är ett populärt träslag. Kärnvirket har god hållbarhet. Hårdhet: 2,0 brinell.

Mahogny är ett formstabilt träslag som kräver exakt läggning. Hårdhet: 2,8-3,5 brinell.

Merbau är ett hårt, robust träslag. Passar för golvvärme. Hårdhet: 4,3 brinell.

Ek är segt, slitstarkt och hållbart med mycket elastisk ved. Hårdhet: 3,5 brinell.

Körsbär har samma egenskaper som furu men mer slitstarkt. Hårdhet: 3,0-3,6 brinell.

Teak är ett slitstarkt och mycket stabilt träslag. Hårdhet: 3,0 brinell.

 

LÄS OCKSÅ: 7 misstag som förstör ditt vackra trägolv

Vilka brädor ska jag välja?

 I små rum blir resultatet mest harmoniskt om du väljer smala brädor eller ett enkelt parkettgolv med en klassisk längsgående läggning. Om du vill ha mönstrade golv ska du välja enkla och små mönster med samma struktur.
 

 I stora rum har du genast bättre spelrum. Där kan du också välja breda brädor med störra färgvariationer och läggningsmönster.
 

 Lägg brädorna i rummets längdriktning för att få det snyggaste och mest harmoniska resultatet – avsett rummets storlek.
 

 

Källa: Boken "Husets stora bygg & fixa-lexikon", Beijer Byggmaterial

 

LÄS OCKSÅ:  Så sköter du om ditt trägolv