En lyckad utomhusbelysning bygger på kontraster mellan mörker och ljus. Foto: PER MAGNUS PERSSON

Lys upp trädgården

Från ett otrivsamt svart hål till mysigt välkomnande. 

När trädgården på landet ljussattes med varsam hand blev miljön både trygg och ombonad. Ljussättaren Ida Järlsjö ger dig bästa tipsen för en lyckad utomhusbelysning.

Josephine Carr

Vi lever i ett land med många timmars mörker! Men trots det är det ändå rätt snålt med utomhusbelysning, både i offentliga och privata miljöer. Ljus ger ju inte bara större trivsel, utan ökad trygghet också. 

 – Intresset har ökat för utomhusbelysning, inte minst när det handlar om solcellslampor, säger ljussättaren Ida Järlsjö på Annell Ljus & Form.

 Men innan det är dags att skaffa utomhusbelysning bör man uppleva trädgården, uteplatsen eller balkongen. Pröva att ljussätta olika vinklar, vrår och föremål med en ficklampa eller byggstrålkastare. Upplev ljuset även på håll, och stäm av så att det inte bländar grannar. Tänk också igenom hur trädgården används, var utemöblerna står, var vill ni kunna parkera när bilarna är flera och så vidare.

 Kika på vad andra gjort, där kan du få mycket inspiration.

Jobba med kontraster

 Lyckad utomhusbelysning handlar om kontraster mellan mörker och ljus, inte att fläska på à la tivoli. 

 – Visst kan färgat ljus vara underbart, på rätt ställen, men jag tycker att man ska undvika raggarslangar, det vill säga kulörta lyktor på sladd! 

 Ett annat råd från ljussättaren är att tänka på att vi har fyra säsonger. Sommarens prunkande trädkronor upplevs helt annorlunda utan löv mitt i vintern. En trädgård är alltså fyra årstidsrum. Ljussätaren Ida Järlesjö vet hur du får till en bra utomhusbelysnning.Foto: LASSE EKLÖF

 Belysningen kan dels styras med ett skymningsrelä där armaturen tänds vid skymningen och släcks i gryningen och/eller med en rörelsedetektor.

Vad kostar det?

 Behov och drömmar i all ära, kom ihåg att räkna på budgeten. Vad kan du lägga på utomhusbelysningen? Därefter är det läge att kika på olika leverantörer och ta kontakt  med elektriker. Be även om hjälp med att räkna på vad driftkostnaderna för belysningen blir. 

 För en öppen dialog med elektrikern, leta armatur och ställ krav. Det är viktigt att veta detaljer som om markbelysningens armatur smälter snö eller inte, om armaturen har inbyggd transformator, hur lätt det är att byta ljuskälla, och om det går att byta spridningsvinkel.

 Om trädgården är stor kan det löna sig att ta konsulthjälp av en ljussättare eller kunnig elektriker i stället för att dutta själv med olika lösningar som sedan ändå måste göras om.

FAKTA

TIPS
Vill du veta mer om belysning? Gör ett besök på www.ljuskultur.se.