Så lyckas du med din pumpa och squash
Pumpa, zucchini, courgette, vinter- och sommarsquash.
Vad är egentligen vad och hur tar man bäst hand om frukterna?
Trädgårdsexperten Ingela Jagne reder ut begreppen och delar med sig av sina bästa tips!
Alla lyckliga ägare till en squashplanta kan njuta av frukterna i slutet av sommaren. Högsommar är nämligen squashtid. Längre fram på höstkanten kommer även vintersquashen och pumporna och man vet inte vad man ska göra av alla bjässar som sväller i trädgårdslandet. För den som har en pallkrage, ett växthus eller en stor kruka är det inte försent att så nya plantor av de tidiga sorterna.
LÄS OCKSÅ: Se upp: Här är farliga växterna som vill ta över din trädgård
Vad är skillnaden?
Det är skillnad på squash och squash. Men vad är det då för skillnad på squash, courgette och zucchini? Vintersquash och pumpa? Även för expertisen råder förvirring men trädgårdsexperten Ingela Jagne hjälper oss att räta ut begreppen så gott det går.
– Alla tillhör de släktet "Cucurbita" med ursprung i Amerika. "Cucurbita pepo" är vanligast och här finns det vi kallar för squash, fransmännen för courgette och italienarna för zucchini. Squash som egentligen borde heta sommarsquash skördas när de är små, ungefär 20-30 centimeter, och omogna. Skalet är fortfarande mjukt och inga frön har utvecklats. Vintersquash skördas när frukten är mogen och har ett hårt skal som gör att de går att lagra länge. Pumpor och vintersquash är i stort sett samma sak och finns både inom "C. pepo" och "C. maxima". Variationsrikedomen är stor. Förutom de runda orange finns det vita, gula, gröna och nästan svarta pumpor i olika former, släta, fårade och knottriga. Dessutom små prydnadspumpor i roliga former.
Så tar du hand om dina plantor, steg för steg
1. Gödsla och vattna
Så de stora fröna i krukor, två frön i varje, och låt dem stå varmt. Alla i det här släktet gillar värme, drivbänk och fiberduk är räddningen i vårt land. Det krävs mycket näring och vatten för att de ska kunna växa snabbt och bli stora. Gödsla och vattna är alltså knepet bakom en lyckad skörd.
2. Vill gärna klättra
De flesta sorter av pumpor och vintersquash har ett rankande växtsätt. Först växer de ganska sakta men när de väl tar fart kan de snabbt täcka åtskilliga kvadratmeter. Har man problem med sniglar eller begränsad yta kan man låta rankorna klättra upp mot en spaljé.
De vanligaste sorterna sommarsquash har ett buskigt växtsätt utan rankor och flera är självfertila. Det innebär att de bara har honblommor och inte är beroende av pollinerare.
3. Behöver humlor
I familjen "Cucurbita" är de stora vackert gula blommorna av skilda kön men sitter på samma planta. Honblommorna har en tydlig ansvällning som utvecklas till frukt om den blir pollinerad. Hanblommorna är ofta flera till antalet, särskilt vid kyligare väderlek och det behövs humlor och bin för att pollineringen ska ske.
Odlar man i växthus får man själv leka humla, ta en hanblomma och gnid den försiktigt mot honblommornas pistill eller föra en mjuk pensel mellan blommorna.
Squashblommor anses som delikatess, fyll dem med en god röra och fritera dem eller stek dem i panna.
4. Skörda i tid
Skörda sommarsquashen innan de vuxit sig för stora. Då är fruktköttet mjukt och inga frön har hunnit utvecklas. Sparas de blir skalet hårt och det blir fullt av frön innanför fruktköttet. Skär av skaften med kniv, då skadas inte plantorna. Även vintersquash och pumpor kan skördas unga men de utpräglade vintersorterna, som myskpumpor och jättepumpor, får mycket smakrikare fruktkött om de får växa till full storlek och sedan mogna i solen. Skörda de sena sorterna när skaftet börjar hårdna och skalet skiftar i färg.
5. Spara till vintern
Vintersquash och pumpor går att bevara långt fram på vintern om man förvarar dem luftigt och torrt. Viktigt är att skaftet har börjat torka innan de skördas och att de hanteras försiktigt, som ägg. Tryckskador kan vara inkörsporten för mögelsvampar och otrevliga bakterier. Vill man vara säker på att de ska hålla sig länge kan hela frukten torkas av med en trasa fuktad i Atamon, noggrannast runt skaftfästet.
LÄS OCKSÅ: Odla tomat hemma – 12 tips för att lyckas